22 °C Budapest

Véget ért a cseh kormányválság - mi lesz a reformokkal?

Pénzcentrum
2005. április 14. 11:38

Ma hajnalban véget ért a több hete tartó cseh kormányválság, miután a darabjaira hullott kormánykoalíciót alkotó három párt megegyezett abban, hogy új vezetőkkel, parlamenti többséggel rendelkező kormányt alakít. Az egyezség értelmében az eddigi kormányfő, Stanislav Gross lemond tisztségéről, és a várakozások szerint helyét a szintén szociáldemokrata, Európai Uniós nagykövet, Jan Kohout veszi át. Az egyezség nyomán elhárult az előrehozott parlamenti választások veszélye Csehországban, azonban a megállapodás nagy valószínűséggel az euró bevezetéséhez szükséges reformok csúszásához vezet.

Az egyezséget még mind a három párt vezetésének szentesítenie kell, de Gross a ma hajnali sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy várakozásai szerint ez napokon belül megtörténhet. A megalakuló új kormány átmeneti jellegű, és az elemzői várakozások szerint "gyenge" lesz a 2006. közepén sorra kerülő "rendes" parlamenti választásokig. Ez azt jelentheti, hogy főként az EU alkotmányának elfogadására, illetve a 2006-os költségvetés kidolgozására koncentrálhat majd, érdemi előrelépések nélkül hagyva az egészségügy, a nyugdíjrendszer, illetve az adózás témaköreit.

2005.04.04 11:46
Túlélte a cseh kormány a bizalmatlansági indítványt - de meddig?

A Kereszténydemokrata Párt azt követően lépett ki néhány héttel ezelőtt a cseh kormánykoalícióból, hogy a miniszterelnök nem tudott megnyugtató választ adni bizonyos családi pénzügyi kérdésekre (villavásárlás, feleség céges ügyei). A parlamenti többségét elvesztő koalíció az ellenzéki Kommunista párt tartózkodó szavazatai következtében még túlélte az ellen indított bizalmatlansági indítványt, de jövője erősen megkérdőjeleződött, és reális esélye lett az előrehozott parlamenti választásoknak. A kormányzó Szociáldemokrata Párt népszerűségi indexén is erősen meglátszott a politikai huza-vona hatása.

A megállapodás fontos pontja, hogy számos, a korábbi kormányban is miniszteri posztot betöltő személy a helyén marad, többek között a pénzügyminiszter Bohuslav Sobotka, aki a fiskális konszolidáció folyamatában kulcsszerepet játszott az elmúlt években.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A piac látszólag figyelmen kívül hagyja a megállapodást, mivel a korona euróval szembeni árfolyama csaknem változatlan szinten mozog (29.910-29.920) a tegnapi jegyzésekhez képest. Az állampapírok másodpiacán a folytatódó hozamcsökkenéssel egyéb fundamentális tényezők (ipari termelés, agrártermékek termelői árszintje) hozhatók összefüggésbe. A piacon több elemző is azon a véleményen van, hogy várhatóan nincs lehetőség a további kamatcsökkentésre Csehországban (jelenleg 2%-on, azaz az euró-zóna kamatszintjén van az irányadó ráta), míg mások nem zárják ki annak lehetőségét, hogy idén összességében akár még egy 50 bp-os vágás is bekövetkezhet.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM