Veres: nem módosul az éves hiánycél, de jönnek az intézkedések, felülvizsgálja a PM a GDP-prognózisát

Pénzcentrum
2005. május 20. 09:48

Veres János pénzügyminiszter egy ma reggeli televíziós műsorban jelezte, hogy a kormány nem kívánja módosítani az eredetileg célként kitűzött államháztartási hiányt, mert ez a feltétele annak, hogy közelebb kerüljünk a maastrichti követelményekhez. Ugyanakkor még az első félévben olyan intézkedések jelennek meg, melyek egyrészt növelik az államháztartási bevételeket, másrész csökkentik a kiadásokat - tette hozzá a tárcavezető az MTI beszámolója szerint.

A pénzügyminiszter a NapTV ma reggeli interjújában utalt rá, hogy a kormány már eddig is tett lépéseket annak érdekében, hogy az államháztartási hiány ne lépje túl a tervezettet (150 milliárd forintos költségvetési tartalék képzése, mely már nem használható fel), és jelezte, hogy az első félévben további, a költségvetés egyenlegét javító döntéseket hoz a kormány. "Lesz olyan döntés, amely növeli a bevételeket, s lesz olyan, amely a kiadásokat csökkenti" - rögzítette Veres.

2005.05.18 16:08
PM prognózis: 3.6%-os GDP arányos államháztartási hiány (2.)

2005.05.18 16:14
Az áprilisi hiány részletei, miért lesz július szufficites?

A pénzügyi tárca vezetője az idei első négyhavi államháztartási hiányfolyamatokka kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 175 milliárd forintnyi pénz kifizetése bár pénzforgalmilag idén történt meg, de eredményszemléletben ez a tavalyi év hiányát növeli. (Ezek a tételek a 127 milliárd forintot kitevő áfa-visszatérítés, amely az elhúzódó ellenőrzések miatt csúszott át, a másik egy 46 milliárdos tétel, amelyet mezőgazdasági támogatásra fizettek ki.)

Veres az importáfa-visszafizetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a szigorúbb ellenőrzés miatt visszatartott áfa és az ennek következtében kifizetett késedelmi kamat egyenlege ugyan néhány milliárd forintos többletet jelentett a költségvetésnek, politikailag azonban káros volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Veres a Reuters beszámolója szerint jelezte, hogy a tárca június elején - miután ismertté válik a KSH első negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó adata - felülvizsgálhatja az egész éves GDP-prognózisát. A 2005-ös költségvetést 4%-os GDP-növekedés mellett tervezték, de a tárca már az év első hónapjaiban az idei növekedési prognózisát úgy módosította, hogy az a 3.5-4%-os sáv alja közelében lehet nagyobb valószínűséggel.

A pénzügyminiszter a 21%-os egységes adókulccsal kapcsolatban (ÁFA, EVA, SZJA, társasági nyereségadó) elmondta, hogy a tárca továbbra is gondolkodik erről. A Reuters beszámolója szerint Veres megjegyezte: véleménye szerint a 21%-os egységes adókulcs bevezetését a költségvetési bevételekre gyakorolt hatás, illetve politikai okok is hátráltatják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?