29 °C Budapest

14 hónapja először éves árnövekedés az exportban

Pénzcentrum
2005. május 2. 09:00

A belföldi- és exportárváltozást is magában foglaló termelőiár-index márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0.8%-kal, éves szinten 5%-kal emelkedett - közölte a KSH. Februárban az éves árindex 5%-os volt, ami tavaly május óta a legmagasabb. Az ipar belföldi értékesítési árainak növekedési üteme február után márciusban valamelyest tovább mérséklődött, az exportértékesítésé emelkedett.

A belföldi relációban márciusban az előző hónaphoz képest 0.6%-os, a 2004. márciusival összehasonlítva 9.9%-os volt az emelkedés. Az exportértékesítés forintban mért árai az elmúlt egy hónapban 1%-kal, egy év alatt 1.3%-kal növekedtek.

A belföldi értékesítések márciusi 0.6%-os áremelkedésének hátterében részben a hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat árnövekedésének áthúzódó hatása áll: a villamosenergia, -gáz-, gőz- és vízellátás áremelkedése 1% volt. Az ágazaton belül a legmagasabb áremelkedést a villamosenergia-termelés és elosztás területén regisztrálta a KSH (1.5%).

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai átlagosan 0.4%-kal emelkedtek, amit a világpiaci áremelkedésekkel összefüggésben elsősorban a kőolaj-feldogozásban regisztrált 6.3%-os növekedés idézett elő. A kőolajszármazékok közül a benzin ára az elmúlt egy hónapban 13%-ot is meghaladó mértékben emelkedett. Ennek következtében a vegyipari ágazatok árszintje összességében 2.1%-kal haladta meg az előző havit.

A belföldi értékesítések egynegyed részét képviselő élelmiszeriparban márciusban 0.5%-kal csökkentek az árak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 12 havi áremelkedés a belföldi értékesítésben átlagosan 9.9%-ot tett ki. Ezen belül az energiaágazatban 12.6%-os, a feldolgozóipari ágazatokban 8.9%-os, a bányászatban 3.2%-os árnövekedést tapasztalt a hivatal.


A forintban mért exportértékesítési árak márciusban az előző hónaphoz mérten 1%-kal, éves szinten 1.3%-kal emelkedtek, elsősorban a forintárfolyam változásának köszönhetően: a forint az euróhoz viszonyítva 0.5%-kal gyengült, a dollárhoz képest 0.7%-kal erősödött egy hónap alatt. Az elmúlt 12 hónap alatt hazai fizetőeszközünk az euróhoz képest 3.3%-kal, a dollárhoz viszonyítva 10%-kal erősödött.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?