Folytatódó vihar az EU-alkotmány körül

Pénzcentrum
2005. június 6. 09:03

A francia elnök és a német kancellár az uniós alkotmány ratifikációs folyamatának folytatása mellett emelte fel hangját a hét végén, míg a brit, a svéd, és a dán kormány annak félbeszakítását szorgalmazza. Maga az Európai Bizottság is megosztott a kérdést illetően. A jövő hét végén rendezendő uniós csúcstalálkozón várhatóan az alkotmány lesz a központi téma, szemben az eredetileg tervezett hét éves költségvetéssel.

Ma Jack Straw brit külügyminiszter bejelenti a parlamentben, hogy egyelőre "jegelik" a szigetországban az uniós alkotmány kérdését (a népszavazást előkészítő törvényjavaslatot). Érdemes megjegyezni, hogy júliustól Nagy-Britannia veszi át Luxemburgtól az uniós soros elnöki tisztségét. A svéd és a dán kormány szintén a halasztást fontolgatja az uniós alkotmányról szóló népszavazásnál.

A francia és holland elutasító eredmény nyomán felerősödött annak veszélye, hogy az eddig még az "igen"-ek többségét mutató országokban is a "nem"-ek aránya emelkedhet. Az idő (későbbre halasztás) talán megoldást jelenthet a kérdésre. Az uniós alkotmány szövege úgy rendelkezik, hogy ha 2006. októberére a tagállamoknak négyötöde (azaz 20 ország) már ratifikálta azt, de a többieknek "gondja van vele", akkor az Európai Tanács foglalkozik a kérdéssel. A ratifikációt önkényesen azonban nem lehet lefújni - jegyzi meg a Napi Gazdaság az összeállításában.

A jövő hét végén megrendezésre kerülő uniós csúcstalálkozón eredetileg a "finisébe érkezett volna" a következő, hét éves uniós költségvetés keretfeltételeinek rögzítése (pl. büdzsé felső plafonja a GNI hány százaléka legyen) az elmúlt hónapok intenzív tárgyalásainak eredményeként. A francia és a holland EU-alkotmány népszavazások elutasító álláspontja miatt azonban az unió vezetői kénytelenek az uniós alkotmány kérdését előbbre sorolni, ugyanis nemcsak a még szavazásra váró országok vezetői, illetve az állampolgárok, hanem a pénzügyi piacok is tudni szeretnék, hogy mi várhatóa kérdésben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem