Mégsem indulnak meg holnap a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal

Pénzcentrum
2005. március 16. 18:35

Legalább egy hónapot csúszhat a csatlakozási tárgyalások megindítása Horvátországgal, ugyanis az EU tagállamok nem tudtak egyhangú elhatározásra jutni a mai napon. Ez az első alkalom az EU történetében, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdését kitűzik, de ez végül késedelmet szenved. A döntés mögötti fő indok, hogy Zágráb nem működött együtt megfelelően a háborús bűnök felderítésében a hágai Nemzetközi Bírósággal (Gotovina-ügy).

Olli Rehn, az unió bővítési biztosa a döntés után úgy nyilatkozott, hogy a lényeget illetően semmi nem változott, Horvátország továbbra is uniós tagjelölt. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter fogalmazása szerint az ajtó továbbra is nyitva áll Horvátország számára az EU-ba. Asselborn azt javasolta, hogy egy hónap múlva induljanak a tárgyalások.

A tagállamok közül határozottan kiállt a tárgyalások megindítása mellett Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Írország, Litvánia, Málta és Ciprus. Nagy-Britannia, Hollandia és Svédország a kemény vonalasok közé tartozik Belgiummal, Spanyolországgal, Franciaországgal, Görögországgal, Olaszországgal, Portugáliával és Németországgal együtt.

A miniszterek úgy döntöttek, hogy a tárgyalások akkor indulhatnak, ha Horvátország hajlandó a teljes együttműködésre. Hogy ez alatt mit értenek, az nincs pontosan meghatározva.

Júliusban az EU elnökség Nagy-Britanniára száll, aki a keményebb vonalasok közé tartozik. Ha marad a mostani helyzet, akkor Horvátország uniós csatlakozásával kapcsolatosan gyors előrelépés az idei évben nem várható. Nagy-Britannia egyelőre késznek mutatkozik, hogy október 3-án meginduljanak a tárgyalások Törökországgal, ugyanakkor a mostani döntés fényében ez is kockázatosabb. Ausztria jelezte, hogy ha a tárgyalások megkezdése túlzottan elhúzódik Horvátországgal, akkor élni fog vétójával a törökök ellen.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm