-2 °C Budapest

László Csaba - Nink Gabriella: Az iparűzési adót fizetni kell

Pénzcentrum
2005. július 27. 09:59

A KPMG szerint a jelenleg hatályos magyarországi törvény törléséig vagy módosításáig a hazai cégeknek mindenképpen fizetniük kell a helyi iparűzési adót. A tanácsadó cég arra is felhívja a figyelmet, hogy a vállalatoknak az iparűzési adó jogszerűségét vitatva ma még nem tanácsos bármilyen adóigazgatási lépést tenniük - egyelőre a kivárás az ésszerű stratégia, hiszen egyrészt a magyar adózók nincsenek lépéskényszerben, ugyanakkor minden azonnal megtett lépés adókockázatokat rejthet magában.

A KPMG mindig is azon az állásponton volt, hogy a társaságok számára a helyi iparűzési adó az egyik legnagyobb teher, ezért évek óta átfogó helyiadó-reformot szorgalmaz. Ezért helyes iránynak tartja, hogy a magyar kormány az adónem fokozatos leépítését tervezi 2008-ig.

László Csaba, a tanácsadó cég adópartnere szerint ugyanakkor lehetőség van a folyamat felgyorsítására is.
"A parlament dönthet az iparűzési adó gyorsabb felszámolásáról, vagy akár a feles költségvetési törvényben új elemmel bővítheti az önkormányzatok finanszírozását. A jelenleg hatályos törvény törléséig vagy módosításáig azonban a cégeknek mindenképpen fizetniük kell az iparűzési adót" - hangsúlyozza László Csaba.

A hazai szabályozás átalakítását az Európai Bíróság előtt folyó helyiadó-ügyek is felgyorsíthatják, ám a KPMG megítélése szerint azok kimenetele bizonytalan, ezért a hazai társaságoknak a helyi adók esetleges uniós elutasítására számítva még korai lépéseket tenniük.

Nink Gabriella adópartner szerint ősznél előbb nem valószínű, hogy az Európai Bíróság dönt abban az olaszországi helyiadó-ügyben1, amely majd precedensértékű lehet a magyarországi helyi iparűzési adó jogszerűségének megítélésében is.

Az olaszországi adó ügyében várható döntés nincs közvetlen hatással a magyarországi helyi iparűzési adó megítélésére, és nem kényszeríti a hazai cégeket azonnali cselekvésre (a majdani döntés nem tehet a magyar adózókra is vonatkozó korlátozó rendelkezést, és csupán az adott ügyben közvetlenül érintettekre vonatkozhat). Másrészt figyelembe kell venni az esetleges negatív döntés lehetőségét is, azaz az olasz adót a bíróság jogszerűnek minősítheti. Míg tehát az előbbi ok miatt (közvetett hatály) a magyar adózók egyelőre nincsenek lépéskényszerben, az utóbbi ok (esetleges negatív döntés) folytán minden, az olasz adó ügyében hozott döntésig megtett lépés adókockázatokat rejthet magában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Nink Gabriella szerint ebben a helyzetben csakis a kivárás lehet az ésszerű stratégia.
"Ma még nem tudható, hogyan dönt a bíróság az olasz ügyben, és az sem egyértelmű, hogy a döntés miként határozza meg a magyarországi adónem megítélését. A hazai cégeknek csak az olasz ügyben meghozott uniós döntést követően indokolt mérlegelniük további lépéseket"- figyelmeztet óvatosságra a KPMG adópartnere.

A magyarországi iparűzési adó jogszerűségét vitatva már több cég jelezte a helyi önkormányzatoknál, hogy jogellenesnek tartja az adónemet. László Csaba szerint ennek mindaddig nincs következménye, amíg mindössze levélírásról, azaz az álláspont rögzítéséről van szó.
"Az viszont már jogsértő, ha a társaság megtagadja az adó befizetését, vagy önrevíziót kér, vagy visszaigényli a már befizetett iparűzési adót - és persze számíthat a megfelelő bírságra, késedelmi pótlékra" hangsúlyozza a KPMG adópartnere.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem