PM: Stabilitási paktum módosítása - uniós támogatás a magyar javaslatra

Pénzcentrum
2005. március 21. 16:02

Magyarország számára biztonságosabbá válik az euró bevezetésének eddig felvázolt menetrendje azáltal, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin a Stabilitási és Növekedési Paktum reformja keretében jóváhagyta: figyelembe vehető az államháztartási hiány megítélésénél a nyugdíjreform költségvetési hatása - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A kompromisszumos javaslat szerint az idei esztendőtől évente csökkenő mértékben elismerik azt a többletkiadást, amely a nyugdíjreform miatt a központi költségvetést terheli.

Magyarországon 1998-ban indult a nyugdíjreform, létrejött a jelenlegi hárompilléres rendszer, kialakult a kötelező magánnyugdíjpénztárak hálózata. Azok a munkavállalók, akik bekerültek ebbe a rendszerbe, a kezdeti években a nyugdíjjárulék 6 százalékát, jelenleg már 8 százalékát nem az állami társadalombiztosítási alapba fizetik be, hanem a magánpénztárakba, ahonnan aztán évtizedek múltán nyugdíjat fognak kapni.

Az állami nyugdíjalapból így kieső bevételt a központi költségvetés évről évre nagyobb összegben pótolja. Ez a pótlás 2001-ben még a GDP 0.7 százalékát érte el, a múlt évben pedig már 0.9 százalékot tett ki. A következő években tovább nő, eléri, meghaladja a bruttó hazai termék 1 százalékát, évente több mint 200 milliárd forintos befizetést jelent.

A döntés Magyarország számára lehetővé teszi, hogy ezzel az összeggel a következő öt esztendő során meghatározott mértékben korrigálja államháztartási hiányát, így még kedvezőbbé válnak a feltételek ahhoz, hogy 2008-ra teljesülhessenek az euró bevezetésének feltételei, és 2010-ben az európai közös valuta felválthassa a forintot.

A stabilitási paktum ilyen jellegű módosításának javaslatát Magyarország egy esztendővel ezelőtt fogalmazta meg, és bár kezdetben igen kicsi volt a támogatottsága, a Pénzügyminisztérium szerint közgazdaságilag teljes mértékben indokolt felvetést - kompromisszumos formában - elfogadta az uniós pénzügyminiszterek tanácsa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyar álláspont szerint ez a döntés nem jelenti a paktum szigorú szabályainak fellazítását, korrekcióra ott kerül sor, ahol az indokolt. Továbbra is megmarad az államháztartási hiány esetében a három százalékos referenciaérték, ettől 2005-ben a nyugdíjreform költségvetési hatásának 100 százalékával, majd 2006-tól évről évre 20 százalékkal kisebb mértékben lehet eltérni.
Az államháztartás nyugdíjreformmal korrigált hiánya a múlt évben 4.5 százalékra mérséklődött, az idén a Pénzügyminisztérium 3.6 százalékos hiánnyal számol.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm