34 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: 3.6%-os júniusi infláció várható - mi lesz az év végén?

Pénzcentrum
2005. július 11. 14:08

Júniusban májushoz hasonlóan 3.6%-os volt a fogyasztói infláció az előző év azonos időszakához képest - derül ki a portfolio.hu által ma megkérdezett 11 elemző válaszainak mediánjából. Decemberre a ráta várhatóan 3.85%-ra emelkedik majd (10 elemző válasza alapján). A júniusi tényadatot holnap reggel 9-kor teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A decemberi elemzői konszenzus azt jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank által idén év végére kitűzött 4% (+-1%pontos) inflációs cél tatható, enyhe alullövése valószínűsíthető.

A júniusi inflációs prognózisnál a szakértők jellemzően az üzemanyagok áralakulását emelték ki, mint felfelé ható erőt (havi szinten mintegy 1.5-2%-os emelkedés). A szezonális élelmiszerek jelentik a legnagyobb kockázati tényezőt az árindex alakulása szempontjából: májusban erőteljes havi áremelkedés mutatkozott, de nagyobb az esély, hogy ez júniusban már nem folytatódott (stagnálás, illetve enyhe havi árcsökkenés).

Elemzők utaltak rá, hogy a ruházati termékeknél a nyári leértékelések hatása a júniusi áralakulásra még csak korlátozott mértékben hathatott, hatósági áremelés nem történt (július elsején viszont igen), és a szolgáltatások körében is stagnálás-közeli lehetett a havi áralakulás.

Az elemzői prognózisok begyűjtésénél kíváncsiak voltunk a december/decemberi áralakulásra is. Az adatok arra utalnak, hogy a korábbi hónapokhoz képest enyhült az év végi 4%-os inflációs cél alullövési kockázata. A jegybank a májusi inflációs jelentésében év végére még 3.3%-os 12 havi áremelkedéssel számolt. Az alullövési veszély további kamatcsökkentések előtt nyitotta meg az utat az elmúlt hónapokban (bár jelezni kell, hogy a monetáris politika szempontjából releváns időtáv legalább egy év). A jövő évi ÁFA-változások alapján várhatóan 2% alá csökkenő éves átlagos árindex a jegybank utalása szerint magával vonhat bizonyos monetáris politikai lépéseket (kamatcsökkentés), bár inkább egyszeri hatásként igyekeznek kezelni az áremelkedési dinamika további jelentős lassulását.

Mindenesetre a piaci árazások jelenleg arra utalnak, hogy jövő hétfőn, a Monetáris Tanács legközelebbi kamatmeghatározó ülésén újabb 25 bp-tal 6.75%-ra mérséklődhet a ráta. Az újabb kamatcsökkentést a stabil forint mellett a kedvező inflációs kilátások indokolhatják, míg az óvatosság irányába mutatnak a magyar makrogazdasági fundamentumok, illetve a változékony nemzetközi befektetői környezet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?