14 °C Budapest

Ismét nagy lejáratok az állampapíroknál - mi lesz a forinttal és a hozamokkal?

Pénzcentrum
2005. május 4. 14:50

Jövő héten szerdán és csütörtökön összesen 341.1 milliárd forintnyi magyar állampapír jár le, ami fokozhatja a likviditást az állampapírpiacon és a bankközi devizapiacon is. A lejáratok mérsékelten lefelé csordogáló hozamokat eredményezhetnek, a mintegy 5-10 bp-os hozamcsökkenések inkább a hozamgörbe rövidebb szegmensére lehetnek jellemzőek - mondta el a portfolio.hu-nak egy elsődleges állampapír-forgalmazó. A devizapiacon egyelőre nem lehet tudni, hogy a forint korábban megindult gyengülési trendjének megfordulásáról van-e szó (ismét erősödő trend, 250-nél az árfolyam), vagy csak a gyengülés átmeneti megállásról - fejtette ki véleményét Puskás Tamás, a Commerzbenk Treasury vezetője.


A mai 35 milliárdos tétellel együtt jövő hét csütörtökig összesen 376.1 milliárd forintnyi magyar állampapír jár le.


Az elsődleges állampapír-forgalmazó elmondása szerint "a forintra gyakorlatilag nincs hatása a közelgő lejáratoknak, a forintot a zloty vezérli". A szakértő elmondása szerint az utóbbi időszakban jól látható az együttmozgás a lengyel deviza/euró, illetve a forint/euró árfolyamnál. "A forint a 250-252.50 közötti sávban mozoghat, ha a zloty nem gyengül a 4.26-os szint fölé az euróval szemben" - tette hozzá.

A nagyobb lejárati összeg kötvénypiaci vonatkozósaival kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy az már tegnap is éreztette a hatását (aukciós kereslet), és a megújítási kereslethez kapcsolódóan "az áthúzódó hatás a teljes hozamgörbén megjelenhet, bár elméletileg (a lejáró papírokból következően) csak a 2-3 éves papírokig (2007 eleji kötvényekig) lenne hatása". A következő napokban lefelé csordogáló hozamokra lehet számítani, ezek mértéke 5-10 bp-os lehet, a nagyobb hozamcsökkenések inkább a hozamgörbe rövidebb szegmensét jellemezhetik."

A lejáró papírok törlesztése fokozott likviditásbőséget eredményezhet, a felszabaduló pénzt az április eleji tapasztalatokhoz hasonlóan most is inkább a rövidebb konstrukciókban (DKJ-k, bankközi kihelyezés) forgathatják a befektetők, ami lenyomhatja az O/N kamatszintet. A szakértő szerint "a kérdés csak, hogy meddig keringetik rövid papírokban a befektetők a pénzt."

A forgalmazó elmondása szerint ha az aukciós eredményeket is figyelembe vesszük, akkor jelenleg a belföldi befektetők tűnnek aktívabbnak a magyar piacon.

A szakértő megjegyezte, hogy fontos magyar adatok látnak napvilágot a következő napokban (most pénteken április költségvetés, jövő kedden márciusi külkereskedelmi termékforgalom, szerdán április infláció), melyek befolyásolhatják a piaci folyamatokat.

Puskás Tamás szerint "most nem lehet megmondani, hogy a forint gyengülési trendje csupán átmenetileg megállt, vagy trendforduló látható (újabb erősödés). A fundamentumok alapján gyengülnie kellene a forintnak" - szögezte le a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Puskás szerint "a tegnap esti kamatemelést a piac úgy értelmezte, hogy nem lesz annyi, és olyan mértékű kamatemelés, mint korábban gondolni lehetett, ez újra kedvező a magas kamatozású devizáknak, valamennyi régiós devizánál erősödés látható az euróhoz képest. Új tőként nem várok a régióba, azok jöhetnek vissza, akik eddig is voltak pozícióik".

A szakértő utalt rá, hogy most nagyon nehéz megmondani, hogy az erősödés meddig tarthat, mivel nagyon gyorsan változnak a kamatemelési várakozások az USA-ban, egy-egy újabb makroadat gyorsan módosíthatja a várakozásokat, mely a régiós piacokon is éreztetheti hatását.

A több mint 370 milliárdos lejárati összeg nem jelent rendkívüli helyzetet a magyar piacon, hiszen április első heteiben több mint 500 milliárd forintnyi kötvény járt le, ami az akkor már kedvezőtlen régiós hangulat ellenére is mérsékelt (10-15 bp-os) hozamcsökkenést hozott a hozamgörbe rövidebb szegmensében (megfelelt az előzetes szakértői várakozásoknak). Nem lehet azonban megmondani, hogy ez milyen mértékben magyarázható a lejáró jelentős állományhoz kapcsolódó megújítási kereslettel.

2005.03.30 12:52
Nagy lejáratok jönnek az állampapírpiacon - mi várható a hozamoknál? (korr.)


A külföldiek kezében lévő állampapír-állomány április elején hirtelen jelentős mértékben csökkent (egy nap alatt mintegy 100 milliárd forinttal). Ez az elsődleges forgalmazó véleménye szerint elsősorban nem tőkekivonás volt, hanem az, hogy az akkor lejáró papírokat nem újították meg a külföldi befektetők. A folyamatok objektív megítélését nehezíti, hogy az időszak egybeesett a devizapiaci bizonytalansággal, a forint gyengült az euróval szemben.


Az elsődleges forgalmazó szerint a jövő heti nagyobb lejáratoknál is számítani lehet a külföldiek állampapír-állományának csökkenésére, azaz a megújítási kereslet nem fedezi lejáró állományokat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem