21 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: 3.3%-os lehet a márciusi infláció - optimistábbak a külföldiek

Pénzcentrum
2005. április 11. 11:23

A fogyasztói árak márciusban várhatóan 3.3%-ra emelkedhetnek a februári 3.2%-ról - derül ki a portfolio.hu által ma délelőtt 19 elemző, illetve alapkezelő megkérdezésével végzett felmérésből. Az adatok arra utalnak, hogy a külföldi szakértők jellemzően 3.1-3.2%-os, míg a belföldiek kissé magasabb: 3.3-3.5%-os éves alapú pénzromlási ütemmel számolnak. A Központi Statisztikai Hivatal holnap reggel 9:00-kor teszi közzé az adatokat.

Néhány elemző megjegyezte, hogy a vártnál kedvezőbb cseh inflációs adat egyfajta lefelé mutató "nyomást" fejthet ki - legalábbis a várakozások terén - a magyar pénzromlási ütemre. A cseh infláció márciusban havi alapon 0.1%-kal csökkent, míg éves összehasonlításban 1.5%-ot tett ki a várt 1.7%-kal szemben.

Amennyiben teljesülne az elemzők 3.3%-os prognózisa, az azt jelentené, hogy megtört az elmúlt hónapokra jellemző dinamikus inflációscsökkenési trend. Decemberben még 5.5%-os, januárban 4.1%-os, februárban 3.2%-os volt az év/év alapú ráta és hangsúlyozni kell, hogy a maginflációs mutató is érdemben mérséklődött (december 5%, február: 3.1%).

A szakértők elmondása szerint a pénzromlási ütem enyhe emelkedése mögött főként az energiaárak (elektormos áram február elsejei emelése, illetve üzemanyagárak) emelkedése húzódhat meg, míg árcsökkenés jellemezhette az élelmiszerárakat.

Az előrejelzés részleteiért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?