18 °C Budapest

Kell-e rettegni a francia "NEM"-től?

Pénzcentrum
2005. május 25. 10:41

Sokak szerint már kicsit lerágott csont az új Európai Alkotmány elfogadásáról illetve elvetéséről beszélni, ugyanakkor a hétvégi francia népszavazás közeledtével mégis egyre erősebben fókuszálnak a piacok a lehetséges kimenetelekre, a vészforgatókönyvekre. Az elmúlt időszakban készített közvéleménykutatások abból a szempontból stabil eredményt hoztak, hogy folyamatosan kis többségben voltak a "nem"-mel szavazók. A Morgan Stanley elemzői pontokban foglalták össze az alkotmány elvetésének várható hatásait. Elmondható, hogy a "nem" várhatóan negatív hatással lesz az euróra, az unió növekedésére, a kötvénypiacra, viszont segítheti a ciklikus részvények árfolyamát. Az elemzők több helyen feszegetik az euró-zóna széttöredezésének kérdését.

Az alábbiakban pontokban összegezzük az alkotmány elvetésének hatásait a Morgan Stanley elemzése szerint:

1. negatív hatás az euróra

Az alkotmány elutasításával a közös valuta jövőjéhez kapcsolódó bizonytalanságok is felerősödhetnek. Ez lassíthatja a tőkebeáramlást, gátolhatja az ázsiai központi bankok tartalékdiverzifikációs törekvését. Az euró elmúlt időszaki gyengülésében ez a hatás is szerepet játszhatott.

2. Alacsonyabb potenciális növekedés és magasabb kamatok

Az alkotmány elutasítása az uniós integráció melletti elkötelezettség gyengülését is mutatja, mely gyakorlatilag azonos az EU-n belüli protekcionizmus felerősödésével. Ezt mutatták az EU Szolgáltatási Direktívájával kapcsolatos bonyodalmak is. Ha ez a folyamat erősödik, a strukturális reformokat nem lehet majd végrehajtani, a potenciális növekedés csökken, az euró gyengül. Az EKB az euró jelentős gyengülésének megakadályozása érdekében a vártnál hamarabb emel kamatot, mely tovább lassíthatja a bővülést.

3. Euró kötvények

Az előző pontban említett okok miatt a vártnál korábbi kamatemelés a kötvénypiacon általános hozamemelkedést okozhat. A politikai bizonytalanságok miatt az elvárt kamatprémium növekedhet.

4. Országonként szélesedő hozamspreadek

A politikai bizonytalankodás kedvezőtlenül hat a fiskális szigorra. Ez különösen azokban az országokban lehet jelentős, ahol a költségvetéssel egyébként is probléma van. Ha esetleg az euró-zóna felbomlik, akkor ezeknek az országoknak egy feltételezhető leértékelés mellett jelentős hozamfelárral kellene szembesülni (pl. Olaszország és Göröország).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Potenciális új EU csatlakozók

Az alkotmány elutasításával lelassulhatnak az új csatlakozni szándékozó országokkal folytatott egyeztetések, tárgyalások. Ez elsősorban Törökországot, Ukrajnát és a volt jugoszláv államokat érintik.

6. Az eurót bevezetni szándékozó új tagállamok

Feltételezhető, hogy a GMU jelenlegi tagjai kevésbé hajlanak majd az euró-zóna bővítésére. A növekedési divergencia mellett feltehetően egye nehezebb lesz majd közös monetáris politikát folytatni. Emellett is Oliver Weeks a Morgan Stanley-től úgy véli, hogy a balti államok, Szlovénia és Szlovákia még ebben az évtizedben csatlakozhatnak az euró-zónához, Magyarország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság a költségvetési problémák miatt csak később.

7. Kedvező hatás a ciklikus papírokra

Az egyelőre alacsony kamatok és a gyengébb euró kedvezőek lehetnek a ciklikus, kamatérzékeny papírok tekintetében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem