33 °C Budapest

Differenciált lakáspiac: tart a boom Budapesten

Pénzcentrum
2005. május 3. 09:00

2005. I. negyedévében 7,300 új lakást vettek használatba és 10,600 új lakás építésére adtak engedélyt - közölte a KSH. A használatba vett lakások száma 6%-kal több, az új lakásépítési engedélyeké 6%-kal kevesebb, mint az előző év első három hónapjában volt. Az országos átlagszámok mögött a főváros növekvő építkezése és a városok, községek csökkenő lakásépítése áll.

Budapesten közel megháromszorozódott a használatba vett lakások száma, és másfélszer annyi új engedélyt adtak ki, mint az előző évben, mialatt az ország többi részén 23-24%-os a visszaesés a lakásépítés mindkét mutatójánál.

Az év első három hónapjában az új lakások 39%-át a fővárosban, 19%-át Pest megyében vették használatba, míg az elmúlt év első negyedében 32% volt Közép-Magyarország részesedése. A budapesti új lakások 90%-át értékesítésre építették, 53 m2-es átlagos alapterülettel. Ez határozza meg az országos adatok alakulását; alakások közel felét gazdasági vállalkozások építtették eladás céljából, többlakásos épületekben és lakóparkokban együttesen több lakás épült, mint családi házakban.

Vélhetően a megváltozott hitelfeltételeknek is köszönhetően egyszobás lakásokból az előző évinek több mint másfélszerese épült, míg a 4-5 szobásak száma 15%-kal visszaesett, s így az épített lakások átlagos alapterülete 10 m2-rel csökkent, most 86 m2.

A természetes személyek lakásépítése 18%-kal kevesebb, mint 2004. I. negyedévében volt, az önkormányzatok lakásépítése jelentéktelen, alig több mint félszáz lakás.

Közép-Magyarország mellett Észak-Magyarország adatai mutatnak növekedést az előző időszakhoz viszonyítva, más régiókban visszaesett a lakásépítés. Leginkább a Dél-Dunántúlon, ahol az előző időszak adatának felét sem éri el a most használatba vett lakások száma, s legkevésbé a Közép-Dunántúlon, ahol 20%-os csökkenés következett be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiadott új lakásépítési engedélyeknél is a dél-dunántúli régióban mutatkozik a legnagyobb (42% os) csökkenés, de visszaesett az építési kedv mindkét alföldi régióban és Nyugat-Dunántúlon is (27-36%-kal).

A hatóságok 938 ezer m2 lakóépület és 615 ezer m2 nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt, mely mindkét épülettípusnál 12%-os csökkenést jelent az előző évhez viszonyítva. A nem lakóépületek 40%-a ipari, 20%-a mezőgazdasági célt szolgáló beruházásként fog megvalósulni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?