34 °C Budapest

Közel 30%-kal nőtt az építőipar teljesítménye

Pénzcentrum
2005. április 18. 09:33

Az építőipari termelés volumene 2005 februárjában 28.6%-kal nőtt 2004 februárjához képest - közölte a KSH. A termelés az év első két hónapjában 17.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a februári termelés az egész évinek 5%-át adja. A kiugró növekedés részben a viszonylag alacsony előző évi bázis következménye is. A növekedés fő forrása az autópályaépítés.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés februárban 7.1%-kal volt magasabb az előző havinál. A termelés legnagyobb arányú növekedése a legnagyobb, a legalább 250 főt foglalkoztató szervezeteknél és a legkisebb, a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoknál volt megfigyelhető. A nagyszervezetek körében mind az épületek, mind pedig az egyéb építmények építése jelentősen nőtt.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése februárban 29.9%-kal, évkezdettől 18.2%-kal emelkedett. A növekedés elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés dinamikus növekedése februárban is folytatódott, 27.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A befejező építés termelése a januári jelentős visszaesés után 22%-kal nőtt. Februárban mind az épületek, mind az egyéb építmények építésének volumene emelkedett (26.3%-kal illetve 32.7%-kal).


Az építőipari vállalkozások februárban kötött szerződéseinek volumene 27.4%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami további dinamikus bővülést vetít előre az építőiparban. Ezen belül az épületek építésére 41.1%-kal, az egyéb építmények építésére 8.3%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 februárjában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hó végi szerződésállomány 82.5%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 29.6%-kal, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 111.1%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

2004 februárjához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3.8%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4.5%-kal emelkedtek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm