Történelmi mélyponton áll a GKI konjunktúra-indexe

Pénzcentrum
2005. július 18. 06:30

Júniusban -21.4-ről -21.7 pontra romlott a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, ami a valaha (1996 óta) mért legalacsonyabb szintet jelenti. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlanak (júniusban -32.7-ről -35.2 re), az üzleti várakozások pedig negyedik hónapja stagnálnak (június: -17.4, május: -17.0, április: -17.0, március: -17.4).

Az üzleti szférán belül az ipari várakozások 2004 ősze óta tartó romlása májusban megállt, júniusban pedig már javult. Örvendetes, hogy a rendelésállomány megítélése - ezen belül az exporté is - kedvezőbb lett, s csökkentek a saját termelésű készletek. Az építőiparban viszont a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándék is romlott. Az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek "közérzete" sokkal rosszabb, mint a közép- és nagyvállalatoké. A kereskedelmi cégek a májusinál jobb üzletmenetről és kissé aktívabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói bizalmi index júniusban tovább csökkent, s ezzel folytatódott az év eleje óta tartó mérséklődés. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusihoz hasonlónak látták, de a következő 12 hónapban további romlásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét nem látták rosszabbnak, mint egy hónappal korábban, de a következő egy évben e területen ugyancsak további romlást vártak.

Inflációs várakozásaik emelkedtek a májusihoz képest, s a következő 12 hónapban hasonló ütemű áremelkedésre számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik szintén érezhetően emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve valamivel jobb, mint az előző hónapban, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások lényegében változatlan helyzetet vetítenek előre. Jelentősen tovább mérséklődött a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem