2 °C Budapest

Gyorsuló termelői árindex-növekedés, jól jött a forintgyengülés az exportszektornak

Pénzcentrum
2005. május 31. 09:00

A termelőiár-index 2005 áprilisában az előző hónaphoz viszonyítva 0.8%-kal, éves szinten 5.3%-kal emelkedett a márciusi 5%-os bővülést követően - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Áprilisban az elemzők 4.7%-ra lassulást vártak. A tavaly decemberi 1.6%-os éves index óta folyamatos emelkedés figyelhető meg a termelői árindexnél. Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0.6%-kal, a 2004. áprilisival összehasonlítva 10.1%-kal emelkedtek. Az exportértékesítés forintban mért árai 0.9%-kal voltak magasabbak a márciusinál és 1.7%-kal az egy évvel korábbinál. Ez utóbbi adatoknál kezd megmutatkozni a forint elmúlt hónapokban bekövetkezett gyengülése a főbb devizákkal szemben.


A statisztikai hivatal szerint a feldolgozóipari ágazatok belföldi árai átlagosan 0.8%-kal növekedtek, amelyen belül a legmagasabb havi áremelkedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleáris fűtőanyag gyártásában mérte (7.4%). A kőolaj világpiaci ármozgásaival összefüggésben a kőolajszármazékok közül a petróleumtermékek ára 16%-kal, a fűtőolajok ára 18%-ot meghaladó mértékben nőtt. A belföldi értékesítések meghatározó részét képviselő élelmiszeriparban a márciusi csökkenés után 0.5%-kal növekedtek az árak.

A bányászatban 0.8%-os, a textília, textiláruk gyártásában 0.9%-os áremelkedést regisztráltunk. A gumi-, műanyag termékek körében mért 1.4%-os növekedés döntően a gumiabroncs, gumitömlő termékek áremelkedésének tulajdonítható (4.8%).


A 12 havi áremelkedés a belföldi értékesítésben átlagosan 10.1%-ot tett ki. Ezen belül az energiaágazatban 13.1%-os, a feldolgozóipari ágazatokban 9%-os, a bányászatban 3.7%-os növekedést tapasztaltak a hivatal szakértői.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak áralakulásában is a fenti folyamatok tükröződtek. Az áprilisi áralakulást továbbra is az energiatermelő ágazatok átlag feletti (1.4%-os) havi áremelkedése jellemezte. A továbbfelhasználásra kerülő anyagok árszintje gyakorlatilag nem változott. A beruházási javakat és a fogyasztási cikkeket egyaránt 0.4%-kal magasabb árakon értékesítették, mint egy hónappal korábban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

12 hónapot tekintve is az energiatermelő ágazatok árváltozása a legmagasabb (14.2%), a legkisebb növekedést a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban figyeltünk meg (3.1%).

A forintban mért exportértékesítési árak áprilisban az előző hónaphoz mérten 0.9%-kal, éves szinten 1.7%-kal emelkedtek. A forint márciushoz képest az euróhoz viszonyítva 1.3%-kal, a dollárhoz képest 3.1%-kal gyengült. Az elmúlt 12 hónap alatt hazai fizetőeszközünk az euróhoz képest 0.9%-kal, a dollárhoz viszonyítva 8.1%-kal erősödött.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm