Kell-e rettegni a francia "NEM"-től?

Pénzcentrum
2005. május 25. 10:41

Sokak szerint már kicsit lerágott csont az új Európai Alkotmány elfogadásáról illetve elvetéséről beszélni, ugyanakkor a hétvégi francia népszavazás közeledtével mégis egyre erősebben fókuszálnak a piacok a lehetséges kimenetelekre, a vészforgatókönyvekre. Az elmúlt időszakban készített közvéleménykutatások abból a szempontból stabil eredményt hoztak, hogy folyamatosan kis többségben voltak a "nem"-mel szavazók. A Morgan Stanley elemzői pontokban foglalták össze az alkotmány elvetésének várható hatásait. Elmondható, hogy a "nem" várhatóan negatív hatással lesz az euróra, az unió növekedésére, a kötvénypiacra, viszont segítheti a ciklikus részvények árfolyamát. Az elemzők több helyen feszegetik az euró-zóna széttöredezésének kérdését.

Az alábbiakban pontokban összegezzük az alkotmány elvetésének hatásait a Morgan Stanley elemzése szerint:

1. negatív hatás az euróra

Az alkotmány elutasításával a közös valuta jövőjéhez kapcsolódó bizonytalanságok is felerősödhetnek. Ez lassíthatja a tőkebeáramlást, gátolhatja az ázsiai központi bankok tartalékdiverzifikációs törekvését. Az euró elmúlt időszaki gyengülésében ez a hatás is szerepet játszhatott.

2. Alacsonyabb potenciális növekedés és magasabb kamatok

Az alkotmány elutasítása az uniós integráció melletti elkötelezettség gyengülését is mutatja, mely gyakorlatilag azonos az EU-n belüli protekcionizmus felerősödésével. Ezt mutatták az EU Szolgáltatási Direktívájával kapcsolatos bonyodalmak is. Ha ez a folyamat erősödik, a strukturális reformokat nem lehet majd végrehajtani, a potenciális növekedés csökken, az euró gyengül. Az EKB az euró jelentős gyengülésének megakadályozása érdekében a vártnál hamarabb emel kamatot, mely tovább lassíthatja a bővülést.

3. Euró kötvények

Az előző pontban említett okok miatt a vártnál korábbi kamatemelés a kötvénypiacon általános hozamemelkedést okozhat. A politikai bizonytalanságok miatt az elvárt kamatprémium növekedhet.

4. Országonként szélesedő hozamspreadek

A politikai bizonytalankodás kedvezőtlenül hat a fiskális szigorra. Ez különösen azokban az országokban lehet jelentős, ahol a költségvetéssel egyébként is probléma van. Ha esetleg az euró-zóna felbomlik, akkor ezeknek az országoknak egy feltételezhető leértékelés mellett jelentős hozamfelárral kellene szembesülni (pl. Olaszország és Göröország).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

5. Potenciális új EU csatlakozók

Az alkotmány elutasításával lelassulhatnak az új csatlakozni szándékozó országokkal folytatott egyeztetések, tárgyalások. Ez elsősorban Törökországot, Ukrajnát és a volt jugoszláv államokat érintik.

6. Az eurót bevezetni szándékozó új tagállamok

Feltételezhető, hogy a GMU jelenlegi tagjai kevésbé hajlanak majd az euró-zóna bővítésére. A növekedési divergencia mellett feltehetően egye nehezebb lesz majd közös monetáris politikát folytatni. Emellett is Oliver Weeks a Morgan Stanley-től úgy véli, hogy a balti államok, Szlovénia és Szlovákia még ebben az évtizedben csatlakozhatnak az euró-zónához, Magyarország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság a költségvetési problémák miatt csak később.

7. Kedvező hatás a ciklikus papírokra

Az egyelőre alacsony kamatok és a gyengébb euró kedvezőek lehetnek a ciklikus, kamatérzékeny papírok tekintetében.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?