37 °C Budapest

László Csaba - Nink Gabriella: Az iparűzési adót fizetni kell

Pénzcentrum
2005. július 27. 09:59

A KPMG szerint a jelenleg hatályos magyarországi törvény törléséig vagy módosításáig a hazai cégeknek mindenképpen fizetniük kell a helyi iparűzési adót. A tanácsadó cég arra is felhívja a figyelmet, hogy a vállalatoknak az iparűzési adó jogszerűségét vitatva ma még nem tanácsos bármilyen adóigazgatási lépést tenniük - egyelőre a kivárás az ésszerű stratégia, hiszen egyrészt a magyar adózók nincsenek lépéskényszerben, ugyanakkor minden azonnal megtett lépés adókockázatokat rejthet magában.

A KPMG mindig is azon az állásponton volt, hogy a társaságok számára a helyi iparűzési adó az egyik legnagyobb teher, ezért évek óta átfogó helyiadó-reformot szorgalmaz. Ezért helyes iránynak tartja, hogy a magyar kormány az adónem fokozatos leépítését tervezi 2008-ig.

László Csaba, a tanácsadó cég adópartnere szerint ugyanakkor lehetőség van a folyamat felgyorsítására is.
"A parlament dönthet az iparűzési adó gyorsabb felszámolásáról, vagy akár a feles költségvetési törvényben új elemmel bővítheti az önkormányzatok finanszírozását. A jelenleg hatályos törvény törléséig vagy módosításáig azonban a cégeknek mindenképpen fizetniük kell az iparűzési adót" - hangsúlyozza László Csaba.

A hazai szabályozás átalakítását az Európai Bíróság előtt folyó helyiadó-ügyek is felgyorsíthatják, ám a KPMG megítélése szerint azok kimenetele bizonytalan, ezért a hazai társaságoknak a helyi adók esetleges uniós elutasítására számítva még korai lépéseket tenniük.

Nink Gabriella adópartner szerint ősznél előbb nem valószínű, hogy az Európai Bíróság dönt abban az olaszországi helyiadó-ügyben1, amely majd precedensértékű lehet a magyarországi helyi iparűzési adó jogszerűségének megítélésében is.

Az olaszországi adó ügyében várható döntés nincs közvetlen hatással a magyarországi helyi iparűzési adó megítélésére, és nem kényszeríti a hazai cégeket azonnali cselekvésre (a majdani döntés nem tehet a magyar adózókra is vonatkozó korlátozó rendelkezést, és csupán az adott ügyben közvetlenül érintettekre vonatkozhat). Másrészt figyelembe kell venni az esetleges negatív döntés lehetőségét is, azaz az olasz adót a bíróság jogszerűnek minősítheti. Míg tehát az előbbi ok miatt (közvetett hatály) a magyar adózók egyelőre nincsenek lépéskényszerben, az utóbbi ok (esetleges negatív döntés) folytán minden, az olasz adó ügyében hozott döntésig megtett lépés adókockázatokat rejthet magában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nink Gabriella szerint ebben a helyzetben csakis a kivárás lehet az ésszerű stratégia.
"Ma még nem tudható, hogyan dönt a bíróság az olasz ügyben, és az sem egyértelmű, hogy a döntés miként határozza meg a magyarországi adónem megítélését. A hazai cégeknek csak az olasz ügyben meghozott uniós döntést követően indokolt mérlegelniük további lépéseket"- figyelmeztet óvatosságra a KPMG adópartnere.

A magyarországi iparűzési adó jogszerűségét vitatva már több cég jelezte a helyi önkormányzatoknál, hogy jogellenesnek tartja az adónemet. László Csaba szerint ennek mindaddig nincs következménye, amíg mindössze levélírásról, azaz az álláspont rögzítéséről van szó.
"Az viszont már jogsértő, ha a társaság megtagadja az adó befizetését, vagy önrevíziót kér, vagy visszaigényli a már befizetett iparűzési adót - és persze számíthat a megfelelő bírságra, késedelmi pótlékra" hangsúlyozza a KPMG adópartnere.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?