22 °C Budapest

Két év után ismét kamatcsökkentési szándék jelei a Bank of England-nél

Pénzcentrum
2005. június 22. 14:18

A Bank of England kamatdöntésekben illetékes testületének június 8-9-i üléséről készített jegyzőkönyve szerint 2003. júliusa óta most fordult elő először, hogy a kilenc tagú testület egyik tagja kamatcsökkentésre (25 bp) szavazott. Ráadásul a monetáris enyhítést nem is csak egy, hanem rögtön két tag is támogatta. Az irányadó ráta már tizedik hónapja változatlanul 4.75%-on áll.

Az államkötvényeknél, illetve a határidős kamatlábügyleteknél azonnal meglátszottak piaci reakciók, a befektetők kezdik beárazni az alacsonyabb rátát a következő hónapokra. A BoE illetékesei eddig inkább a kivárás politikáját szorgalmazták (a makroadatok nem mutattak egyértelmű képet a gazdasági folyamatokról), az inflációs kilátások nem változtak különösebb mértékben, míg a fogyasztói kiadási hajlandóság lendülete megtorpant.

A BoE a piaci várakozások szerint a következő hónapokban még nem csökkenti a rátát, de az ezt javasló monetáris tanács tagok száma az egyes üléseken növekedhet. A globális kamatemelési ciklust 2003 közepén az angol központi bank kezdte meg, míg most az újbóli enyhítésnél is az elsők között lehet.

Az egyes szakértők szerint csak a jövő év elejére várható kamatcsökkentés ellenére tovább fokozódhat az Európai Központi Bank (vélhetően ennél már korábban bekövetkező) kamatcsökkentésére vonatkozó spekuláció, mely a tegnapi svéd, vártnál nagyobb vágás nyomán vett lendületet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?