"Nem tudja a devizapiac, hogy merre is megy" - visszaszállt a dollárba Warren Buffett?

Pénzcentrum
2005. április 13. 15:51

A februári rekordmagasságba emelkedő amerikai külkereskedelmi mérleg adatok nemhogy gyengítették volna a dollárt, hanem annak jelentős újbóli erősödését hozták az euróval, illetve a jennel szemben is. Szakértők szerint rövidtávú spekulatív vételek játszhattak szerepet a "logikával ellentmondó" dollárerősödésben. Több piaci pletyka is napvilágot látott arról, hogy a milliárdos tőzsdeguru, Warren Buffett felhagyott az eddigi dollár elleni spekulációjával, és ismét visszaszállt a zöldhasúba. Ennek nagyságrendje a több milliárd dollárt is elérheti - számolt be a Reuters.

Februárban az amerikai külkereskedelemi mérleg hiánya 61 milliárd dollárra, azaz történelmi magasságba emelkedett, szemben az elemzői várakozásokban szereplő 58-59 milliárd dollárral.

A piac úgy tűnik, hogy "figyelmen kívül hagyta" az adatot, nem a fundamentumok alapján döntött, sokkal inkább a spekulatív vételek dominálhattak.

2005.04.12 14:48
Történelmi csúcson a külkereskedelmi mérleg hiánya az USA-ban (2.)

"Véleményem szerint a piac nem igazán tudja, hogy merre is megy" - jegyezte meg Neal Kimberley, a londoni Bank of Tokyo-Mitsubishi devizapiaci stratégája. "Biztos, hogy a kamatkülönbözetek, illetve a ciklikus tényezők most sokkal inkább fontosak a piacon, mint a strukturális tényezők" - tette hozzá. Több elemző is azon a véleményen van, hogy az igazán nagy befektetők egyelőre "a partról szemlélik az eseményeket", egyértelműbb jelekre várnak a fundamentumok felől, nem ők mozgatják a piacot.


A dollár az adatok közzététele előtti 1.2980-ról egészen az 1.2870-es szintig mozdult az euróval szemben, míg a japán jen esetében a 107.60-ról 108.40-ig változott a kurzus késő estére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Morgan Stanley devizastratégája egy ügyfeleknek írott jelentésben úgy fogalmazott, hogy meglátásuk szerint a dollár negatív piaci hírekre való reagálása (érzéketlensége) a piaci érzékenység változását mutatja. A dollár még a tegnap este közzétett FED legutóbbi kamatdöntéséről szóló jegyzőkönyv után is folytatta az erősödést, noha a dokumentum szerint a jegybank döntéshozói a március 22-i kamatdöntéskor (még) nem mutattak hajlandóságot arra, hogy agresszívebb kamatemelésekre térjen át a FED.

A JP Morgan egy devizapiaci kommentárjában arról számolt be, hogy értesülései szerint az amerikai milliárdos Warren Buffett elkezdte ismét venni a dollárt, miután az elmúlt években nyíltan az amerikai fizetőeszköz ellen spekulált. Tokióban más devizakereskedői források is megerősítették ezt az értesülést.

A tavalyi évben a milliárdos 21.4 milliárd dollárral spekulált a zöldhasú ellen (gyengülésre játszás), és mintegy 1.84 milliárd dollárt költött az arra való spekulációra, hogy a dollár zuhanni fog.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?