25 °C Budapest

Ma 15-kor GDP második negyedéves gyorsbecslés - mire számíthatunk?

Pénzcentrum
2005. augusztus 15. 10:50

A Központi Statisztikai Hivatal mellett működő Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csapata ma 15 órakor hozza nyilvánosságra a második negyedéves magyar gazdasági növekedésre vonatkozó gyorsbecslésé - közölte a kutatóintézet a honlapján. Az idei első negyedévben az Ecostat gyorsbecslése szerint 3.0%-os volt a GDP-növekedés, melyet a KSH becslése (hivatalos, szélesebb adatkörre alapozott) 2.9%-ra módosított. (A bázisidőszakba eső szökőnap miatti naptári hatás kiszűrésével ugyanez a növekedési ütem 3.5%.) A Reuters júliusi elemzői felmérésében 3.5%-os növekedést (medián) jósolt a 8 válaszadó szakértő az április-júniusi időszakra (leggyengébb: 3.2%, legjobb: 3.6%-os).Termelési oldal

A növekedés húzóereje a termelési oldalról feltehetően ismét a szolgáltatások ágazatai lehetnek (az első negyedévben a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése volt a húzóerő és a trend folytatódhatott, erre utalnak a KSH által publikált szállodai mutatószámok).

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) közül a mezőgazdaság teljesítménye kérdéses: figyelembe kell venni a magas tavalyi bázist, ugyanakkor a jó időjárás idénre is jellemző volt. Az ipari termelés az év első hónapjaira jellemző jelentős lassulás után határozott gyorsulást mutatott: a 9.4%-os második negyedéves átlagos ipari termelésnövekedésen belül az ipari export 11.8%-kal nőtt a KSH adatai alapján. Az építőipar (elsősorban az autópályaépítéseknek köszönhetően) továbbra is erőteljes eredményt produkál. Bár a júniusi előzetes adatokat most pénteken közli a KSH, az áprilisi-májusi adatokból kétszámjegyű növekedés valószínűsíthető a második negyedévre.

Felhasználási oldal

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felhasználási oldalon a növekedés motorja az export lehet: a júniusi előzetes (nem részletes) adatokkal számítva a kivitel a második negyedévben 12.9%, míg a behozatal mindössze 3.2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, szemben az idei első negyedév 6.8%, illetve 4.8%-os növekedési dinamikájával. Az export már a hetedik egymást követő negyedéve gyorsabban bővül az importnál.


A beruházások az első negyedévi 6.8%-os bővülést követően az idei második negyedévben - a viszonylag magas bázis ellenére is - 10% körüli ütemben bővülhettek. A háztartások fogyasztása a kiskereskedelmi forgalmi statisztikákra alapozva gyorsulhatott az idei második negyedévben az első negyedévi 2%-os növekedéshez képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50