15 °C Budapest

Dinamikus exportnövekedés, az előzetesnél kisebb deficit

Pénzcentrum
2005. augusztus 2. 09:08

Az előzetesen közölt 132.3 m eurónál némileg kisebb, 116.7 m euró deficit halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben májusban. Az export euróban számítva 12.2%-kal, az import 5.7%-kal bővült. 2005. január-májusban - előzetes adatok szerint - a kivitel volumene 10, a behozatalé pedig 3%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. Az első 5 havi hiány közel 1 mrd euróval kisebb mint tavaly, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az uniós csatlakozás egy erőteljes importnövekedést okozott tavaly március-áprilisban.

A forgalom volumene 2005 első öt hónapjában kisebb mértékben bővült, mint a megelőző év azonos időszakában. A szerényebb mértékű növekedésben szerepet játszik néhány jelentősebb vállalat visszafogottabb forgalma. Emellett a növekedési ütem értékelésekor figyelembe kell venni, hogy mind az export, mind az import esetében jelentős és ellentétes előjelű bázishatás érvényesül, vagyis az uniós csatlakozást megelőzően a behozatal értéke szokatlanul magas, a kivitelé pedig - különösen a negyedik hónapban - alacsony értékű volt. A bázishatás exportban úgy jelentkezik, hogy az első negyedévi szerényebb mértékű növekedést áprilisban és májusban nagyobb exportdinamika követte. Az import változásánál erőteljesebb a bázishatás, miután tavaly a csatlakozás előtti taktikai vásárlások az importra gyakoroltak növelő hatást.


A kivitel forintárszintje az év első öt hónapjában 2.5%-kal, a behozatalé pedig másfél százalékkal csökkent, s így a cserearány 1%-kal romlott. A forintárszint csökkenése meghatározóan a gépek és szállítóeszközök kereskedelmében tapasztalt árszintmérséklődéssel magyarázható, ami az árufőcsoporton belül különösen az irodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések, valamint a villamos gépek, készülékek kereskedelmében volt erőteljes. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama közel 5%-kal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 4, a dollárhoz viszonyítva pedig mintegy 9%-os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 2, importban pedig 3%-kal nőtt.


A legnagyobb súlyú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 11, importban pedig 6%-kal nőtt 2004 első öt hónapjához képest. A legnagyobb részarányú termékféleség, a villamos gépek és készülékek kereskedelmének értéke kivitelben 4%-kal nőtt, behozatalban ugyanakkor 3%-kal mérséklődött.

A közel 800 milliárd forint összforgalmat jelentő közúti járművek exportértéke 9%-kal bővült, behozatala ugyanakkor - meghatározóan a csatlakozás körüli hónapokban lebonyolított nagy értékű személygépkocsi-import miatt - ugyanilyen mértékben mérséklődött.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb forgalomnövekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene - a májusi stagnálás ellenére - az időszak átlagában 19, az exporté pedig 53% kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A forgalom volumenének határozott növekedése az árszintek jelentős emelkedése ellenére következett be.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene mintegy 5%-kal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export volumene 1, a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében pedig - meghatározóan az oda irányú gépjellegű kivitel volumenének 63%-os növekedése miatt - 41%-kal nőtt. Az Európai Unión kívüli országokba kivitt termékek volumene mintegy harmadával lett nagyobb, ami legnagyobb részt az Európai Unión kívüli európai országok relációjába irányuló export forintértékének 45%-os növekedésével magyarázható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16