"Húsvét-hatás" a kiskereskedelemben

Pénzcentrum
2005. május 25. 09:00

A kiskereskedelmi forgalom márciusban dinamikusan (folyó áron 8.2%-kal, változatlan áron 7.4%-kal) emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - közölte a KSH. A korábbi hónapokhoz viszonyított jelentős növekedést főként az okozta, hogy a hónap végi húsvét miatt az ünnepi bevásárlások 2005-ben márciusra estek, míg 2004-ben nagyrészt áthúzódtak áprilisra. Naptárhatástól megtisztítva a hó/előző év azonos hónapja volumenindex 103.5%-os.

A változatlan áron, naptárhatástól megtisztított forgalom az első három hónapban 3.0%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.


A húsvét hatása az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainál a legszembetűnőbb a márciusi adatokban. Míg a fogalom volumene kiigazítás nélkül számítva 7.5%-kal emelkedett, naptárhatással kiigazítva csak 0.9%-os a bővülés az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene kiigazítás nélkül 7.3%-kal, naptárhatástól megtisztítva 5.6%-kal bővült. A leggyorsabban (kiigazítás nélkül 20%-ot meghaladóan) - a csekély súlyú használtcikk- és csomagküldő kiskereskedelmen túl - az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt márciusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Viszonylag dinamikusan (9.1%-kal) bővült az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése. Mérsékelten bővült a bútor-, háztartásicikk-, építő-anyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem értékesítése.

Az Európai Unióban a márciusi kiskereskedelmi konjunktúra kissé javult az előző hónapokhoz képest. A 25 EU-tagországra 2.1%-os, az EU-15-re 2.3%-os, az eurózóna országaira 1.4%-os (kiigazított) növekedést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a dán (8.2%), a szlovák (8.1%), valamint a svéd (8.0%) kiskereskedelem érte el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem márciusi eladási volumene 2.6%-kal csökkent, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 3.3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első három hónapban 3.1%-kal, márciusban 5.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?