32 °C Budapest

Véget ért a cseh kormányválság - mi lesz a reformokkal?

Pénzcentrum
2005. április 14. 11:38

Ma hajnalban véget ért a több hete tartó cseh kormányválság, miután a darabjaira hullott kormánykoalíciót alkotó három párt megegyezett abban, hogy új vezetőkkel, parlamenti többséggel rendelkező kormányt alakít. Az egyezség értelmében az eddigi kormányfő, Stanislav Gross lemond tisztségéről, és a várakozások szerint helyét a szintén szociáldemokrata, Európai Uniós nagykövet, Jan Kohout veszi át. Az egyezség nyomán elhárult az előrehozott parlamenti választások veszélye Csehországban, azonban a megállapodás nagy valószínűséggel az euró bevezetéséhez szükséges reformok csúszásához vezet.

Az egyezséget még mind a három párt vezetésének szentesítenie kell, de Gross a ma hajnali sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy várakozásai szerint ez napokon belül megtörténhet. A megalakuló új kormány átmeneti jellegű, és az elemzői várakozások szerint "gyenge" lesz a 2006. közepén sorra kerülő "rendes" parlamenti választásokig. Ez azt jelentheti, hogy főként az EU alkotmányának elfogadására, illetve a 2006-os költségvetés kidolgozására koncentrálhat majd, érdemi előrelépések nélkül hagyva az egészségügy, a nyugdíjrendszer, illetve az adózás témaköreit.

2005.04.04 11:46
Túlélte a cseh kormány a bizalmatlansági indítványt - de meddig?

A Kereszténydemokrata Párt azt követően lépett ki néhány héttel ezelőtt a cseh kormánykoalícióból, hogy a miniszterelnök nem tudott megnyugtató választ adni bizonyos családi pénzügyi kérdésekre (villavásárlás, feleség céges ügyei). A parlamenti többségét elvesztő koalíció az ellenzéki Kommunista párt tartózkodó szavazatai következtében még túlélte az ellen indított bizalmatlansági indítványt, de jövője erősen megkérdőjeleződött, és reális esélye lett az előrehozott parlamenti választásoknak. A kormányzó Szociáldemokrata Párt népszerűségi indexén is erősen meglátszott a politikai huza-vona hatása.

A megállapodás fontos pontja, hogy számos, a korábbi kormányban is miniszteri posztot betöltő személy a helyén marad, többek között a pénzügyminiszter Bohuslav Sobotka, aki a fiskális konszolidáció folyamatában kulcsszerepet játszott az elmúlt években.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A piac látszólag figyelmen kívül hagyja a megállapodást, mivel a korona euróval szembeni árfolyama csaknem változatlan szinten mozog (29.910-29.920) a tegnapi jegyzésekhez képest. Az állampapírok másodpiacán a folytatódó hozamcsökkenéssel egyéb fundamentális tényezők (ipari termelés, agrártermékek termelői árszintje) hozhatók összefüggésbe. A piacon több elemző is azon a véleményen van, hogy várhatóan nincs lehetőség a további kamatcsökkentésre Csehországban (jelenleg 2%-on, azaz az euró-zóna kamatszintjén van az irányadó ráta), míg mások nem zárják ki annak lehetőségét, hogy idén összességében akár még egy 50 bp-os vágás is bekövetkezhet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?