18 °C Budapest

Hosszú stagnálás után szerényen javuló üzleti várakozások

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 10:46

Júliusban több hónapi romlás után érezhetően növekedett a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlottak, az üzleti várakozások márciustól kezdve négy hónapon át stagnáltak. Ezek a kedvezőtlen tendenciák júliusban megtörtek, s mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalmi index a korábbinál kedvezőbb képet jelez, noha az egy esztendővel ezelőtt mért értékektől mindkét mutató elmarad.

Az üzleti szféra minden ágazatában emelkedett a bizalmi indexek értéke. Az ipari várakozások 2005 áprilisa óta, ha szerény ütemben is, de javulóak. A teljes rendelésállomány megítélése hónapok óta kedvező tendenciát mutat, az exporté viszont júliusban kisebb visszaesést jelzett. Némileg emelkedtek ugyan a saját termelésű készletek, de a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások egyértelműen javultak. Az építőiparban a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándékok is javultak. Továbbra is elsősorban az 50 főnél többet foglalkoztató cégek látnak kedvezőbb piaci lehetőségeket, a kisebb vállalkozások inkább pesszimisták, elsősorban a késedelmes vevői fizetések, a körbetartozások szaporodása miatt. A kereskedelmi cégek a júniusinál jobb üzletmenetről és kisebb készletekről, de óvatosabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói bizalmi index júliusban érezhetően emelkedett, szinte minden kérdésre a júniusinál kedvezőbb, de az egy évvel ezelőttinél még mindig kedvezőtlenebb válaszok érkeztek. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júliusban a júniusinál lényegesen jobbnak tartották, s a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét is jobbnak látták, mint egy hónappal korábban, s további javulást reméltek. Az infláció és a munkanélküliség várható alakulására vonatkozó várakozásaik is a korábbinál kedvezőbb képet mutattak. A lakosság vásárlási kedve is javult, s a korábbiaknál többen gondolkodnak úgy, hogy a gazdasági körülmények a megtakarításokra a korábbinál kedvezőbb alkalmat kínálnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?