5 °C Budapest

Kell-e rettegni a francia "NEM"-től?

Pénzcentrum
2005. május 25. 10:41

Sokak szerint már kicsit lerágott csont az új Európai Alkotmány elfogadásáról illetve elvetéséről beszélni, ugyanakkor a hétvégi francia népszavazás közeledtével mégis egyre erősebben fókuszálnak a piacok a lehetséges kimenetelekre, a vészforgatókönyvekre. Az elmúlt időszakban készített közvéleménykutatások abból a szempontból stabil eredményt hoztak, hogy folyamatosan kis többségben voltak a "nem"-mel szavazók. A Morgan Stanley elemzői pontokban foglalták össze az alkotmány elvetésének várható hatásait. Elmondható, hogy a "nem" várhatóan negatív hatással lesz az euróra, az unió növekedésére, a kötvénypiacra, viszont segítheti a ciklikus részvények árfolyamát. Az elemzők több helyen feszegetik az euró-zóna széttöredezésének kérdését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alábbiakban pontokban összegezzük az alkotmány elvetésének hatásait a Morgan Stanley elemzése szerint:

1. negatív hatás az euróra

Az alkotmány elutasításával a közös valuta jövőjéhez kapcsolódó bizonytalanságok is felerősödhetnek. Ez lassíthatja a tőkebeáramlást, gátolhatja az ázsiai központi bankok tartalékdiverzifikációs törekvését. Az euró elmúlt időszaki gyengülésében ez a hatás is szerepet játszhatott.

2. Alacsonyabb potenciális növekedés és magasabb kamatok

Az alkotmány elutasítása az uniós integráció melletti elkötelezettség gyengülését is mutatja, mely gyakorlatilag azonos az EU-n belüli protekcionizmus felerősödésével. Ezt mutatták az EU Szolgáltatási Direktívájával kapcsolatos bonyodalmak is. Ha ez a folyamat erősödik, a strukturális reformokat nem lehet majd végrehajtani, a potenciális növekedés csökken, az euró gyengül. Az EKB az euró jelentős gyengülésének megakadályozása érdekében a vártnál hamarabb emel kamatot, mely tovább lassíthatja a bővülést.

3. Euró kötvények

Az előző pontban említett okok miatt a vártnál korábbi kamatemelés a kötvénypiacon általános hozamemelkedést okozhat. A politikai bizonytalanságok miatt az elvárt kamatprémium növekedhet.

4. Országonként szélesedő hozamspreadek

A politikai bizonytalankodás kedvezőtlenül hat a fiskális szigorra. Ez különösen azokban az országokban lehet jelentős, ahol a költségvetéssel egyébként is probléma van. Ha esetleg az euró-zóna felbomlik, akkor ezeknek az országoknak egy feltételezhető leértékelés mellett jelentős hozamfelárral kellene szembesülni (pl. Olaszország és Göröország).

5. Potenciális új EU csatlakozók

Az alkotmány elutasításával lelassulhatnak az új csatlakozni szándékozó országokkal folytatott egyeztetések, tárgyalások. Ez elsősorban Törökországot, Ukrajnát és a volt jugoszláv államokat érintik.

6. Az eurót bevezetni szándékozó új tagállamok

Feltételezhető, hogy a GMU jelenlegi tagjai kevésbé hajlanak majd az euró-zóna bővítésére. A növekedési divergencia mellett feltehetően egye nehezebb lesz majd közös monetáris politikát folytatni. Emellett is Oliver Weeks a Morgan Stanley-től úgy véli, hogy a balti államok, Szlovénia és Szlovákia még ebben az évtizedben csatlakozhatnak az euró-zónához, Magyarország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság a költségvetési problémák miatt csak később.

7. Kedvező hatás a ciklikus papírokra

Az egyelőre alacsony kamatok és a gyengébb euró kedvezőek lehetnek a ciklikus, kamatérzékeny papírok tekintetében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?