14 hónapja először éves árnövekedés az exportban

Pénzcentrum
2005. május 2. 09:00

A belföldi- és exportárváltozást is magában foglaló termelőiár-index márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0.8%-kal, éves szinten 5%-kal emelkedett - közölte a KSH. Februárban az éves árindex 5%-os volt, ami tavaly május óta a legmagasabb. Az ipar belföldi értékesítési árainak növekedési üteme február után márciusban valamelyest tovább mérséklődött, az exportértékesítésé emelkedett.

A belföldi relációban márciusban az előző hónaphoz képest 0.6%-os, a 2004. márciusival összehasonlítva 9.9%-os volt az emelkedés. Az exportértékesítés forintban mért árai az elmúlt egy hónapban 1%-kal, egy év alatt 1.3%-kal növekedtek.

A belföldi értékesítések márciusi 0.6%-os áremelkedésének hátterében részben a hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat árnövekedésének áthúzódó hatása áll: a villamosenergia, -gáz-, gőz- és vízellátás áremelkedése 1% volt. Az ágazaton belül a legmagasabb áremelkedést a villamosenergia-termelés és elosztás területén regisztrálta a KSH (1.5%).

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai átlagosan 0.4%-kal emelkedtek, amit a világpiaci áremelkedésekkel összefüggésben elsősorban a kőolaj-feldogozásban regisztrált 6.3%-os növekedés idézett elő. A kőolajszármazékok közül a benzin ára az elmúlt egy hónapban 13%-ot is meghaladó mértékben emelkedett. Ennek következtében a vegyipari ágazatok árszintje összességében 2.1%-kal haladta meg az előző havit.

A belföldi értékesítések egynegyed részét képviselő élelmiszeriparban márciusban 0.5%-kal csökkentek az árak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 12 havi áremelkedés a belföldi értékesítésben átlagosan 9.9%-ot tett ki. Ezen belül az energiaágazatban 12.6%-os, a feldolgozóipari ágazatokban 8.9%-os, a bányászatban 3.2%-os árnövekedést tapasztalt a hivatal.


A forintban mért exportértékesítési árak márciusban az előző hónaphoz mérten 1%-kal, éves szinten 1.3%-kal emelkedtek, elsősorban a forintárfolyam változásának köszönhetően: a forint az euróhoz viszonyítva 0.5%-kal gyengült, a dollárhoz képest 0.7%-kal erősödött egy hónap alatt. Az elmúlt 12 hónap alatt hazai fizetőeszközünk az euróhoz képest 3.3%-kal, a dollárhoz viszonyítva 10%-kal erősödött.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm