85 millió euróval kevesebbet kell befizetnünk idén az EU-kasszájába

Pénzcentrum
2005. június 7. 08:48

Az eredeti előirányzathoz képest idén közel egy tizedével, 85 millió euróval (mintegy 21 milliárd forinttal) kevesebbet kell befizetnie Magyarországnak az uniós büdzsébe. Ennek oka, hogy az Európai Bizottság szakértői az aktuális makrogazdasági adatok alapján, illetve a külső feladatokra szánt garanciaalap tavalyi többlete miatt korrigálták valamennyi tagország befizetési kötelezettségét - írja a Világgazdaság.

A könnyítés euróban valóban érezhető mértékű, míg az árfolyamváltozások miatt nem feltétlenül 1:1-ben jelenti forintban is a kötelezettségek csökkenését (forint esetleges gyengülése esetén).

A korrekció tíz tagország esetében kedvezőbb helyzetet jelent, míg a többiek számára nő a befizetési kötelezettség. A magyar befizetés eddig 896 millió eurót tett volna ki, mely 85 millió euróval csökken. Németország befizetése a lassuló gazdasági növekedés miatt 320 millió euróval 21.313 milliárd euróra mérséklődött.

Májusban már egyszer módosította az Európai bizottság az idei befizetési kötelezettségeket: akkor a 2004-es büdzsében elköltetlenül maradt pénzek tették lehetővé az összesen mintegy 2.7 milliárd euró elengedését. Ekkor hazánk kötelezettsége 22 millió euróval mérséklődött.

Érdekes megjegyezni, hogy a mostani befizetési kötelezettség-módosítások miatt mind Cseh-, mind Lengyelország hozzájárulási mértéke nő (csehek: +89 m euró, lengyelek: +318 m euró). Ennek köszönhető, hogy a hasonló népességű és GDP-jű Csehország befizetési kötelezettsége a most 103 millió euróval magasabb a magyarnál, holott korábban még nekünk kellett mintegy 70 millió euróval többet befizetnünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2005.05.25 08:40
Uniós befizetési kötelezettségünk: 1 milliárd euró, több mint a hasonló nagyságú Csehországé

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24