Folytatódó vihar az EU-alkotmány körül

Pénzcentrum
2005. június 6. 09:03

A francia elnök és a német kancellár az uniós alkotmány ratifikációs folyamatának folytatása mellett emelte fel hangját a hét végén, míg a brit, a svéd, és a dán kormány annak félbeszakítását szorgalmazza. Maga az Európai Bizottság is megosztott a kérdést illetően. A jövő hét végén rendezendő uniós csúcstalálkozón várhatóan az alkotmány lesz a központi téma, szemben az eredetileg tervezett hét éves költségvetéssel.

Ma Jack Straw brit külügyminiszter bejelenti a parlamentben, hogy egyelőre "jegelik" a szigetországban az uniós alkotmány kérdését (a népszavazást előkészítő törvényjavaslatot). Érdemes megjegyezni, hogy júliustól Nagy-Britannia veszi át Luxemburgtól az uniós soros elnöki tisztségét. A svéd és a dán kormány szintén a halasztást fontolgatja az uniós alkotmányról szóló népszavazásnál.

A francia és holland elutasító eredmény nyomán felerősödött annak veszélye, hogy az eddig még az "igen"-ek többségét mutató országokban is a "nem"-ek aránya emelkedhet. Az idő (későbbre halasztás) talán megoldást jelenthet a kérdésre. Az uniós alkotmány szövege úgy rendelkezik, hogy ha 2006. októberére a tagállamoknak négyötöde (azaz 20 ország) már ratifikálta azt, de a többieknek "gondja van vele", akkor az Európai Tanács foglalkozik a kérdéssel. A ratifikációt önkényesen azonban nem lehet lefújni - jegyzi meg a Napi Gazdaság az összeállításában.

A jövő hét végén megrendezésre kerülő uniós csúcstalálkozón eredetileg a "finisébe érkezett volna" a következő, hét éves uniós költségvetés keretfeltételeinek rögzítése (pl. büdzsé felső plafonja a GNI hány százaléka legyen) az elmúlt hónapok intenzív tárgyalásainak eredményeként. A francia és a holland EU-alkotmány népszavazások elutasító álláspontja miatt azonban az unió vezetői kénytelenek az uniós alkotmány kérdését előbbre sorolni, ugyanis nemcsak a még szavazásra váró országok vezetői, illetve az állampolgárok, hanem a pénzügyi piacok is tudni szeretnék, hogy mi várhatóa kérdésben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?