24 °C Budapest

Véget ért a cseh kormányválság - mi lesz a reformokkal?

Pénzcentrum
2005. április 14. 11:38

Ma hajnalban véget ért a több hete tartó cseh kormányválság, miután a darabjaira hullott kormánykoalíciót alkotó három párt megegyezett abban, hogy új vezetőkkel, parlamenti többséggel rendelkező kormányt alakít. Az egyezség értelmében az eddigi kormányfő, Stanislav Gross lemond tisztségéről, és a várakozások szerint helyét a szintén szociáldemokrata, Európai Uniós nagykövet, Jan Kohout veszi át. Az egyezség nyomán elhárult az előrehozott parlamenti választások veszélye Csehországban, azonban a megállapodás nagy valószínűséggel az euró bevezetéséhez szükséges reformok csúszásához vezet.

Az egyezséget még mind a három párt vezetésének szentesítenie kell, de Gross a ma hajnali sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy várakozásai szerint ez napokon belül megtörténhet. A megalakuló új kormány átmeneti jellegű, és az elemzői várakozások szerint "gyenge" lesz a 2006. közepén sorra kerülő "rendes" parlamenti választásokig. Ez azt jelentheti, hogy főként az EU alkotmányának elfogadására, illetve a 2006-os költségvetés kidolgozására koncentrálhat majd, érdemi előrelépések nélkül hagyva az egészségügy, a nyugdíjrendszer, illetve az adózás témaköreit.

2005.04.04 11:46
Túlélte a cseh kormány a bizalmatlansági indítványt - de meddig?

A Kereszténydemokrata Párt azt követően lépett ki néhány héttel ezelőtt a cseh kormánykoalícióból, hogy a miniszterelnök nem tudott megnyugtató választ adni bizonyos családi pénzügyi kérdésekre (villavásárlás, feleség céges ügyei). A parlamenti többségét elvesztő koalíció az ellenzéki Kommunista párt tartózkodó szavazatai következtében még túlélte az ellen indított bizalmatlansági indítványt, de jövője erősen megkérdőjeleződött, és reális esélye lett az előrehozott parlamenti választásoknak. A kormányzó Szociáldemokrata Párt népszerűségi indexén is erősen meglátszott a politikai huza-vona hatása.

A megállapodás fontos pontja, hogy számos, a korábbi kormányban is miniszteri posztot betöltő személy a helyén marad, többek között a pénzügyminiszter Bohuslav Sobotka, aki a fiskális konszolidáció folyamatában kulcsszerepet játszott az elmúlt években.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piac látszólag figyelmen kívül hagyja a megállapodást, mivel a korona euróval szembeni árfolyama csaknem változatlan szinten mozog (29.910-29.920) a tegnapi jegyzésekhez képest. Az állampapírok másodpiacán a folytatódó hozamcsökkenéssel egyéb fundamentális tényezők (ipari termelés, agrártermékek termelői árszintje) hozhatók összefüggésbe. A piacon több elemző is azon a véleményen van, hogy várhatóan nincs lehetőség a további kamatcsökkentésre Csehországban (jelenleg 2%-on, azaz az euró-zóna kamatszintjén van az irányadó ráta), míg mások nem zárják ki annak lehetőségét, hogy idén összességében akár még egy 50 bp-os vágás is bekövetkezhet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15