Gyorsuló termelői árindex-növekedés, jól jött a forintgyengülés az exportszektornak

Pénzcentrum
2005. május 31. 09:00

A termelőiár-index 2005 áprilisában az előző hónaphoz viszonyítva 0.8%-kal, éves szinten 5.3%-kal emelkedett a márciusi 5%-os bővülést követően - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Áprilisban az elemzők 4.7%-ra lassulást vártak. A tavaly decemberi 1.6%-os éves index óta folyamatos emelkedés figyelhető meg a termelői árindexnél. Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0.6%-kal, a 2004. áprilisival összehasonlítva 10.1%-kal emelkedtek. Az exportértékesítés forintban mért árai 0.9%-kal voltak magasabbak a márciusinál és 1.7%-kal az egy évvel korábbinál. Ez utóbbi adatoknál kezd megmutatkozni a forint elmúlt hónapokban bekövetkezett gyengülése a főbb devizákkal szemben.


A statisztikai hivatal szerint a feldolgozóipari ágazatok belföldi árai átlagosan 0.8%-kal növekedtek, amelyen belül a legmagasabb havi áremelkedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleáris fűtőanyag gyártásában mérte (7.4%). A kőolaj világpiaci ármozgásaival összefüggésben a kőolajszármazékok közül a petróleumtermékek ára 16%-kal, a fűtőolajok ára 18%-ot meghaladó mértékben nőtt. A belföldi értékesítések meghatározó részét képviselő élelmiszeriparban a márciusi csökkenés után 0.5%-kal növekedtek az árak.

A bányászatban 0.8%-os, a textília, textiláruk gyártásában 0.9%-os áremelkedést regisztráltunk. A gumi-, műanyag termékek körében mért 1.4%-os növekedés döntően a gumiabroncs, gumitömlő termékek áremelkedésének tulajdonítható (4.8%).


A 12 havi áremelkedés a belföldi értékesítésben átlagosan 10.1%-ot tett ki. Ezen belül az energiaágazatban 13.1%-os, a feldolgozóipari ágazatokban 9%-os, a bányászatban 3.7%-os növekedést tapasztaltak a hivatal szakértői.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak áralakulásában is a fenti folyamatok tükröződtek. Az áprilisi áralakulást továbbra is az energiatermelő ágazatok átlag feletti (1.4%-os) havi áremelkedése jellemezte. A továbbfelhasználásra kerülő anyagok árszintje gyakorlatilag nem változott. A beruházási javakat és a fogyasztási cikkeket egyaránt 0.4%-kal magasabb árakon értékesítették, mint egy hónappal korábban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

12 hónapot tekintve is az energiatermelő ágazatok árváltozása a legmagasabb (14.2%), a legkisebb növekedést a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban figyeltünk meg (3.1%).

A forintban mért exportértékesítési árak áprilisban az előző hónaphoz mérten 0.9%-kal, éves szinten 1.7%-kal emelkedtek. A forint márciushoz képest az euróhoz viszonyítva 1.3%-kal, a dollárhoz képest 3.1%-kal gyengült. Az elmúlt 12 hónap alatt hazai fizetőeszközünk az euróhoz képest 0.9%-kal, a dollárhoz viszonyítva 8.1%-kal erősödött.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?