21 °C Budapest

Ma 15-kor GDP második negyedéves gyorsbecslés - mire számíthatunk?

Pénzcentrum
2005. augusztus 15. 10:50

A Központi Statisztikai Hivatal mellett működő Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csapata ma 15 órakor hozza nyilvánosságra a második negyedéves magyar gazdasági növekedésre vonatkozó gyorsbecslésé - közölte a kutatóintézet a honlapján. Az idei első negyedévben az Ecostat gyorsbecslése szerint 3.0%-os volt a GDP-növekedés, melyet a KSH becslése (hivatalos, szélesebb adatkörre alapozott) 2.9%-ra módosított. (A bázisidőszakba eső szökőnap miatti naptári hatás kiszűrésével ugyanez a növekedési ütem 3.5%.) A Reuters júliusi elemzői felmérésében 3.5%-os növekedést (medián) jósolt a 8 válaszadó szakértő az április-júniusi időszakra (leggyengébb: 3.2%, legjobb: 3.6%-os).



Termelési oldal

A növekedés húzóereje a termelési oldalról feltehetően ismét a szolgáltatások ágazatai lehetnek (az első negyedévben a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése volt a húzóerő és a trend folytatódhatott, erre utalnak a KSH által publikált szállodai mutatószámok).

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) közül a mezőgazdaság teljesítménye kérdéses: figyelembe kell venni a magas tavalyi bázist, ugyanakkor a jó időjárás idénre is jellemző volt. Az ipari termelés az év első hónapjaira jellemző jelentős lassulás után határozott gyorsulást mutatott: a 9.4%-os második negyedéves átlagos ipari termelésnövekedésen belül az ipari export 11.8%-kal nőtt a KSH adatai alapján. Az építőipar (elsősorban az autópályaépítéseknek köszönhetően) továbbra is erőteljes eredményt produkál. Bár a júniusi előzetes adatokat most pénteken közli a KSH, az áprilisi-májusi adatokból kétszámjegyű növekedés valószínűsíthető a második negyedévre.

Felhasználási oldal

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felhasználási oldalon a növekedés motorja az export lehet: a júniusi előzetes (nem részletes) adatokkal számítva a kivitel a második negyedévben 12.9%, míg a behozatal mindössze 3.2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, szemben az idei első negyedév 6.8%, illetve 4.8%-os növekedési dinamikájával. Az export már a hetedik egymást követő negyedéve gyorsabban bővül az importnál.


A beruházások az első negyedévi 6.8%-os bővülést követően az idei második negyedévben - a viszonylag magas bázis ellenére is - 10% körüli ütemben bővülhettek. A háztartások fogyasztása a kiskereskedelmi forgalmi statisztikákra alapozva gyorsulhatott az idei második negyedévben az első negyedévi 2%-os növekedéshez képest.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem