4 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: megosztott az elemzői kar - 25 bp-os jövő hétfői kamatvágásra nagyobb esély

Pénzcentrum
2005. május 18. 11:03

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő hétfőn tartja következő kamatmeghatározó ülését, melyen a jelenlegi 7.50%-os jegybanki kamatszintről határoz. A portfolio.hu által ma 23 elemző, illetve alapkezelő körében végzett felmérés alapján a többség 25 bp-os kamatcsökkentére voksol, de közülük is többen hangsúlyozták, hogy szinte ugyanakkora a valószínűsége annak is, hogy változatlanul marad a kamatszint. A felmérés másik fontos pontja, hogy az MNB elemzői csapata várhatóan egy-két tized százalékponttal megemelheti az idei, illetve a jövő év végére vonaktozó még februárban adott inflációs prognózisait a kamatdöntéssel egy időben megjelenő legfrissebb Inflációs Jelentésében.


A felmérés eredménye szerint a 23 szakértőből 14 voksolt a 25 bp-os vágásra, míg 9 változatlanul maradó kamatszintre számít a május 23-i döntést követően is. A piac tehát láthatóan megosztott a 0 és a 25 bp-os lépés között. A szakértői várakozásokat bemutató táblázatért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

A megkérdezettek közül többen is kihangsúlyozták, hogy az inflációs adatok (emelkedő head-line, csökkenő maginfláció), illetve a kilátások továbbra is lehetőséget adnának egy óvatos kamatcsökkentésre, ugyanakkor a forint mostani újabb gyengülése (253 körüli euróárfolyam), illetve a költségvetési aggodalmak (április végére közel 70%-os teljesítettség az egész évre tervezett hiány tekintetében, tegnapi esetleges leminősítési pletyka), valamint a befektetői bizonytalanság inkább a változatlanul maradó kamatszint mellett szóló érvek. Amennyiben a forint jövő hétfőig stabil marad, az a 25 bp-os vágás valószínűségét erősítheti.

Az MNB idén összességében 200 bp-tal mérsékelte az irányadó kamatszintet. Amennyiben májusban nem lenne kamatváltoztatás, úgy a tavaly október óta tartó kamatcsökkentési sorozat megszakadna (7 egymást követő hónapban is mérséklődött a ráta: 25-75 bp közötti mértékben).


Az MNB a kamatdöntéssel egy időben teszi közzé legfrissebb Inflációs Jelentését is, melyben várhatóan egy-két tized százalékponttal a februárban adott prognózisokat megemelheti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő Rt. szakértője szerint a mostani forintárfolyam mellett megváltozhat az idei, illetve a jövő év végére vonatkozó inflációs célérték is. Az alapkezelő szerint azonban "sok múlhat azon, hogy a múlt havi átlagárfolyammal, vagy a jelenlegi 253 közeli kurzussal számol az MNB a prognózisánál". A februári jelentésben az idei év végére az alappálya-beli előrejelzésben jelentősen lefelé módosultak az év végi inflációs értékek: idén decemberre 3.6%, jövő decemberre 3.4%-ra. Forián szerint az idei érték 3.8-3.9%-ra, a jövő évi végi 3.5% körüli értékre emelkedhet.

Németh Dávid, az ING elemzője az inflációs értékek várható felfelé módosításával kapcsolatban elmondta: "nem számítok nagy változásra (felfelé módosítás), erre utalnak az MNB legutóbbi kommentárjai is (csökkenő bérinflációs dinamika, erős piaci verseny). A forint gyengülése miatt 3.6-ről 3.7-3.8%-ra módosulhat az idei, a jövő évi szintén egy-két tized százalékponttal emelkedhet. A jelentésben várhatóan a költségvetési hiány nagyságát, gyors lépések szükségességét fogják kihangsúlyozni."

Az MNB és a Kormány által kitűzött közös inflációs cél az idei év végére 4.%, 2006. decemberére 3.5%. Ezen értékek körül +-1%-pontos ún. toleranciasáv van, azaz az előbbi értékek középértékeknek tekinthetők. Az év végi legvalószínűbb inflációs értékek enyhe felfelé módosítzásai azt jelenthetik, hogy a toleranciasávban közelednek az értékek a középértékekhez.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm