-1 °C Budapest

"Nem tudja a devizapiac, hogy merre is megy" - visszaszállt a dollárba Warren Buffett?

Pénzcentrum
2005. április 13. 15:51

A februári rekordmagasságba emelkedő amerikai külkereskedelmi mérleg adatok nemhogy gyengítették volna a dollárt, hanem annak jelentős újbóli erősödését hozták az euróval, illetve a jennel szemben is. Szakértők szerint rövidtávú spekulatív vételek játszhattak szerepet a "logikával ellentmondó" dollárerősödésben. Több piaci pletyka is napvilágot látott arról, hogy a milliárdos tőzsdeguru, Warren Buffett felhagyott az eddigi dollár elleni spekulációjával, és ismét visszaszállt a zöldhasúba. Ennek nagyságrendje a több milliárd dollárt is elérheti - számolt be a Reuters.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Februárban az amerikai külkereskedelemi mérleg hiánya 61 milliárd dollárra, azaz történelmi magasságba emelkedett, szemben az elemzői várakozásokban szereplő 58-59 milliárd dollárral.

A piac úgy tűnik, hogy "figyelmen kívül hagyta" az adatot, nem a fundamentumok alapján döntött, sokkal inkább a spekulatív vételek dominálhattak.

2005.04.12 14:48
Történelmi csúcson a külkereskedelmi mérleg hiánya az USA-ban (2.)

"Véleményem szerint a piac nem igazán tudja, hogy merre is megy" - jegyezte meg Neal Kimberley, a londoni Bank of Tokyo-Mitsubishi devizapiaci stratégája. "Biztos, hogy a kamatkülönbözetek, illetve a ciklikus tényezők most sokkal inkább fontosak a piacon, mint a strukturális tényezők" - tette hozzá. Több elemző is azon a véleményen van, hogy az igazán nagy befektetők egyelőre "a partról szemlélik az eseményeket", egyértelműbb jelekre várnak a fundamentumok felől, nem ők mozgatják a piacot.


A dollár az adatok közzététele előtti 1.2980-ról egészen az 1.2870-es szintig mozdult az euróval szemben, míg a japán jen esetében a 107.60-ról 108.40-ig változott a kurzus késő estére.

A Morgan Stanley devizastratégája egy ügyfeleknek írott jelentésben úgy fogalmazott, hogy meglátásuk szerint a dollár negatív piaci hírekre való reagálása (érzéketlensége) a piaci érzékenység változását mutatja. A dollár még a tegnap este közzétett FED legutóbbi kamatdöntéséről szóló jegyzőkönyv után is folytatta az erősödést, noha a dokumentum szerint a jegybank döntéshozói a március 22-i kamatdöntéskor (még) nem mutattak hajlandóságot arra, hogy agresszívebb kamatemelésekre térjen át a FED.

A JP Morgan egy devizapiaci kommentárjában arról számolt be, hogy értesülései szerint az amerikai milliárdos Warren Buffett elkezdte ismét venni a dollárt, miután az elmúlt években nyíltan az amerikai fizetőeszköz ellen spekulált. Tokióban más devizakereskedői források is megerősítették ezt az értesülést.

A tavalyi évben a milliárdos 21.4 milliárd dollárral spekulált a zöldhasú ellen (gyengülésre játszás), és mintegy 1.84 milliárd dollárt költött az arra való spekulációra, hogy a dollár zuhanni fog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?