23 °C Budapest

Hosszú stagnálás után szerényen javuló üzleti várakozások

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 10:46

Júliusban több hónapi romlás után érezhetően növekedett a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlottak, az üzleti várakozások márciustól kezdve négy hónapon át stagnáltak. Ezek a kedvezőtlen tendenciák júliusban megtörtek, s mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalmi index a korábbinál kedvezőbb képet jelez, noha az egy esztendővel ezelőtt mért értékektől mindkét mutató elmarad.

Az üzleti szféra minden ágazatában emelkedett a bizalmi indexek értéke. Az ipari várakozások 2005 áprilisa óta, ha szerény ütemben is, de javulóak. A teljes rendelésállomány megítélése hónapok óta kedvező tendenciát mutat, az exporté viszont júliusban kisebb visszaesést jelzett. Némileg emelkedtek ugyan a saját termelésű készletek, de a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások egyértelműen javultak. Az építőiparban a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándékok is javultak. Továbbra is elsősorban az 50 főnél többet foglalkoztató cégek látnak kedvezőbb piaci lehetőségeket, a kisebb vállalkozások inkább pesszimisták, elsősorban a késedelmes vevői fizetések, a körbetartozások szaporodása miatt. A kereskedelmi cégek a júniusinál jobb üzletmenetről és kisebb készletekről, de óvatosabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói bizalmi index júliusban érezhetően emelkedett, szinte minden kérdésre a júniusinál kedvezőbb, de az egy évvel ezelőttinél még mindig kedvezőtlenebb válaszok érkeztek. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júliusban a júniusinál lényegesen jobbnak tartották, s a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét is jobbnak látták, mint egy hónappal korábban, s további javulást reméltek. Az infláció és a munkanélküliség várható alakulására vonatkozó várakozásaik is a korábbinál kedvezőbb képet mutattak. A lakosság vásárlási kedve is javult, s a korábbiaknál többen gondolkodnak úgy, hogy a gazdasági körülmények a megtakarításokra a korábbinál kedvezőbb alkalmat kínálnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem