PM: Stabilitási paktum módosítása - uniós támogatás a magyar javaslatra

Pénzcentrum
2005. március 21. 16:02

Magyarország számára biztonságosabbá válik az euró bevezetésének eddig felvázolt menetrendje azáltal, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin a Stabilitási és Növekedési Paktum reformja keretében jóváhagyta: figyelembe vehető az államháztartási hiány megítélésénél a nyugdíjreform költségvetési hatása - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A kompromisszumos javaslat szerint az idei esztendőtől évente csökkenő mértékben elismerik azt a többletkiadást, amely a nyugdíjreform miatt a központi költségvetést terheli.

Magyarországon 1998-ban indult a nyugdíjreform, létrejött a jelenlegi hárompilléres rendszer, kialakult a kötelező magánnyugdíjpénztárak hálózata. Azok a munkavállalók, akik bekerültek ebbe a rendszerbe, a kezdeti években a nyugdíjjárulék 6 százalékát, jelenleg már 8 százalékát nem az állami társadalombiztosítási alapba fizetik be, hanem a magánpénztárakba, ahonnan aztán évtizedek múltán nyugdíjat fognak kapni.

Az állami nyugdíjalapból így kieső bevételt a központi költségvetés évről évre nagyobb összegben pótolja. Ez a pótlás 2001-ben még a GDP 0.7 százalékát érte el, a múlt évben pedig már 0.9 százalékot tett ki. A következő években tovább nő, eléri, meghaladja a bruttó hazai termék 1 százalékát, évente több mint 200 milliárd forintos befizetést jelent.

A döntés Magyarország számára lehetővé teszi, hogy ezzel az összeggel a következő öt esztendő során meghatározott mértékben korrigálja államháztartási hiányát, így még kedvezőbbé válnak a feltételek ahhoz, hogy 2008-ra teljesülhessenek az euró bevezetésének feltételei, és 2010-ben az európai közös valuta felválthassa a forintot.

A stabilitási paktum ilyen jellegű módosításának javaslatát Magyarország egy esztendővel ezelőtt fogalmazta meg, és bár kezdetben igen kicsi volt a támogatottsága, a Pénzügyminisztérium szerint közgazdaságilag teljes mértékben indokolt felvetést - kompromisszumos formában - elfogadta az uniós pénzügyminiszterek tanácsa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar álláspont szerint ez a döntés nem jelenti a paktum szigorú szabályainak fellazítását, korrekcióra ott kerül sor, ahol az indokolt. Továbbra is megmarad az államháztartási hiány esetében a három százalékos referenciaérték, ettől 2005-ben a nyugdíjreform költségvetési hatásának 100 százalékával, majd 2006-tól évről évre 20 százalékkal kisebb mértékben lehet eltérni.
Az államháztartás nyugdíjreformmal korrigált hiánya a múlt évben 4.5 százalékra mérséklődött, az idén a Pénzügyminisztérium 3.6 százalékos hiánnyal számol.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?