28 °C Budapest

14 hónapja először éves árnövekedés az exportban

Pénzcentrum
2005. május 2. 09:00

A belföldi- és exportárváltozást is magában foglaló termelőiár-index márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0.8%-kal, éves szinten 5%-kal emelkedett - közölte a KSH. Februárban az éves árindex 5%-os volt, ami tavaly május óta a legmagasabb. Az ipar belföldi értékesítési árainak növekedési üteme február után márciusban valamelyest tovább mérséklődött, az exportértékesítésé emelkedett.

A belföldi relációban márciusban az előző hónaphoz képest 0.6%-os, a 2004. márciusival összehasonlítva 9.9%-os volt az emelkedés. Az exportértékesítés forintban mért árai az elmúlt egy hónapban 1%-kal, egy év alatt 1.3%-kal növekedtek.

A belföldi értékesítések márciusi 0.6%-os áremelkedésének hátterében részben a hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat árnövekedésének áthúzódó hatása áll: a villamosenergia, -gáz-, gőz- és vízellátás áremelkedése 1% volt. Az ágazaton belül a legmagasabb áremelkedést a villamosenergia-termelés és elosztás területén regisztrálta a KSH (1.5%).

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai átlagosan 0.4%-kal emelkedtek, amit a világpiaci áremelkedésekkel összefüggésben elsősorban a kőolaj-feldogozásban regisztrált 6.3%-os növekedés idézett elő. A kőolajszármazékok közül a benzin ára az elmúlt egy hónapban 13%-ot is meghaladó mértékben emelkedett. Ennek következtében a vegyipari ágazatok árszintje összességében 2.1%-kal haladta meg az előző havit.

A belföldi értékesítések egynegyed részét képviselő élelmiszeriparban márciusban 0.5%-kal csökkentek az árak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 12 havi áremelkedés a belföldi értékesítésben átlagosan 9.9%-ot tett ki. Ezen belül az energiaágazatban 12.6%-os, a feldolgozóipari ágazatokban 8.9%-os, a bányászatban 3.2%-os árnövekedést tapasztalt a hivatal.


A forintban mért exportértékesítési árak márciusban az előző hónaphoz mérten 1%-kal, éves szinten 1.3%-kal emelkedtek, elsősorban a forintárfolyam változásának köszönhetően: a forint az euróhoz viszonyítva 0.5%-kal gyengült, a dollárhoz képest 0.7%-kal erősödött egy hónap alatt. Az elmúlt 12 hónap alatt hazai fizetőeszközünk az euróhoz képest 3.3%-kal, a dollárhoz viszonyítva 10%-kal erősödött.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?