25 °C Budapest

Ma 15-kor GDP második negyedéves gyorsbecslés - mire számíthatunk?

Pénzcentrum
2005. augusztus 15. 10:50

A Központi Statisztikai Hivatal mellett működő Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csapata ma 15 órakor hozza nyilvánosságra a második negyedéves magyar gazdasági növekedésre vonatkozó gyorsbecslésé - közölte a kutatóintézet a honlapján. Az idei első negyedévben az Ecostat gyorsbecslése szerint 3.0%-os volt a GDP-növekedés, melyet a KSH becslése (hivatalos, szélesebb adatkörre alapozott) 2.9%-ra módosított. (A bázisidőszakba eső szökőnap miatti naptári hatás kiszűrésével ugyanez a növekedési ütem 3.5%.) A Reuters júliusi elemzői felmérésében 3.5%-os növekedést (medián) jósolt a 8 válaszadó szakértő az április-júniusi időszakra (leggyengébb: 3.2%, legjobb: 3.6%-os).Termelési oldal

A növekedés húzóereje a termelési oldalról feltehetően ismét a szolgáltatások ágazatai lehetnek (az első negyedévben a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése volt a húzóerő és a trend folytatódhatott, erre utalnak a KSH által publikált szállodai mutatószámok).

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) közül a mezőgazdaság teljesítménye kérdéses: figyelembe kell venni a magas tavalyi bázist, ugyanakkor a jó időjárás idénre is jellemző volt. Az ipari termelés az év első hónapjaira jellemző jelentős lassulás után határozott gyorsulást mutatott: a 9.4%-os második negyedéves átlagos ipari termelésnövekedésen belül az ipari export 11.8%-kal nőtt a KSH adatai alapján. Az építőipar (elsősorban az autópályaépítéseknek köszönhetően) továbbra is erőteljes eredményt produkál. Bár a júniusi előzetes adatokat most pénteken közli a KSH, az áprilisi-májusi adatokból kétszámjegyű növekedés valószínűsíthető a második negyedévre.

Felhasználási oldal

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felhasználási oldalon a növekedés motorja az export lehet: a júniusi előzetes (nem részletes) adatokkal számítva a kivitel a második negyedévben 12.9%, míg a behozatal mindössze 3.2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, szemben az idei első negyedév 6.8%, illetve 4.8%-os növekedési dinamikájával. Az export már a hetedik egymást követő negyedéve gyorsabban bővül az importnál.


A beruházások az első negyedévi 6.8%-os bővülést követően az idei második negyedévben - a viszonylag magas bázis ellenére is - 10% körüli ütemben bővülhettek. A háztartások fogyasztása a kiskereskedelmi forgalmi statisztikákra alapozva gyorsulhatott az idei második negyedévben az első negyedévi 2%-os növekedéshez képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30