16 °C Budapest

Hosszú stagnálás után szerényen javuló üzleti várakozások

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 10:46

Júliusban több hónapi romlás után érezhetően növekedett a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlottak, az üzleti várakozások márciustól kezdve négy hónapon át stagnáltak. Ezek a kedvezőtlen tendenciák júliusban megtörtek, s mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalmi index a korábbinál kedvezőbb képet jelez, noha az egy esztendővel ezelőtt mért értékektől mindkét mutató elmarad.

Az üzleti szféra minden ágazatában emelkedett a bizalmi indexek értéke. Az ipari várakozások 2005 áprilisa óta, ha szerény ütemben is, de javulóak. A teljes rendelésállomány megítélése hónapok óta kedvező tendenciát mutat, az exporté viszont júliusban kisebb visszaesést jelzett. Némileg emelkedtek ugyan a saját termelésű készletek, de a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások egyértelműen javultak. Az építőiparban a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándékok is javultak. Továbbra is elsősorban az 50 főnél többet foglalkoztató cégek látnak kedvezőbb piaci lehetőségeket, a kisebb vállalkozások inkább pesszimisták, elsősorban a késedelmes vevői fizetések, a körbetartozások szaporodása miatt. A kereskedelmi cégek a júniusinál jobb üzletmenetről és kisebb készletekről, de óvatosabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói bizalmi index júliusban érezhetően emelkedett, szinte minden kérdésre a júniusinál kedvezőbb, de az egy évvel ezelőttinél még mindig kedvezőtlenebb válaszok érkeztek. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júliusban a júniusinál lényegesen jobbnak tartották, s a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét is jobbnak látták, mint egy hónappal korábban, s további javulást reméltek. Az infláció és a munkanélküliség várható alakulására vonatkozó várakozásaik is a korábbinál kedvezőbb képet mutattak. A lakosság vásárlási kedve is javult, s a korábbiaknál többen gondolkodnak úgy, hogy a gazdasági körülmények a megtakarításokra a korábbinál kedvezőbb alkalmat kínálnak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06