Ma 15-kor GDP második negyedéves gyorsbecslés - mire számíthatunk?

Pénzcentrum
2005. augusztus 15. 10:50

A Központi Statisztikai Hivatal mellett működő Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csapata ma 15 órakor hozza nyilvánosságra a második negyedéves magyar gazdasági növekedésre vonatkozó gyorsbecslésé - közölte a kutatóintézet a honlapján. Az idei első negyedévben az Ecostat gyorsbecslése szerint 3.0%-os volt a GDP-növekedés, melyet a KSH becslése (hivatalos, szélesebb adatkörre alapozott) 2.9%-ra módosított. (A bázisidőszakba eső szökőnap miatti naptári hatás kiszűrésével ugyanez a növekedési ütem 3.5%.) A Reuters júliusi elemzői felmérésében 3.5%-os növekedést (medián) jósolt a 8 válaszadó szakértő az április-júniusi időszakra (leggyengébb: 3.2%, legjobb: 3.6%-os).Termelési oldal

A növekedés húzóereje a termelési oldalról feltehetően ismét a szolgáltatások ágazatai lehetnek (az első negyedévben a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése volt a húzóerő és a trend folytatódhatott, erre utalnak a KSH által publikált szállodai mutatószámok).

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) közül a mezőgazdaság teljesítménye kérdéses: figyelembe kell venni a magas tavalyi bázist, ugyanakkor a jó időjárás idénre is jellemző volt. Az ipari termelés az év első hónapjaira jellemző jelentős lassulás után határozott gyorsulást mutatott: a 9.4%-os második negyedéves átlagos ipari termelésnövekedésen belül az ipari export 11.8%-kal nőtt a KSH adatai alapján. Az építőipar (elsősorban az autópályaépítéseknek köszönhetően) továbbra is erőteljes eredményt produkál. Bár a júniusi előzetes adatokat most pénteken közli a KSH, az áprilisi-májusi adatokból kétszámjegyű növekedés valószínűsíthető a második negyedévre.

Felhasználási oldal

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felhasználási oldalon a növekedés motorja az export lehet: a júniusi előzetes (nem részletes) adatokkal számítva a kivitel a második negyedévben 12.9%, míg a behozatal mindössze 3.2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, szemben az idei első negyedév 6.8%, illetve 4.8%-os növekedési dinamikájával. Az export már a hetedik egymást követő negyedéve gyorsabban bővül az importnál.


A beruházások az első negyedévi 6.8%-os bővülést követően az idei második negyedévben - a viszonylag magas bázis ellenére is - 10% körüli ütemben bővülhettek. A háztartások fogyasztása a kiskereskedelmi forgalmi statisztikákra alapozva gyorsulhatott az idei második negyedévben az első negyedévi 2%-os növekedéshez képest.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM