-1 °C Budapest

Veres: nem módosul az éves hiánycél, de jönnek az intézkedések, felülvizsgálja a PM a GDP-prognózisát

Pénzcentrum
2005. május 20. 09:48

Veres János pénzügyminiszter egy ma reggeli televíziós műsorban jelezte, hogy a kormány nem kívánja módosítani az eredetileg célként kitűzött államháztartási hiányt, mert ez a feltétele annak, hogy közelebb kerüljünk a maastrichti követelményekhez. Ugyanakkor még az első félévben olyan intézkedések jelennek meg, melyek egyrészt növelik az államháztartási bevételeket, másrész csökkentik a kiadásokat - tette hozzá a tárcavezető az MTI beszámolója szerint.

A pénzügyminiszter a NapTV ma reggeli interjújában utalt rá, hogy a kormány már eddig is tett lépéseket annak érdekében, hogy az államháztartási hiány ne lépje túl a tervezettet (150 milliárd forintos költségvetési tartalék képzése, mely már nem használható fel), és jelezte, hogy az első félévben további, a költségvetés egyenlegét javító döntéseket hoz a kormány. "Lesz olyan döntés, amely növeli a bevételeket, s lesz olyan, amely a kiadásokat csökkenti" - rögzítette Veres.

2005.05.18 16:08
PM prognózis: 3.6%-os GDP arányos államháztartási hiány (2.)

2005.05.18 16:14
Az áprilisi hiány részletei, miért lesz július szufficites?

A pénzügyi tárca vezetője az idei első négyhavi államháztartási hiányfolyamatokka kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 175 milliárd forintnyi pénz kifizetése bár pénzforgalmilag idén történt meg, de eredményszemléletben ez a tavalyi év hiányát növeli. (Ezek a tételek a 127 milliárd forintot kitevő áfa-visszatérítés, amely az elhúzódó ellenőrzések miatt csúszott át, a másik egy 46 milliárdos tétel, amelyet mezőgazdasági támogatásra fizettek ki.)

Veres az importáfa-visszafizetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a szigorúbb ellenőrzés miatt visszatartott áfa és az ennek következtében kifizetett késedelmi kamat egyenlege ugyan néhány milliárd forintos többletet jelentett a költségvetésnek, politikailag azonban káros volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Veres a Reuters beszámolója szerint jelezte, hogy a tárca június elején - miután ismertté válik a KSH első negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó adata - felülvizsgálhatja az egész éves GDP-prognózisát. A 2005-ös költségvetést 4%-os GDP-növekedés mellett tervezték, de a tárca már az év első hónapjaiban az idei növekedési prognózisát úgy módosította, hogy az a 3.5-4%-os sáv alja közelében lehet nagyobb valószínűséggel.

A pénzügyminiszter a 21%-os egységes adókulccsal kapcsolatban (ÁFA, EVA, SZJA, társasági nyereségadó) elmondta, hogy a tárca továbbra is gondolkodik erről. A Reuters beszámolója szerint Veres megjegyezte: véleménye szerint a 21%-os egységes adókulcs bevezetését a költségvetési bevételekre gyakorolt hatás, illetve politikai okok is hátráltatják.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem