25 °C Budapest

Veres: nem módosul az éves hiánycél, de jönnek az intézkedések, felülvizsgálja a PM a GDP-prognózisát

Pénzcentrum
2005. május 20. 09:48

Veres János pénzügyminiszter egy ma reggeli televíziós műsorban jelezte, hogy a kormány nem kívánja módosítani az eredetileg célként kitűzött államháztartási hiányt, mert ez a feltétele annak, hogy közelebb kerüljünk a maastrichti követelményekhez. Ugyanakkor még az első félévben olyan intézkedések jelennek meg, melyek egyrészt növelik az államháztartási bevételeket, másrész csökkentik a kiadásokat - tette hozzá a tárcavezető az MTI beszámolója szerint.

A pénzügyminiszter a NapTV ma reggeli interjújában utalt rá, hogy a kormány már eddig is tett lépéseket annak érdekében, hogy az államháztartási hiány ne lépje túl a tervezettet (150 milliárd forintos költségvetési tartalék képzése, mely már nem használható fel), és jelezte, hogy az első félévben további, a költségvetés egyenlegét javító döntéseket hoz a kormány. "Lesz olyan döntés, amely növeli a bevételeket, s lesz olyan, amely a kiadásokat csökkenti" - rögzítette Veres.

2005.05.18 16:08
PM prognózis: 3.6%-os GDP arányos államháztartási hiány (2.)

2005.05.18 16:14
Az áprilisi hiány részletei, miért lesz július szufficites?

A pénzügyi tárca vezetője az idei első négyhavi államháztartási hiányfolyamatokka kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 175 milliárd forintnyi pénz kifizetése bár pénzforgalmilag idén történt meg, de eredményszemléletben ez a tavalyi év hiányát növeli. (Ezek a tételek a 127 milliárd forintot kitevő áfa-visszatérítés, amely az elhúzódó ellenőrzések miatt csúszott át, a másik egy 46 milliárdos tétel, amelyet mezőgazdasági támogatásra fizettek ki.)

Veres az importáfa-visszafizetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a szigorúbb ellenőrzés miatt visszatartott áfa és az ennek következtében kifizetett késedelmi kamat egyenlege ugyan néhány milliárd forintos többletet jelentett a költségvetésnek, politikailag azonban káros volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Veres a Reuters beszámolója szerint jelezte, hogy a tárca június elején - miután ismertté válik a KSH első negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó adata - felülvizsgálhatja az egész éves GDP-prognózisát. A 2005-ös költségvetést 4%-os GDP-növekedés mellett tervezték, de a tárca már az év első hónapjaiban az idei növekedési prognózisát úgy módosította, hogy az a 3.5-4%-os sáv alja közelében lehet nagyobb valószínűséggel.

A pénzügyminiszter a 21%-os egységes adókulccsal kapcsolatban (ÁFA, EVA, SZJA, társasági nyereségadó) elmondta, hogy a tárca továbbra is gondolkodik erről. A Reuters beszámolója szerint Veres megjegyezte: véleménye szerint a 21%-os egységes adókulcs bevezetését a költségvetési bevételekre gyakorolt hatás, illetve politikai okok is hátráltatják.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41