"Húsvét-hatás" a kiskereskedelemben

Pénzcentrum
2005. május 25. 09:00

A kiskereskedelmi forgalom márciusban dinamikusan (folyó áron 8.2%-kal, változatlan áron 7.4%-kal) emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - közölte a KSH. A korábbi hónapokhoz viszonyított jelentős növekedést főként az okozta, hogy a hónap végi húsvét miatt az ünnepi bevásárlások 2005-ben márciusra estek, míg 2004-ben nagyrészt áthúzódtak áprilisra. Naptárhatástól megtisztítva a hó/előző év azonos hónapja volumenindex 103.5%-os.

A változatlan áron, naptárhatástól megtisztított forgalom az első három hónapban 3.0%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.


A húsvét hatása az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainál a legszembetűnőbb a márciusi adatokban. Míg a fogalom volumene kiigazítás nélkül számítva 7.5%-kal emelkedett, naptárhatással kiigazítva csak 0.9%-os a bővülés az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene kiigazítás nélkül 7.3%-kal, naptárhatástól megtisztítva 5.6%-kal bővült. A leggyorsabban (kiigazítás nélkül 20%-ot meghaladóan) - a csekély súlyú használtcikk- és csomagküldő kiskereskedelmen túl - az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt márciusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Viszonylag dinamikusan (9.1%-kal) bővült az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése. Mérsékelten bővült a bútor-, háztartásicikk-, építő-anyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem értékesítése.

Az Európai Unióban a márciusi kiskereskedelmi konjunktúra kissé javult az előző hónapokhoz képest. A 25 EU-tagországra 2.1%-os, az EU-15-re 2.3%-os, az eurózóna országaira 1.4%-os (kiigazított) növekedést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a dán (8.2%), a szlovák (8.1%), valamint a svéd (8.0%) kiskereskedelem érte el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem márciusi eladási volumene 2.6%-kal csökkent, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 3.3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első három hónapban 3.1%-kal, márciusban 5.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm