0 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: 3.6%-os júniusi infláció várható - mi lesz az év végén?

Pénzcentrum
2005. július 11. 14:08

Júniusban májushoz hasonlóan 3.6%-os volt a fogyasztói infláció az előző év azonos időszakához képest - derül ki a portfolio.hu által ma megkérdezett 11 elemző válaszainak mediánjából. Decemberre a ráta várhatóan 3.85%-ra emelkedik majd (10 elemző válasza alapján). A júniusi tényadatot holnap reggel 9-kor teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A decemberi elemzői konszenzus azt jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank által idén év végére kitűzött 4% (+-1%pontos) inflációs cél tatható, enyhe alullövése valószínűsíthető.

A júniusi inflációs prognózisnál a szakértők jellemzően az üzemanyagok áralakulását emelték ki, mint felfelé ható erőt (havi szinten mintegy 1.5-2%-os emelkedés). A szezonális élelmiszerek jelentik a legnagyobb kockázati tényezőt az árindex alakulása szempontjából: májusban erőteljes havi áremelkedés mutatkozott, de nagyobb az esély, hogy ez júniusban már nem folytatódott (stagnálás, illetve enyhe havi árcsökkenés).

Elemzők utaltak rá, hogy a ruházati termékeknél a nyári leértékelések hatása a júniusi áralakulásra még csak korlátozott mértékben hathatott, hatósági áremelés nem történt (július elsején viszont igen), és a szolgáltatások körében is stagnálás-közeli lehetett a havi áralakulás.

Az elemzői prognózisok begyűjtésénél kíváncsiak voltunk a december/decemberi áralakulásra is. Az adatok arra utalnak, hogy a korábbi hónapokhoz képest enyhült az év végi 4%-os inflációs cél alullövési kockázata. A jegybank a májusi inflációs jelentésében év végére még 3.3%-os 12 havi áremelkedéssel számolt. Az alullövési veszély további kamatcsökkentések előtt nyitotta meg az utat az elmúlt hónapokban (bár jelezni kell, hogy a monetáris politika szempontjából releváns időtáv legalább egy év). A jövő évi ÁFA-változások alapján várhatóan 2% alá csökkenő éves átlagos árindex a jegybank utalása szerint magával vonhat bizonyos monetáris politikai lépéseket (kamatcsökkentés), bár inkább egyszeri hatásként igyekeznek kezelni az áremelkedési dinamika további jelentős lassulását.

Mindenesetre a piaci árazások jelenleg arra utalnak, hogy jövő hétfőn, a Monetáris Tanács legközelebbi kamatmeghatározó ülésén újabb 25 bp-tal 6.75%-ra mérséklődhet a ráta. Az újabb kamatcsökkentést a stabil forint mellett a kedvező inflációs kilátások indokolhatják, míg az óvatosság irányába mutatnak a magyar makrogazdasági fundamentumok, illetve a változékony nemzetközi befektetői környezet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm