11 °C Budapest

Monetáris Tanács: 8 voks a 25 bp-os kamatvágás mellett

Pénzcentrum
2005. június 10. 14:05

A Monetáris Tanács május 23-i jegyzőkönyve jelent meg az MNB honlapján. A Tanács akkor 25 bp-os kamatvágás mellett döntött, de a 25 bp-os csökkentés, illetve a kamatláb változatlanul tartásának alternatívái mellett 50 bp-os kamatcsökkentési javaslat is elhangzott.

A 25 bp-os kamatcsökkentés mellett érvelők a kockázatok elismerése mellett úgy látták, a kamatpolitikai környezetet a dezinflációs kilátások határozzák meg. Kiemelt jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy a makrogazdasági folyamatok várható alakulása támogatja az alacsony inflációs környezet megszilárdulását az elkövetkezendő másfél évben. Fontos információnak tartották, hogy bár február óta magasabb infláció irányába mozdultak el az MNB inflációs előrejelzésének egyes technikai feltevései (árfolyam, kamatszint, olajárak), az inflációs előrejelzés fundamentális tényezők hatására csökkent. A maginflációs szinten is határozott dezinflációt támogató költség- és keresletoldali inflációs folyamatok szerepét hangsúlyozták. Úgy látták, abérinfláció lassulása, a munkaerőpiaci alkalmazkodás, a termelékenység alakulása alátámasztják a kedvező inflációs kilátásokat.

A növekedési környezet szintén támogató: a külső és belső növekedés mérséklődése erősíti a dezinflációt. A külső kereslet lefékeződése kordában tartja az importált inflációt. A hazai gazdasági növekedés mérséklődése és kedvezőbb szerkezete szintén a dezinfláció irányába hat. Egyes vélemények szerint a feltételezettnél akár erősebb is lehet a kibocsátási rés alakulásának dezinflációs hatása. A dezinfláció sikerességében egyes vélemények a kedvező külső környezet mellett kiemelték a monetáris politika szerepét is. Az inflációs célkövetés monetáris rendszerét alkalmazó kis nyitott gazdaságok tapasztalatainak megfelelően néhány év alatt a rendszer hitelességének kiépülésével gyengül az árfolyamingadozás befolyása az inflációra és erősödik a várakozások szerepe.

A kamatcsökkentés támogatói túlnyomórészt osztották az inflációs jelentésben a stáb által az inflációs kilátásokról, és az azokat meghatározó tényezőkről adott képet. A kamatdöntés szempontjából ennek alapján döntő érvként egységesen hangsúlyozták, hogy az inflációs célkövetés logikája szerint kamatcsökkentés indokolt. Az inflációs jelentésben közzétett, az áprilisi kamat- illetve árfolyamszintet változatlannak feltételező előrejelzés alapján és figyelembe véve a monetáris politika transzmissziós mechanizmusának időhorizontját is, kamatváltoztatás nélkül tovább nőne az inflációs cél alullövésének kockázata. A kamatcsökkentés támogatói többségükben úgy látták, az érzékelhető bizonytalanságok és kockázatok miatt 25 bp-os csökkentésre van lehetőség.

A kamatláb változatlanul tartása mellett érvelők is elismerték, hogy az inflációs kilátások a célok teljesíthetőségének szempontjából kedvezően alakulnak, de nagyobb súlyt rendeltek a kockázatokhoz. Magyarország nyitott gazdaságként a piac értékítéletére van utalva, így komoly kockázati tényező a nemzetközi befektetői megítélés alakulása. A feltörekvő piacok iránti bizalom leépülése március eleje óta nem ugrásszerű, de lassú erózióval folytonos. Magyarország ezen felül többletkockázatokat is hordoz, ami régiós összehasonlításban komoly felárként jelenik meg.

A fundamentális helyzetben az inflációt befolyásoló kilátások kedvező irányú elmozdulása ellenére nincs jelentős változás. Az egyensúlytalanságból eredő kockázatok továbbra is fennállnak. A költségvetési célok tarthatósága, a konvergenciaprogram teljesíthetősége komoly kételyeket ébreszt a befektetőkben. A változatlan kamatszint támogatói fontosnak tartották a szabályalapú inflációs előrejelzés feltevéseinek értékelését. Úgy látták, az előrejelzés fontos paramétereiben az infláció növekedése irányába mutató kockázatok is vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az 50 bp-os kamatcsökkentést alátámasztó érvek szerinta külső bizonytalanság nem növekedett, de az inflációs kilátások tovább javultak. Az inflációs előrejelzésben jóval nagyobb az elmozdulás a jelenlegi piaci várakozásokhoz, mint a februári inflációs előrejelzéshez képest, így a piaci várakozások jelentősen módosulhatnak a jövőben. Az inflációs kilátásokra alapozva ezért nagyobb kamatcsökkentés indokolt.

Az elnök szavazásra bocsátotta a javaslatokat: a kamatláb változatlanul tartását, a 25, illetve az 50 bp-os kamatcsökkentést. A Tanács tagjai közül nyolcan 25 bp-os kamatcsökkentés mellett szavaztak, négyen a kamatláb változatlanul tartására voksoltak, egy tag 50 bp-os kamatcsökkentést támogatott. A Monetáris Tanács így többségi határozattal 2005. május 24-i hatállyal a jegybanki alapkamatláb 0.25 százalékpontos mérsékléséről döntött.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem