0 °C Budapest

Vártnál kissé alacsonyabb infláció júliusban - tovább csökkent a maginfláció

Pénzcentrum
2005. augusztus 11. 09:00

Az elemzői várakozásoknál kissé alacsonyabb, 3.7%-os inflációról számolt be ma reggel a KSH az előző év azonos hónapjához mérten. A várt stagnálással, illetve enyhe emelkedéssel szemben 1.9%-ról 1.6%-ra csökkent a maginfláció. Havi szinten változatlanul maradtak a fogyasztói árak. Júniusban 3.8%-os volt az éves pénzromlási ütem, míg a havi áremelkeéds 0.3%-ot tett ki. Az év első hét hónapjában 3.7%-os volt a fogyasztói árdrágulás mérétke az előző év azonos időszakához képest.

1 hónap alatt - 2005. júniushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 1.0%-kal csökkentek. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (7.1%), a sertészsiradék (3.1%), a cukor (2.4%), a sajt (1.7%) és tojás (0.9%) esetében. Ezzel szemben növekedett a sertéshús (3.0%), az étolaj (2.1%) és a liszt (1.1%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai nem változtak az előző hónaphoz képest.

A ruházkodási cikkek illetve a tartós fogyasztási cikkek körében árcsökkenés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk, az egyéb cikkek, üzemanyagok, továbbá a szolgáltatások esetében áremelkedés következett be. Az üdülési szolgáltatások 8.3%-kal, a helyi tömegközlekedés 3.1%-kal drágult. A járműüzemanyag-árak 3.5%-kal növekedtek, a gyógyszer, gyógyáru 2.1%-kal drágult egy hónap alatt.

A portfolio.hu elemzői felmérésében a szakértők a pénzromlási ütem júliusi alakulása szempontjából az élelmiszerárakat, illetve a gyógyszerárakat jelölték meg, mint legfőbb kockázati tényezők.

2005.08.09 13:52
Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

12 hónap alatt, 2004. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3.0%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a sertészsiradék 31, a munkahelyi étkezés 8 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a liszt (20%), a cukor (13%), az étolaj és a tojás (7%) valamint a péksütemény (4%) ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2.0%-kal, a ruházkodási cikkekért átlagosan 0.8%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. júliusában. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben (3.1%) emelkedtek. A háztartási energia drágult a legnagyobb mértékben, 6.2%-kal, ezen belül a palackos gáz 11%-kal.

A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5.0%-os áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 12%-kal drágult. Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,8%), ezen belül a járműüzemanyagok 13 százalékkal kerültek többe, mint 2004. júliusban.

A lendületesen tovább csökkenő maginfláció - mely újabb történelmi mélységet jelent - nagyobb teret adhat az MNB-nek, hogy csökkentse kamatszintjét, ugyanakkor az emelkedő amerikai kamatszint, valamint a már hosszabb ideje meglévő optimizmus a feltörekvő piacokkal szemben fokozott óvatosságra intenek.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem