3 °C Budapest

Közel 30%-kal nőtt az építőipar teljesítménye

Pénzcentrum
2005. április 18. 09:33

Az építőipari termelés volumene 2005 februárjában 28.6%-kal nőtt 2004 februárjához képest - közölte a KSH. A termelés az év első két hónapjában 17.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a februári termelés az egész évinek 5%-át adja. A kiugró növekedés részben a viszonylag alacsony előző évi bázis következménye is. A növekedés fő forrása az autópályaépítés.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés februárban 7.1%-kal volt magasabb az előző havinál. A termelés legnagyobb arányú növekedése a legnagyobb, a legalább 250 főt foglalkoztató szervezeteknél és a legkisebb, a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoknál volt megfigyelhető. A nagyszervezetek körében mind az épületek, mind pedig az egyéb építmények építése jelentősen nőtt.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése februárban 29.9%-kal, évkezdettől 18.2%-kal emelkedett. A növekedés elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés dinamikus növekedése februárban is folytatódott, 27.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A befejező építés termelése a januári jelentős visszaesés után 22%-kal nőtt. Februárban mind az épületek, mind az egyéb építmények építésének volumene emelkedett (26.3%-kal illetve 32.7%-kal).


Az építőipari vállalkozások februárban kötött szerződéseinek volumene 27.4%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami további dinamikus bővülést vetít előre az építőiparban. Ezen belül az épületek építésére 41.1%-kal, az egyéb építmények építésére 8.3%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 februárjában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hó végi szerződésállomány 82.5%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 29.6%-kal, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 111.1%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

2004 februárjához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3.8%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4.5%-kal emelkedtek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?