PM: Stabilitási paktum módosítása - uniós támogatás a magyar javaslatra

Pénzcentrum
2005. március 21. 16:02

Magyarország számára biztonságosabbá válik az euró bevezetésének eddig felvázolt menetrendje azáltal, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin a Stabilitási és Növekedési Paktum reformja keretében jóváhagyta: figyelembe vehető az államháztartási hiány megítélésénél a nyugdíjreform költségvetési hatása - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A kompromisszumos javaslat szerint az idei esztendőtől évente csökkenő mértékben elismerik azt a többletkiadást, amely a nyugdíjreform miatt a központi költségvetést terheli.

Magyarországon 1998-ban indult a nyugdíjreform, létrejött a jelenlegi hárompilléres rendszer, kialakult a kötelező magánnyugdíjpénztárak hálózata. Azok a munkavállalók, akik bekerültek ebbe a rendszerbe, a kezdeti években a nyugdíjjárulék 6 százalékát, jelenleg már 8 százalékát nem az állami társadalombiztosítási alapba fizetik be, hanem a magánpénztárakba, ahonnan aztán évtizedek múltán nyugdíjat fognak kapni.

Az állami nyugdíjalapból így kieső bevételt a központi költségvetés évről évre nagyobb összegben pótolja. Ez a pótlás 2001-ben még a GDP 0.7 százalékát érte el, a múlt évben pedig már 0.9 százalékot tett ki. A következő években tovább nő, eléri, meghaladja a bruttó hazai termék 1 százalékát, évente több mint 200 milliárd forintos befizetést jelent.

A döntés Magyarország számára lehetővé teszi, hogy ezzel az összeggel a következő öt esztendő során meghatározott mértékben korrigálja államháztartási hiányát, így még kedvezőbbé válnak a feltételek ahhoz, hogy 2008-ra teljesülhessenek az euró bevezetésének feltételei, és 2010-ben az európai közös valuta felválthassa a forintot.

A stabilitási paktum ilyen jellegű módosításának javaslatát Magyarország egy esztendővel ezelőtt fogalmazta meg, és bár kezdetben igen kicsi volt a támogatottsága, a Pénzügyminisztérium szerint közgazdaságilag teljes mértékben indokolt felvetést - kompromisszumos formában - elfogadta az uniós pénzügyminiszterek tanácsa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar álláspont szerint ez a döntés nem jelenti a paktum szigorú szabályainak fellazítását, korrekcióra ott kerül sor, ahol az indokolt. Továbbra is megmarad az államháztartási hiány esetében a három százalékos referenciaérték, ettől 2005-ben a nyugdíjreform költségvetési hatásának 100 százalékával, majd 2006-tól évről évre 20 százalékkal kisebb mértékben lehet eltérni.
Az államháztartás nyugdíjreformmal korrigált hiánya a múlt évben 4.5 százalékra mérséklődött, az idén a Pénzügyminisztérium 3.6 százalékos hiánnyal számol.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08