24 °C Budapest

"Nem tudja a devizapiac, hogy merre is megy" - visszaszállt a dollárba Warren Buffett?

Pénzcentrum
2005. április 13. 15:51

A februári rekordmagasságba emelkedő amerikai külkereskedelmi mérleg adatok nemhogy gyengítették volna a dollárt, hanem annak jelentős újbóli erősödését hozták az euróval, illetve a jennel szemben is. Szakértők szerint rövidtávú spekulatív vételek játszhattak szerepet a "logikával ellentmondó" dollárerősödésben. Több piaci pletyka is napvilágot látott arról, hogy a milliárdos tőzsdeguru, Warren Buffett felhagyott az eddigi dollár elleni spekulációjával, és ismét visszaszállt a zöldhasúba. Ennek nagyságrendje a több milliárd dollárt is elérheti - számolt be a Reuters.

Februárban az amerikai külkereskedelemi mérleg hiánya 61 milliárd dollárra, azaz történelmi magasságba emelkedett, szemben az elemzői várakozásokban szereplő 58-59 milliárd dollárral.

A piac úgy tűnik, hogy "figyelmen kívül hagyta" az adatot, nem a fundamentumok alapján döntött, sokkal inkább a spekulatív vételek dominálhattak.

2005.04.12 14:48
Történelmi csúcson a külkereskedelmi mérleg hiánya az USA-ban (2.)

"Véleményem szerint a piac nem igazán tudja, hogy merre is megy" - jegyezte meg Neal Kimberley, a londoni Bank of Tokyo-Mitsubishi devizapiaci stratégája. "Biztos, hogy a kamatkülönbözetek, illetve a ciklikus tényezők most sokkal inkább fontosak a piacon, mint a strukturális tényezők" - tette hozzá. Több elemző is azon a véleményen van, hogy az igazán nagy befektetők egyelőre "a partról szemlélik az eseményeket", egyértelműbb jelekre várnak a fundamentumok felől, nem ők mozgatják a piacot.


A dollár az adatok közzététele előtti 1.2980-ról egészen az 1.2870-es szintig mozdult az euróval szemben, míg a japán jen esetében a 107.60-ról 108.40-ig változott a kurzus késő estére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Morgan Stanley devizastratégája egy ügyfeleknek írott jelentésben úgy fogalmazott, hogy meglátásuk szerint a dollár negatív piaci hírekre való reagálása (érzéketlensége) a piaci érzékenység változását mutatja. A dollár még a tegnap este közzétett FED legutóbbi kamatdöntéséről szóló jegyzőkönyv után is folytatta az erősödést, noha a dokumentum szerint a jegybank döntéshozói a március 22-i kamatdöntéskor (még) nem mutattak hajlandóságot arra, hogy agresszívebb kamatemelésekre térjen át a FED.

A JP Morgan egy devizapiaci kommentárjában arról számolt be, hogy értesülései szerint az amerikai milliárdos Warren Buffett elkezdte ismét venni a dollárt, miután az elmúlt években nyíltan az amerikai fizetőeszköz ellen spekulált. Tokióban más devizakereskedői források is megerősítették ezt az értesülést.

A tavalyi évben a milliárdos 21.4 milliárd dollárral spekulált a zöldhasú ellen (gyengülésre játszás), és mintegy 1.84 milliárd dollárt költött az arra való spekulációra, hogy a dollár zuhanni fog.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem