0 °C Budapest

Monetáris Tanács: 8 voks a 25 bp-os kamatvágás mellett

Pénzcentrum
2005. június 10. 14:05

A Monetáris Tanács május 23-i jegyzőkönyve jelent meg az MNB honlapján. A Tanács akkor 25 bp-os kamatvágás mellett döntött, de a 25 bp-os csökkentés, illetve a kamatláb változatlanul tartásának alternatívái mellett 50 bp-os kamatcsökkentési javaslat is elhangzott.

A 25 bp-os kamatcsökkentés mellett érvelők a kockázatok elismerése mellett úgy látták, a kamatpolitikai környezetet a dezinflációs kilátások határozzák meg. Kiemelt jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy a makrogazdasági folyamatok várható alakulása támogatja az alacsony inflációs környezet megszilárdulását az elkövetkezendő másfél évben. Fontos információnak tartották, hogy bár február óta magasabb infláció irányába mozdultak el az MNB inflációs előrejelzésének egyes technikai feltevései (árfolyam, kamatszint, olajárak), az inflációs előrejelzés fundamentális tényezők hatására csökkent. A maginflációs szinten is határozott dezinflációt támogató költség- és keresletoldali inflációs folyamatok szerepét hangsúlyozták. Úgy látták, abérinfláció lassulása, a munkaerőpiaci alkalmazkodás, a termelékenység alakulása alátámasztják a kedvező inflációs kilátásokat.

A növekedési környezet szintén támogató: a külső és belső növekedés mérséklődése erősíti a dezinflációt. A külső kereslet lefékeződése kordában tartja az importált inflációt. A hazai gazdasági növekedés mérséklődése és kedvezőbb szerkezete szintén a dezinfláció irányába hat. Egyes vélemények szerint a feltételezettnél akár erősebb is lehet a kibocsátási rés alakulásának dezinflációs hatása. A dezinfláció sikerességében egyes vélemények a kedvező külső környezet mellett kiemelték a monetáris politika szerepét is. Az inflációs célkövetés monetáris rendszerét alkalmazó kis nyitott gazdaságok tapasztalatainak megfelelően néhány év alatt a rendszer hitelességének kiépülésével gyengül az árfolyamingadozás befolyása az inflációra és erősödik a várakozások szerepe.

A kamatcsökkentés támogatói túlnyomórészt osztották az inflációs jelentésben a stáb által az inflációs kilátásokról, és az azokat meghatározó tényezőkről adott képet. A kamatdöntés szempontjából ennek alapján döntő érvként egységesen hangsúlyozták, hogy az inflációs célkövetés logikája szerint kamatcsökkentés indokolt. Az inflációs jelentésben közzétett, az áprilisi kamat- illetve árfolyamszintet változatlannak feltételező előrejelzés alapján és figyelembe véve a monetáris politika transzmissziós mechanizmusának időhorizontját is, kamatváltoztatás nélkül tovább nőne az inflációs cél alullövésének kockázata. A kamatcsökkentés támogatói többségükben úgy látták, az érzékelhető bizonytalanságok és kockázatok miatt 25 bp-os csökkentésre van lehetőség.

A kamatláb változatlanul tartása mellett érvelők is elismerték, hogy az inflációs kilátások a célok teljesíthetőségének szempontjából kedvezően alakulnak, de nagyobb súlyt rendeltek a kockázatokhoz. Magyarország nyitott gazdaságként a piac értékítéletére van utalva, így komoly kockázati tényező a nemzetközi befektetői megítélés alakulása. A feltörekvő piacok iránti bizalom leépülése március eleje óta nem ugrásszerű, de lassú erózióval folytonos. Magyarország ezen felül többletkockázatokat is hordoz, ami régiós összehasonlításban komoly felárként jelenik meg.

A fundamentális helyzetben az inflációt befolyásoló kilátások kedvező irányú elmozdulása ellenére nincs jelentős változás. Az egyensúlytalanságból eredő kockázatok továbbra is fennállnak. A költségvetési célok tarthatósága, a konvergenciaprogram teljesíthetősége komoly kételyeket ébreszt a befektetőkben. A változatlan kamatszint támogatói fontosnak tartották a szabályalapú inflációs előrejelzés feltevéseinek értékelését. Úgy látták, az előrejelzés fontos paramétereiben az infláció növekedése irányába mutató kockázatok is vannak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az 50 bp-os kamatcsökkentést alátámasztó érvek szerinta külső bizonytalanság nem növekedett, de az inflációs kilátások tovább javultak. Az inflációs előrejelzésben jóval nagyobb az elmozdulás a jelenlegi piaci várakozásokhoz, mint a februári inflációs előrejelzéshez képest, így a piaci várakozások jelentősen módosulhatnak a jövőben. Az inflációs kilátásokra alapozva ezért nagyobb kamatcsökkentés indokolt.

Az elnök szavazásra bocsátotta a javaslatokat: a kamatláb változatlanul tartását, a 25, illetve az 50 bp-os kamatcsökkentést. A Tanács tagjai közül nyolcan 25 bp-os kamatcsökkentés mellett szavaztak, négyen a kamatláb változatlanul tartására voksoltak, egy tag 50 bp-os kamatcsökkentést támogatott. A Monetáris Tanács így többségi határozattal 2005. május 24-i hatállyal a jegybanki alapkamatláb 0.25 százalékpontos mérsékléséről döntött.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm