Portfolio.hu-poll: megosztott az elemzői kar - 25 bp-os jövő hétfői kamatvágásra nagyobb esély

Pénzcentrum
2005. május 18. 11:03

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő hétfőn tartja következő kamatmeghatározó ülését, melyen a jelenlegi 7.50%-os jegybanki kamatszintről határoz. A portfolio.hu által ma 23 elemző, illetve alapkezelő körében végzett felmérés alapján a többség 25 bp-os kamatcsökkentére voksol, de közülük is többen hangsúlyozták, hogy szinte ugyanakkora a valószínűsége annak is, hogy változatlanul marad a kamatszint. A felmérés másik fontos pontja, hogy az MNB elemzői csapata várhatóan egy-két tized százalékponttal megemelheti az idei, illetve a jövő év végére vonaktozó még februárban adott inflációs prognózisait a kamatdöntéssel egy időben megjelenő legfrissebb Inflációs Jelentésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A felmérés eredménye szerint a 23 szakértőből 14 voksolt a 25 bp-os vágásra, míg 9 változatlanul maradó kamatszintre számít a május 23-i döntést követően is. A piac tehát láthatóan megosztott a 0 és a 25 bp-os lépés között. A szakértői várakozásokat bemutató táblázatért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

A megkérdezettek közül többen is kihangsúlyozták, hogy az inflációs adatok (emelkedő head-line, csökkenő maginfláció), illetve a kilátások továbbra is lehetőséget adnának egy óvatos kamatcsökkentésre, ugyanakkor a forint mostani újabb gyengülése (253 körüli euróárfolyam), illetve a költségvetési aggodalmak (április végére közel 70%-os teljesítettség az egész évre tervezett hiány tekintetében, tegnapi esetleges leminősítési pletyka), valamint a befektetői bizonytalanság inkább a változatlanul maradó kamatszint mellett szóló érvek. Amennyiben a forint jövő hétfőig stabil marad, az a 25 bp-os vágás valószínűségét erősítheti.

Az MNB idén összességében 200 bp-tal mérsékelte az irányadó kamatszintet. Amennyiben májusban nem lenne kamatváltoztatás, úgy a tavaly október óta tartó kamatcsökkentési sorozat megszakadna (7 egymást követő hónapban is mérséklődött a ráta: 25-75 bp közötti mértékben).


Az MNB a kamatdöntéssel egy időben teszi közzé legfrissebb Inflációs Jelentését is, melyben várhatóan egy-két tized százalékponttal a februárban adott prognózisokat megemelheti.

Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő Rt. szakértője szerint a mostani forintárfolyam mellett megváltozhat az idei, illetve a jövő év végére vonatkozó inflációs célérték is. Az alapkezelő szerint azonban "sok múlhat azon, hogy a múlt havi átlagárfolyammal, vagy a jelenlegi 253 közeli kurzussal számol az MNB a prognózisánál". A februári jelentésben az idei év végére az alappálya-beli előrejelzésben jelentősen lefelé módosultak az év végi inflációs értékek: idén decemberre 3.6%, jövő decemberre 3.4%-ra. Forián szerint az idei érték 3.8-3.9%-ra, a jövő évi végi 3.5% körüli értékre emelkedhet.

Németh Dávid, az ING elemzője az inflációs értékek várható felfelé módosításával kapcsolatban elmondta: "nem számítok nagy változásra (felfelé módosítás), erre utalnak az MNB legutóbbi kommentárjai is (csökkenő bérinflációs dinamika, erős piaci verseny). A forint gyengülése miatt 3.6-ről 3.7-3.8%-ra módosulhat az idei, a jövő évi szintén egy-két tized százalékponttal emelkedhet. A jelentésben várhatóan a költségvetési hiány nagyságát, gyors lépések szükségességét fogják kihangsúlyozni."

Az MNB és a Kormány által kitűzött közös inflációs cél az idei év végére 4.%, 2006. decemberére 3.5%. Ezen értékek körül +-1%-pontos ún. toleranciasáv van, azaz az előbbi értékek középértékeknek tekinthetők. Az év végi legvalószínűbb inflációs értékek enyhe felfelé módosítzásai azt jelenthetik, hogy a toleranciasávban közelednek az értékek a középértékekhez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20