Járai: legalább 500 Mrd Ft valóságos kiadáscsökkentésre van szükség

Pénzcentrum
2005. július 5. 11:10

Jövőre legalább 500 mrd Ft valóságos, nem csak papíron létező kiadáscsökkentésre van szükség - állította Járai Zsigmond MNB elnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Megítélése szerint beláthatatlan következményei vannak az országra nézve, ha a kiadások csökkentését nem hajtja végre a kormány. Veszélybe kerül az euró bevezetése, a magyar államadósságot finanszírozó külföldi befektetők elfordulhatnak.

Járai önmagában egyetért az adócsökkentés ötletével, ugyanakkor nem igazán érti, hogy miért éppen az a javaslat került elfogadásra, mely a múlt héten bejelentésre került. Az MNB elnöke szerint a tervezett intézkedéseknek csak igen korlátozott hatása lesz a versenyképességre. Az SZJA felső kulcsának csökkentése nem képes érdemben a versenyképességet növelni, sokkal hatásosabb lehetne a TB járulék mérséklése. Járai kritizálta, hogy az adórendszer az elvi problémái mellett túlzottan bonyolult, bürokratikus.

A költségvetési problémák a jegybank által egyik legjobban kritizált területet képezik. Járai felhívta a figyelmet, hogy fenntarthatatlan az a gyakorlat, hogy a büdzsében a bevételeket folyamatosan túltervezik, a kiadásokat alultervezik, és papíron mutatnak ki a valóságosnál kedvezőbb helyzetet. Ezzel fel kellene hagyni, ugyanis a hiánycél folyamatos túllépése az egész gazdaságpolitika hitelességét ássa alá.

Járai szerint az adócsökkentést a kiadások érdemi lefaragásával kell összekapcsolni. Megítélése szerint beláthatatlan következményei vannak az országra nézve,ha a kiadások csökkentését nem hajtja végre a kormány. Veszélybe kerül az euró bevezetése, a magyar államadósságot finanszírozó külföldi befektetők elfordulhatnak. 2006-ra a kiadásokat legalább 500 mrd Ft-tal kellene mérsékelni. A 2010-es euró bevezetés jelenleg nagyon ambíciózus célkitűzés - nyilatkozta az MNB elnöke. A céldátum elérése nem lehetetlen, de nagyon-nagyon nehéz.

Járai a költségvetés egyik legnagyobb problémájának a közalkalmazottak létszámának túlbúrjánzását tekinti. Emellett figyelemmel kellene lenni, hogy bizonyos a kiadások közül "kiemelt" tételek (PPP projektek) visszakerülhetnek a kiadások közé, ha az EU illetékes szervei úgy döntenek. Ez a költségvetési kritériumok teljesítését nagyban megnehezítheti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyon gyorsan nő az államadósságunk, fenntarthatatlanul gyorsan - mondta az MNB elnöke. Komoly probléma, hogy épp mikor az eurót szeretnénk bevezetni, a mostani könnyítések (nyugdíjkorrekció) akkor esnek ki (a nyugdíjkorrekció degresszív módon csökkenti a deficitet és az adósságot 5 éven keresztül). A most közölt hivatalos (Eurostat által elfogadott) adósságráták emiatt részben félrevezetők.

Járai Zsigmond nem elégedett annyira a magyar növekedési adatokkal mint a kromány. Az utóbbi időben a régióban az egyik leglassabban növekevő gazdaság a magyar. Szerinte a jelenleginél gyorsabb lehetne a növekedés ha a gazdaságpolitikában jobban kihasználnánk a lehetőségeinket.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem