30 °C Budapest

Ismét nagy lejáratok az állampapíroknál - mi lesz a forinttal és a hozamokkal?

Pénzcentrum
2005. május 4. 14:50

Jövő héten szerdán és csütörtökön összesen 341.1 milliárd forintnyi magyar állampapír jár le, ami fokozhatja a likviditást az állampapírpiacon és a bankközi devizapiacon is. A lejáratok mérsékelten lefelé csordogáló hozamokat eredményezhetnek, a mintegy 5-10 bp-os hozamcsökkenések inkább a hozamgörbe rövidebb szegmensére lehetnek jellemzőek - mondta el a portfolio.hu-nak egy elsődleges állampapír-forgalmazó. A devizapiacon egyelőre nem lehet tudni, hogy a forint korábban megindult gyengülési trendjének megfordulásáról van-e szó (ismét erősödő trend, 250-nél az árfolyam), vagy csak a gyengülés átmeneti megállásról - fejtette ki véleményét Puskás Tamás, a Commerzbenk Treasury vezetője.


A mai 35 milliárdos tétellel együtt jövő hét csütörtökig összesen 376.1 milliárd forintnyi magyar állampapír jár le.


Az elsődleges állampapír-forgalmazó elmondása szerint "a forintra gyakorlatilag nincs hatása a közelgő lejáratoknak, a forintot a zloty vezérli". A szakértő elmondása szerint az utóbbi időszakban jól látható az együttmozgás a lengyel deviza/euró, illetve a forint/euró árfolyamnál. "A forint a 250-252.50 közötti sávban mozoghat, ha a zloty nem gyengül a 4.26-os szint fölé az euróval szemben" - tette hozzá.

A nagyobb lejárati összeg kötvénypiaci vonatkozósaival kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy az már tegnap is éreztette a hatását (aukciós kereslet), és a megújítási kereslethez kapcsolódóan "az áthúzódó hatás a teljes hozamgörbén megjelenhet, bár elméletileg (a lejáró papírokból következően) csak a 2-3 éves papírokig (2007 eleji kötvényekig) lenne hatása". A következő napokban lefelé csordogáló hozamokra lehet számítani, ezek mértéke 5-10 bp-os lehet, a nagyobb hozamcsökkenések inkább a hozamgörbe rövidebb szegmensét jellemezhetik."

A lejáró papírok törlesztése fokozott likviditásbőséget eredményezhet, a felszabaduló pénzt az április eleji tapasztalatokhoz hasonlóan most is inkább a rövidebb konstrukciókban (DKJ-k, bankközi kihelyezés) forgathatják a befektetők, ami lenyomhatja az O/N kamatszintet. A szakértő szerint "a kérdés csak, hogy meddig keringetik rövid papírokban a befektetők a pénzt."

A forgalmazó elmondása szerint ha az aukciós eredményeket is figyelembe vesszük, akkor jelenleg a belföldi befektetők tűnnek aktívabbnak a magyar piacon.

A szakértő megjegyezte, hogy fontos magyar adatok látnak napvilágot a következő napokban (most pénteken április költségvetés, jövő kedden márciusi külkereskedelmi termékforgalom, szerdán április infláció), melyek befolyásolhatják a piaci folyamatokat.

Puskás Tamás szerint "most nem lehet megmondani, hogy a forint gyengülési trendje csupán átmenetileg megállt, vagy trendforduló látható (újabb erősödés). A fundamentumok alapján gyengülnie kellene a forintnak" - szögezte le a szakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Puskás szerint "a tegnap esti kamatemelést a piac úgy értelmezte, hogy nem lesz annyi, és olyan mértékű kamatemelés, mint korábban gondolni lehetett, ez újra kedvező a magas kamatozású devizáknak, valamennyi régiós devizánál erősödés látható az euróhoz képest. Új tőként nem várok a régióba, azok jöhetnek vissza, akik eddig is voltak pozícióik".

A szakértő utalt rá, hogy most nagyon nehéz megmondani, hogy az erősödés meddig tarthat, mivel nagyon gyorsan változnak a kamatemelési várakozások az USA-ban, egy-egy újabb makroadat gyorsan módosíthatja a várakozásokat, mely a régiós piacokon is éreztetheti hatását.

A több mint 370 milliárdos lejárati összeg nem jelent rendkívüli helyzetet a magyar piacon, hiszen április első heteiben több mint 500 milliárd forintnyi kötvény járt le, ami az akkor már kedvezőtlen régiós hangulat ellenére is mérsékelt (10-15 bp-os) hozamcsökkenést hozott a hozamgörbe rövidebb szegmensében (megfelelt az előzetes szakértői várakozásoknak). Nem lehet azonban megmondani, hogy ez milyen mértékben magyarázható a lejáró jelentős állományhoz kapcsolódó megújítási kereslettel.

2005.03.30 12:52
Nagy lejáratok jönnek az állampapírpiacon - mi várható a hozamoknál? (korr.)


A külföldiek kezében lévő állampapír-állomány április elején hirtelen jelentős mértékben csökkent (egy nap alatt mintegy 100 milliárd forinttal). Ez az elsődleges forgalmazó véleménye szerint elsősorban nem tőkekivonás volt, hanem az, hogy az akkor lejáró papírokat nem újították meg a külföldi befektetők. A folyamatok objektív megítélését nehezíti, hogy az időszak egybeesett a devizapiaci bizonytalansággal, a forint gyengült az euróval szemben.


Az elsődleges forgalmazó szerint a jövő heti nagyobb lejáratoknál is számítani lehet a külföldiek állampapír-állományának csökkenésére, azaz a megújítási kereslet nem fedezi lejáró állományokat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?