Bihari Péter (Monetáris Tanács): további kamatcsökkentések előtt mutatkozik még tér, de...

Pénzcentrum
2005. május 30. 16:32

Bihari Péter, a Monetáris Tanács tagja szerint amennyiben folytatódik a már hosszabb ideje megindult dezinflációs folyamat, az további kamatcsökkentések számára nyit teret. Ennek irányába mutat az is, hogy jelenleg úgy tűnik: a jegybank kényelmesen teljesíteni tudja inflációs céljait - nyilatkozta a jegybankár a Bloombergnek. A kamatcsökkentések a gazdasági növekedés támogatását is szolgálhatják.

Bihari véleménye szerint a magyar reálkamatok a kelleténél magasabbak, ennek csökkentése segíthet a kedvezőtlen növekedési trendeket a jó irányba fordítani. Amint az a múlt heti inflációs jelentésből is látható, a Magyar Nemzeti Bank idei évi növekedési prognózisa 3.3%-ra csökkent a februárban jelzett 3.8%-ról, de Bihari utalása szerint az európai gazdaságok lassulásával ez akár alacsonyabb ütemű is lehet.

2005.05.23 14:27
Lefelé módosult az MNB idei GDP prognózisa (2.)

A külpiacok lassulása szűkíti hazánk exportpiacait. A kedvezőtlen folyamatot a jegybankár érvelése szerint kissé lassíthatná, vagy részben ellensúlyozhatná is a forint mérsékelt gyengülése.

A szakértő ugyanakkor megjegyezte bármiféle kamatcsökkentés kiemelten függ a piactól (szűkölő hozamelőny a fejlett piaci eszközökhöz képest, bizonytalan befektetői környezet, csökkenő kockázatvállalási hajlandóság). Bihari meglátása szerint ha ezek a folyamatok erősödnek, az a forint gyengülésének felerősödését eredményezheti az euróval szemben. Ebben a helyzetben azonban elismerte, hogy "nem túl bölcs döntés" a magyar kamatszint további mérséklése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 4 leendő új Monetáris Tanács tag rövid életrajza - Bihari Péter

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem