Dinamikus exportnövekedés, az előzetesnél kisebb deficit

Pénzcentrum
2005. augusztus 2. 09:08

Az előzetesen közölt 132.3 m eurónál némileg kisebb, 116.7 m euró deficit halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben májusban. Az export euróban számítva 12.2%-kal, az import 5.7%-kal bővült. 2005. január-májusban - előzetes adatok szerint - a kivitel volumene 10, a behozatalé pedig 3%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. Az első 5 havi hiány közel 1 mrd euróval kisebb mint tavaly, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az uniós csatlakozás egy erőteljes importnövekedést okozott tavaly március-áprilisban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A forgalom volumene 2005 első öt hónapjában kisebb mértékben bővült, mint a megelőző év azonos időszakában. A szerényebb mértékű növekedésben szerepet játszik néhány jelentősebb vállalat visszafogottabb forgalma. Emellett a növekedési ütem értékelésekor figyelembe kell venni, hogy mind az export, mind az import esetében jelentős és ellentétes előjelű bázishatás érvényesül, vagyis az uniós csatlakozást megelőzően a behozatal értéke szokatlanul magas, a kivitelé pedig - különösen a negyedik hónapban - alacsony értékű volt. A bázishatás exportban úgy jelentkezik, hogy az első negyedévi szerényebb mértékű növekedést áprilisban és májusban nagyobb exportdinamika követte. Az import változásánál erőteljesebb a bázishatás, miután tavaly a csatlakozás előtti taktikai vásárlások az importra gyakoroltak növelő hatást.


A kivitel forintárszintje az év első öt hónapjában 2.5%-kal, a behozatalé pedig másfél százalékkal csökkent, s így a cserearány 1%-kal romlott. A forintárszint csökkenése meghatározóan a gépek és szállítóeszközök kereskedelmében tapasztalt árszintmérséklődéssel magyarázható, ami az árufőcsoporton belül különösen az irodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések, valamint a villamos gépek, készülékek kereskedelmében volt erőteljes. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama közel 5%-kal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 4, a dollárhoz viszonyítva pedig mintegy 9%-os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 2, importban pedig 3%-kal nőtt.


A legnagyobb súlyú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 11, importban pedig 6%-kal nőtt 2004 első öt hónapjához képest. A legnagyobb részarányú termékféleség, a villamos gépek és készülékek kereskedelmének értéke kivitelben 4%-kal nőtt, behozatalban ugyanakkor 3%-kal mérséklődött.

A közel 800 milliárd forint összforgalmat jelentő közúti járművek exportértéke 9%-kal bővült, behozatala ugyanakkor - meghatározóan a csatlakozás körüli hónapokban lebonyolított nagy értékű személygépkocsi-import miatt - ugyanilyen mértékben mérséklődött.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb forgalomnövekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene - a májusi stagnálás ellenére - az időszak átlagában 19, az exporté pedig 53% kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A forgalom volumenének határozott növekedése az árszintek jelentős emelkedése ellenére következett be.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene mintegy 5%-kal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export volumene 1, a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében pedig - meghatározóan az oda irányú gépjellegű kivitel volumenének 63%-os növekedése miatt - 41%-kal nőtt. Az Európai Unión kívüli országokba kivitt termékek volumene mintegy harmadával lett nagyobb, ami legnagyobb részt az Európai Unión kívüli európai országok relációjába irányuló export forintértékének 45%-os növekedésével magyarázható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07