Ingyen koordinál egy kulcsfontosságú vasútvonal-építést a volt magyar EU-biztos

Pénzcentrum
2005. július 21. 09:17

A Párizs-Strasbourg-Stuttgart-Bécs-Pozsony közötti gyorsvasúti vonal létrehozásának koordinálására kapott megbízást Balázs Péter, Magyarország első EU-biztosa. Rajta kívül még öten kapták meg kinevezésüket, akik felelősek a transzeurópai közlekedési hálózat hat kiemelt vasútvonalának építésénél a kivitelezés meggyorsításában. Balázs Péter a kinevezést követően elmondta: első feladata az lesz, hogy a jövő év elejére egy jelentést készítsen arról, hogy áll most a helyzet ezen vonal kiépítésében - írja a magyarország.hu.

A hat vonal közül egy konkrétan Magyarországot is érinti: a Lyon-Torino-Milánó-Velence-Trieszt-Ljubljana-Budap est gyorsvasúti vonal kiépítése, ennek megépítéséért is egy volt EU-biztos, Loyola de Palacio felel, a végső határidő itt 2017.

A koordinálási feladatokban, a párbeszéd megkönnyítésében elismert szakembereket úgy választották ki, hogy ne kapjanak olyan vonalat, amely saját országukat érinti. Balázs Péter ettől függetlenül jelezte: “fél szemmel" figyelmi fogja, hogy Magyarország esetében miként alakul a helyzet. A volt EU-biztos elmondta, hogy fizetés nélkül látják el a feladatukat, csak költségeiket térítik.

Balázs szerint a koordinátorok munkájában három fontos akadály lehet:

1. a kormányokban megvan-e az elszántság a tervek végrehajtására

2. fizikailag milyen akadályokat kell leküzdeni a pálya megépítéséhez (eltérő menetsebességet engedélyező pályaszakaszok kiküszöbölése)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. végül a pénz (a Párizs-Pozsony vonalnak a tervek szerint teljes egészében 2015-re kell elkészülnie, s majdnem 15 milliárd euróba fog kerülni)

A koordinátorok kinevezése 4 évre szól, de megújítható, és Jacques Barrot, EU közlekedési biztos szerint addig nem is szabad felmenteni őket, míg a kitűzött célokat el nem érik.

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) projektjeiben - ha nem is a most kiválasztott hatban - szerepel a Bécs-Budapest vasútvonal korszerűsítése is, így gyakorlatilag közvetlen és gyors összeköttetés létesülhet majd Budapest és Párizs között.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?