3 °C Budapest

Járai: legalább 500 Mrd Ft valóságos kiadáscsökkentésre van szükség

Pénzcentrum
2005. július 5. 11:10

Jövőre legalább 500 mrd Ft valóságos, nem csak papíron létező kiadáscsökkentésre van szükség - állította Járai Zsigmond MNB elnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Megítélése szerint beláthatatlan következményei vannak az országra nézve, ha a kiadások csökkentését nem hajtja végre a kormány. Veszélybe kerül az euró bevezetése, a magyar államadósságot finanszírozó külföldi befektetők elfordulhatnak.

Járai önmagában egyetért az adócsökkentés ötletével, ugyanakkor nem igazán érti, hogy miért éppen az a javaslat került elfogadásra, mely a múlt héten bejelentésre került. Az MNB elnöke szerint a tervezett intézkedéseknek csak igen korlátozott hatása lesz a versenyképességre. Az SZJA felső kulcsának csökkentése nem képes érdemben a versenyképességet növelni, sokkal hatásosabb lehetne a TB járulék mérséklése. Járai kritizálta, hogy az adórendszer az elvi problémái mellett túlzottan bonyolult, bürokratikus.

A költségvetési problémák a jegybank által egyik legjobban kritizált területet képezik. Járai felhívta a figyelmet, hogy fenntarthatatlan az a gyakorlat, hogy a büdzsében a bevételeket folyamatosan túltervezik, a kiadásokat alultervezik, és papíron mutatnak ki a valóságosnál kedvezőbb helyzetet. Ezzel fel kellene hagyni, ugyanis a hiánycél folyamatos túllépése az egész gazdaságpolitika hitelességét ássa alá.

Járai szerint az adócsökkentést a kiadások érdemi lefaragásával kell összekapcsolni. Megítélése szerint beláthatatlan következményei vannak az országra nézve,ha a kiadások csökkentését nem hajtja végre a kormány. Veszélybe kerül az euró bevezetése, a magyar államadósságot finanszírozó külföldi befektetők elfordulhatnak. 2006-ra a kiadásokat legalább 500 mrd Ft-tal kellene mérsékelni. A 2010-es euró bevezetés jelenleg nagyon ambíciózus célkitűzés - nyilatkozta az MNB elnöke. A céldátum elérése nem lehetetlen, de nagyon-nagyon nehéz.

Járai a költségvetés egyik legnagyobb problémájának a közalkalmazottak létszámának túlbúrjánzását tekinti. Emellett figyelemmel kellene lenni, hogy bizonyos a kiadások közül "kiemelt" tételek (PPP projektek) visszakerülhetnek a kiadások közé, ha az EU illetékes szervei úgy döntenek. Ez a költségvetési kritériumok teljesítését nagyban megnehezítheti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nagyon gyorsan nő az államadósságunk, fenntarthatatlanul gyorsan - mondta az MNB elnöke. Komoly probléma, hogy épp mikor az eurót szeretnénk bevezetni, a mostani könnyítések (nyugdíjkorrekció) akkor esnek ki (a nyugdíjkorrekció degresszív módon csökkenti a deficitet és az adósságot 5 éven keresztül). A most közölt hivatalos (Eurostat által elfogadott) adósságráták emiatt részben félrevezetők.

Járai Zsigmond nem elégedett annyira a magyar növekedési adatokkal mint a kromány. Az utóbbi időben a régióban az egyik leglassabban növekevő gazdaság a magyar. Szerinte a jelenleginél gyorsabb lehetne a növekedés ha a gazdaságpolitikában jobban kihasználnánk a lehetőségeinket.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?