Portfolio.hu-poll: 3.6%-os júniusi infláció várható - mi lesz az év végén?

Pénzcentrum
2005. július 11. 14:08

Júniusban májushoz hasonlóan 3.6%-os volt a fogyasztói infláció az előző év azonos időszakához képest - derül ki a portfolio.hu által ma megkérdezett 11 elemző válaszainak mediánjából. Decemberre a ráta várhatóan 3.85%-ra emelkedik majd (10 elemző válasza alapján). A júniusi tényadatot holnap reggel 9-kor teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A decemberi elemzői konszenzus azt jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank által idén év végére kitűzött 4% (+-1%pontos) inflációs cél tatható, enyhe alullövése valószínűsíthető.

A júniusi inflációs prognózisnál a szakértők jellemzően az üzemanyagok áralakulását emelték ki, mint felfelé ható erőt (havi szinten mintegy 1.5-2%-os emelkedés). A szezonális élelmiszerek jelentik a legnagyobb kockázati tényezőt az árindex alakulása szempontjából: májusban erőteljes havi áremelkedés mutatkozott, de nagyobb az esély, hogy ez júniusban már nem folytatódott (stagnálás, illetve enyhe havi árcsökkenés).

Elemzők utaltak rá, hogy a ruházati termékeknél a nyári leértékelések hatása a júniusi áralakulásra még csak korlátozott mértékben hathatott, hatósági áremelés nem történt (július elsején viszont igen), és a szolgáltatások körében is stagnálás-közeli lehetett a havi áralakulás.

Az elemzői prognózisok begyűjtésénél kíváncsiak voltunk a december/decemberi áralakulásra is. Az adatok arra utalnak, hogy a korábbi hónapokhoz képest enyhült az év végi 4%-os inflációs cél alullövési kockázata. A jegybank a májusi inflációs jelentésében év végére még 3.3%-os 12 havi áremelkedéssel számolt. Az alullövési veszély további kamatcsökkentések előtt nyitotta meg az utat az elmúlt hónapokban (bár jelezni kell, hogy a monetáris politika szempontjából releváns időtáv legalább egy év). A jövő évi ÁFA-változások alapján várhatóan 2% alá csökkenő éves átlagos árindex a jegybank utalása szerint magával vonhat bizonyos monetáris politikai lépéseket (kamatcsökkentés), bár inkább egyszeri hatásként igyekeznek kezelni az áremelkedési dinamika további jelentős lassulását.

Mindenesetre a piaci árazások jelenleg arra utalnak, hogy jövő hétfőn, a Monetáris Tanács legközelebbi kamatmeghatározó ülésén újabb 25 bp-tal 6.75%-ra mérséklődhet a ráta. Az újabb kamatcsökkentést a stabil forint mellett a kedvező inflációs kilátások indokolhatják, míg az óvatosság irányába mutatnak a magyar makrogazdasági fundamentumok, illetve a változékony nemzetközi befektetői környezet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?