3 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: megosztott az elemzői kar - 25 bp-os jövő hétfői kamatvágásra nagyobb esély

Pénzcentrum
2005. május 18. 11:03

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő hétfőn tartja következő kamatmeghatározó ülését, melyen a jelenlegi 7.50%-os jegybanki kamatszintről határoz. A portfolio.hu által ma 23 elemző, illetve alapkezelő körében végzett felmérés alapján a többség 25 bp-os kamatcsökkentére voksol, de közülük is többen hangsúlyozták, hogy szinte ugyanakkora a valószínűsége annak is, hogy változatlanul marad a kamatszint. A felmérés másik fontos pontja, hogy az MNB elemzői csapata várhatóan egy-két tized százalékponttal megemelheti az idei, illetve a jövő év végére vonaktozó még februárban adott inflációs prognózisait a kamatdöntéssel egy időben megjelenő legfrissebb Inflációs Jelentésében.


A felmérés eredménye szerint a 23 szakértőből 14 voksolt a 25 bp-os vágásra, míg 9 változatlanul maradó kamatszintre számít a május 23-i döntést követően is. A piac tehát láthatóan megosztott a 0 és a 25 bp-os lépés között. A szakértői várakozásokat bemutató táblázatért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

A megkérdezettek közül többen is kihangsúlyozták, hogy az inflációs adatok (emelkedő head-line, csökkenő maginfláció), illetve a kilátások továbbra is lehetőséget adnának egy óvatos kamatcsökkentésre, ugyanakkor a forint mostani újabb gyengülése (253 körüli euróárfolyam), illetve a költségvetési aggodalmak (április végére közel 70%-os teljesítettség az egész évre tervezett hiány tekintetében, tegnapi esetleges leminősítési pletyka), valamint a befektetői bizonytalanság inkább a változatlanul maradó kamatszint mellett szóló érvek. Amennyiben a forint jövő hétfőig stabil marad, az a 25 bp-os vágás valószínűségét erősítheti.

Az MNB idén összességében 200 bp-tal mérsékelte az irányadó kamatszintet. Amennyiben májusban nem lenne kamatváltoztatás, úgy a tavaly október óta tartó kamatcsökkentési sorozat megszakadna (7 egymást követő hónapban is mérséklődött a ráta: 25-75 bp közötti mértékben).


Az MNB a kamatdöntéssel egy időben teszi közzé legfrissebb Inflációs Jelentését is, melyben várhatóan egy-két tized százalékponttal a februárban adott prognózisokat megemelheti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő Rt. szakértője szerint a mostani forintárfolyam mellett megváltozhat az idei, illetve a jövő év végére vonatkozó inflációs célérték is. Az alapkezelő szerint azonban "sok múlhat azon, hogy a múlt havi átlagárfolyammal, vagy a jelenlegi 253 közeli kurzussal számol az MNB a prognózisánál". A februári jelentésben az idei év végére az alappálya-beli előrejelzésben jelentősen lefelé módosultak az év végi inflációs értékek: idén decemberre 3.6%, jövő decemberre 3.4%-ra. Forián szerint az idei érték 3.8-3.9%-ra, a jövő évi végi 3.5% körüli értékre emelkedhet.

Németh Dávid, az ING elemzője az inflációs értékek várható felfelé módosításával kapcsolatban elmondta: "nem számítok nagy változásra (felfelé módosítás), erre utalnak az MNB legutóbbi kommentárjai is (csökkenő bérinflációs dinamika, erős piaci verseny). A forint gyengülése miatt 3.6-ről 3.7-3.8%-ra módosulhat az idei, a jövő évi szintén egy-két tized százalékponttal emelkedhet. A jelentésben várhatóan a költségvetési hiány nagyságát, gyors lépések szükségességét fogják kihangsúlyozni."

Az MNB és a Kormány által kitűzött közös inflációs cél az idei év végére 4.%, 2006. decemberére 3.5%. Ezen értékek körül +-1%-pontos ún. toleranciasáv van, azaz az előbbi értékek középértékeknek tekinthetők. Az év végi legvalószínűbb inflációs értékek enyhe felfelé módosítzásai azt jelenthetik, hogy a toleranciasávban közelednek az értékek a középértékekhez.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?