33 °C Budapest

Vártnál kissé alacsonyabb infláció júliusban - tovább csökkent a maginfláció

Pénzcentrum
2005. augusztus 11. 09:00

Az elemzői várakozásoknál kissé alacsonyabb, 3.7%-os inflációról számolt be ma reggel a KSH az előző év azonos hónapjához mérten. A várt stagnálással, illetve enyhe emelkedéssel szemben 1.9%-ról 1.6%-ra csökkent a maginfláció. Havi szinten változatlanul maradtak a fogyasztói árak. Júniusban 3.8%-os volt az éves pénzromlási ütem, míg a havi áremelkeéds 0.3%-ot tett ki. Az év első hét hónapjában 3.7%-os volt a fogyasztói árdrágulás mérétke az előző év azonos időszakához képest.

1 hónap alatt - 2005. júniushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 1.0%-kal csökkentek. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (7.1%), a sertészsiradék (3.1%), a cukor (2.4%), a sajt (1.7%) és tojás (0.9%) esetében. Ezzel szemben növekedett a sertéshús (3.0%), az étolaj (2.1%) és a liszt (1.1%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai nem változtak az előző hónaphoz képest.

A ruházkodási cikkek illetve a tartós fogyasztási cikkek körében árcsökkenés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk, az egyéb cikkek, üzemanyagok, továbbá a szolgáltatások esetében áremelkedés következett be. Az üdülési szolgáltatások 8.3%-kal, a helyi tömegközlekedés 3.1%-kal drágult. A járműüzemanyag-árak 3.5%-kal növekedtek, a gyógyszer, gyógyáru 2.1%-kal drágult egy hónap alatt.

A portfolio.hu elemzői felmérésében a szakértők a pénzromlási ütem júliusi alakulása szempontjából az élelmiszerárakat, illetve a gyógyszerárakat jelölték meg, mint legfőbb kockázati tényezők.

2005.08.09 13:52
Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

12 hónap alatt, 2004. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3.0%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a sertészsiradék 31, a munkahelyi étkezés 8 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a liszt (20%), a cukor (13%), az étolaj és a tojás (7%) valamint a péksütemény (4%) ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2.0%-kal, a ruházkodási cikkekért átlagosan 0.8%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. júliusában. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben (3.1%) emelkedtek. A háztartási energia drágult a legnagyobb mértékben, 6.2%-kal, ezen belül a palackos gáz 11%-kal.

A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5.0%-os áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 12%-kal drágult. Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,8%), ezen belül a járműüzemanyagok 13 százalékkal kerültek többe, mint 2004. júliusban.

A lendületesen tovább csökkenő maginfláció - mely újabb történelmi mélységet jelent - nagyobb teret adhat az MNB-nek, hogy csökkentse kamatszintjét, ugyanakkor az emelkedő amerikai kamatszint, valamint a már hosszabb ideje meglévő optimizmus a feltörekvő piacokkal szemben fokozott óvatosságra intenek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?