22 °C Budapest

Hosszú stagnálás után szerényen javuló üzleti várakozások

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 10:46

Júliusban több hónapi romlás után érezhetően növekedett a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlottak, az üzleti várakozások márciustól kezdve négy hónapon át stagnáltak. Ezek a kedvezőtlen tendenciák júliusban megtörtek, s mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalmi index a korábbinál kedvezőbb képet jelez, noha az egy esztendővel ezelőtt mért értékektől mindkét mutató elmarad.

Az üzleti szféra minden ágazatában emelkedett a bizalmi indexek értéke. Az ipari várakozások 2005 áprilisa óta, ha szerény ütemben is, de javulóak. A teljes rendelésállomány megítélése hónapok óta kedvező tendenciát mutat, az exporté viszont júliusban kisebb visszaesést jelzett. Némileg emelkedtek ugyan a saját termelésű készletek, de a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások egyértelműen javultak. Az építőiparban a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándékok is javultak. Továbbra is elsősorban az 50 főnél többet foglalkoztató cégek látnak kedvezőbb piaci lehetőségeket, a kisebb vállalkozások inkább pesszimisták, elsősorban a késedelmes vevői fizetések, a körbetartozások szaporodása miatt. A kereskedelmi cégek a júniusinál jobb üzletmenetről és kisebb készletekről, de óvatosabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói bizalmi index júliusban érezhetően emelkedett, szinte minden kérdésre a júniusinál kedvezőbb, de az egy évvel ezelőttinél még mindig kedvezőtlenebb válaszok érkeztek. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júliusban a júniusinál lényegesen jobbnak tartották, s a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét is jobbnak látták, mint egy hónappal korábban, s további javulást reméltek. Az infláció és a munkanélküliség várható alakulására vonatkozó várakozásaik is a korábbinál kedvezőbb képet mutattak. A lakosság vásárlási kedve is javult, s a korábbiaknál többen gondolkodnak úgy, hogy a gazdasági körülmények a megtakarításokra a korábbinál kedvezőbb alkalmat kínálnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?