11 °C Budapest

Differenciált lakáspiac: tart a boom Budapesten

Pénzcentrum
2005. május 3. 09:00

2005. I. negyedévében 7,300 új lakást vettek használatba és 10,600 új lakás építésére adtak engedélyt - közölte a KSH. A használatba vett lakások száma 6%-kal több, az új lakásépítési engedélyeké 6%-kal kevesebb, mint az előző év első három hónapjában volt. Az országos átlagszámok mögött a főváros növekvő építkezése és a városok, községek csökkenő lakásépítése áll.

Budapesten közel megháromszorozódott a használatba vett lakások száma, és másfélszer annyi új engedélyt adtak ki, mint az előző évben, mialatt az ország többi részén 23-24%-os a visszaesés a lakásépítés mindkét mutatójánál.

Az év első három hónapjában az új lakások 39%-át a fővárosban, 19%-át Pest megyében vették használatba, míg az elmúlt év első negyedében 32% volt Közép-Magyarország részesedése. A budapesti új lakások 90%-át értékesítésre építették, 53 m2-es átlagos alapterülettel. Ez határozza meg az országos adatok alakulását; alakások közel felét gazdasági vállalkozások építtették eladás céljából, többlakásos épületekben és lakóparkokban együttesen több lakás épült, mint családi házakban.

Vélhetően a megváltozott hitelfeltételeknek is köszönhetően egyszobás lakásokból az előző évinek több mint másfélszerese épült, míg a 4-5 szobásak száma 15%-kal visszaesett, s így az épített lakások átlagos alapterülete 10 m2-rel csökkent, most 86 m2.

A természetes személyek lakásépítése 18%-kal kevesebb, mint 2004. I. negyedévében volt, az önkormányzatok lakásépítése jelentéktelen, alig több mint félszáz lakás.

Közép-Magyarország mellett Észak-Magyarország adatai mutatnak növekedést az előző időszakhoz viszonyítva, más régiókban visszaesett a lakásépítés. Leginkább a Dél-Dunántúlon, ahol az előző időszak adatának felét sem éri el a most használatba vett lakások száma, s legkevésbé a Közép-Dunántúlon, ahol 20%-os csökkenés következett be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiadott új lakásépítési engedélyeknél is a dél-dunántúli régióban mutatkozik a legnagyobb (42% os) csökkenés, de visszaesett az építési kedv mindkét alföldi régióban és Nyugat-Dunántúlon is (27-36%-kal).

A hatóságok 938 ezer m2 lakóépület és 615 ezer m2 nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt, mely mindkét épülettípusnál 12%-os csökkenést jelent az előző évhez viszonyítva. A nem lakóépületek 40%-a ipari, 20%-a mezőgazdasági célt szolgáló beruházásként fog megvalósulni.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm