21 °C Budapest

A stratégák harmada 2010 utáni magyar euróbevezetéssel számol - fokozódó pesszimizmus (2.)

Pénzcentrum
2005. augusztus 11. 16:15

A Reuters által augusztus 8. és 11. között megkérdezett 35 stratéga mintegy harmada azzal számol, hogy Magyarország nem lesz képes 2010-ben bevezetni az eurót. A szakértők válaszainak mediánja szerint a 3%-os GDP-arányos államháztartási hiánycélt a jövő évi választások miatt csak 2009-re tudjuk majd teljesíteni, ami egy évvel későbbi dátum a legutóbbi (május közepi) felmérésben megfogalmazott időponthoz képest. A szakértők pesszimizmusának növekedésére vall az is, hogy májusban a magyar euróbevezetésre a legoptimistább vélemény még 2008 volt, ez most 2010-re módosult. A legpesszimistább vélemény 2012-ről 2014-re változott. Az euró előszobáját jelentő ERM-II. árfolyam-rendszerbe várhatóan 2008-ban lépünk majd be, mely nem változott májushoz képest. A szakértők várakozásai szerint a forint 251-es árfolyam mellett kerülhet rögzítésre az euróval szemben, ami 4 forinttal erősebb a májusi felmérés eredményénél, de a jelenlegi árfolyamnál több mint 3%-kal gyengébb.

Az eurót az új tagországok közül leghamarabb Litvánia, Észtország és Szlovénia vezetheti be 2007-ben, őket követheti egy évvel később Lettország, Ciprus, Málta. Szlovákia a várakozások szerint csak 2009-ben (de a visegrádi országok közül még így is elsőként) válthatja majd fel fizetőeszközét az euróra, míg Lengyelország, Csehország és Magyarország erre csak az évtized végén, azaz 2010-ben lesz képes.


Annak ellenére, hogy az utóbbi időben szlovák, illetve lengyel illetékesek annak lehetőségét is megemlítették, hogy a korona, vagy a zloty körül az ERM-II. legalább két éves időszakában asszimmetrikus intervenciós sávot alkalmaznának, a mostani felmérésben a szakértők úgy vélik, hogy végül majd valamennyi ország a maximális +/-15%-os sávot fogja alkalmazni a középárfolyam körül (bár egyes jegybankok +/-2.25%-nál elképzelhető, hogy nem engednek majd nagyobb mozgásokat).

2005.05.13 08:33
Felmérés az új EU-tagországok euró-bevezetéséről - ki, mikor, hogyan, milyen valószínűséggel?

2005.02.11 16:32
EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép

A magyar euróbevezetés dátumára a legpesszimistább vélemény 2014 volt a 35 válaszadó közül (a cseheknél 2013). A 2010-es hazai euróbevezetésnek ellentmond, hogy a szakértők szerint csak 2009-re leszünk képesek az államháztartási hiányt a GDP-arányában 3% alá csökkenteni (a magánnyugdíjpénztári korrekció egyenlegjavító hatása már nem érvényesül). Erről azonban az első hivatalos adatok csak 2010 tavaszán láthatnak napvilágot és a döntési procedúra miatt így leghamarabb csak 2011 tűnik elérhetőnek. Az válaszadók egyharmada ennek tükrében nem véletlenül gondolja úgy, hogy nem tartható a 2010-es hivatalos céldátum.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A szakértők szerint Bulgária és Románia képes lesz leküzdeni a politikai viszályokat, illetve felgyorsítani a reformfolyamatot, így az eredetileg kitűzött időpontban: 2007-ben csatlakozni tud az Európai Unióhoz (Bulgáriának 70, míg Romániának 63%-os valószínűséget adtak, szemben a májusi 90, illetve 80%-os valószínűségekkel). Horvátország a várakozások szerint 2010-ben válhat az addigra már 27 tagúra bővülő EU tagjává (2008-2015 közötti válaszok), Szerbia-Montenegró a várakozások szerint 2008-ban kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat és 2015-ben válhat az EU tagjává.

A stratégák úgy gondolják, hogy mintegy 75%-os a valószínűsége jelenleg annak, hogy az EU idén október 3-án megkezdi Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat, és 2015 körül lehet EU-tag (május: 80% és szintén 2015). A szakértők véleménye csaknem egységes volt abban a tekintetben, hogy a franciák és a hollandok elutasító magatartása az uniós alkotmánnyal szemben nem fogja befolyásolni az új tagállamok euró-bevezetését, ugyanakkor teljesen megosztottak voltak abban, hogy a bolgár és román EU-tagság időpontját eltolhatja-e. Horvátország, Szerbia és Törökország EU-tagságára egyértelműen halasztó hatású lehet a két nemzet két hónappal ezelőtti döntése.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm