Járai: legalább 500 Mrd Ft valóságos kiadáscsökkentésre van szükség

Pénzcentrum
2005. július 5. 11:10

Jövőre legalább 500 mrd Ft valóságos, nem csak papíron létező kiadáscsökkentésre van szükség - állította Járai Zsigmond MNB elnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Megítélése szerint beláthatatlan következményei vannak az országra nézve, ha a kiadások csökkentését nem hajtja végre a kormány. Veszélybe kerül az euró bevezetése, a magyar államadósságot finanszírozó külföldi befektetők elfordulhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Járai önmagában egyetért az adócsökkentés ötletével, ugyanakkor nem igazán érti, hogy miért éppen az a javaslat került elfogadásra, mely a múlt héten bejelentésre került. Az MNB elnöke szerint a tervezett intézkedéseknek csak igen korlátozott hatása lesz a versenyképességre. Az SZJA felső kulcsának csökkentése nem képes érdemben a versenyképességet növelni, sokkal hatásosabb lehetne a TB járulék mérséklése. Járai kritizálta, hogy az adórendszer az elvi problémái mellett túlzottan bonyolult, bürokratikus.

A költségvetési problémák a jegybank által egyik legjobban kritizált területet képezik. Járai felhívta a figyelmet, hogy fenntarthatatlan az a gyakorlat, hogy a büdzsében a bevételeket folyamatosan túltervezik, a kiadásokat alultervezik, és papíron mutatnak ki a valóságosnál kedvezőbb helyzetet. Ezzel fel kellene hagyni, ugyanis a hiánycél folyamatos túllépése az egész gazdaságpolitika hitelességét ássa alá.

Járai szerint az adócsökkentést a kiadások érdemi lefaragásával kell összekapcsolni. Megítélése szerint beláthatatlan következményei vannak az országra nézve,ha a kiadások csökkentését nem hajtja végre a kormány. Veszélybe kerül az euró bevezetése, a magyar államadósságot finanszírozó külföldi befektetők elfordulhatnak. 2006-ra a kiadásokat legalább 500 mrd Ft-tal kellene mérsékelni. A 2010-es euró bevezetés jelenleg nagyon ambíciózus célkitűzés - nyilatkozta az MNB elnöke. A céldátum elérése nem lehetetlen, de nagyon-nagyon nehéz.

Járai a költségvetés egyik legnagyobb problémájának a közalkalmazottak létszámának túlbúrjánzását tekinti. Emellett figyelemmel kellene lenni, hogy bizonyos a kiadások közül "kiemelt" tételek (PPP projektek) visszakerülhetnek a kiadások közé, ha az EU illetékes szervei úgy döntenek. Ez a költségvetési kritériumok teljesítését nagyban megnehezítheti.

Nagyon gyorsan nő az államadósságunk, fenntarthatatlanul gyorsan - mondta az MNB elnöke. Komoly probléma, hogy épp mikor az eurót szeretnénk bevezetni, a mostani könnyítések (nyugdíjkorrekció) akkor esnek ki (a nyugdíjkorrekció degresszív módon csökkenti a deficitet és az adósságot 5 éven keresztül). A most közölt hivatalos (Eurostat által elfogadott) adósságráták emiatt részben félrevezetők.

Járai Zsigmond nem elégedett annyira a magyar növekedési adatokkal mint a kromány. Az utóbbi időben a régióban az egyik leglassabban növekevő gazdaság a magyar. Szerinte a jelenleginél gyorsabb lehetne a növekedés ha a gazdaságpolitikában jobban kihasználnánk a lehetőségeinket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20