Megháromszorozódott a lakóparkok lakásainak száma

Pénzcentrum
2005. március 3. 09:00

Az elmúlt évben 44 ezer új lakást vettek használatba, 24%-kal többet mint 2003-ban - közölte a KSH. 57 és félezer új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 3%-kal kevesebb volt az előző évinél. A lakásépítés elsősorban a fővárosban növekedett; az új lakások közel egynegyedét (23%-át) Budapesten építették fel, s az új lakásépítési engedélyek egynegyedét is itt adták ki. A lakásépítés szerkezete az elmúlt évek tendenciájának megfelelően alakult; tovább növekedett az értékesítésre szánt vállalkozói lakások és ezzel együtt a többszintes többlakásos építkezések aránya, erősödött az építőipar szerepe a házilagos kivitelezéssel szemben.

Gyorsan növekvő lakóparkok

2004 lakásépítésében a gazdasági vállalkozások jelentősége tovább nőtt, míg a nagyságrenddel kisebb önkormányzati építkezés kevesebb mint felére esett vissza. Az építtetői kör módosulásával összefüggésben másfélszeresére nőtt az eladásra szánt új lakások száma, s fele annyi lakás sem épült bérbeadás céljára (660), mint az előző évben.

A lakások egyharmada új, többszintes, többlakásos épületben, 7%-a lakóparkokban épült, ez utóbbi építési forma megháromszorozódott az utóbbi egy évben. Folytatódott az építési szerkezet módosulása, tovább nőtt a kislakások aránya.

Az új lakások közel egyharmada, Budapesten több mint a fele 60 m2 alatti (40 m2 alatti az új lakások 7%-a, Budapesten 16%-a). Az átlagos alapterület 2004-ben 93 m2 volt. A kivitelezésben egyre inkább meghatározóvá vált az építőipar, amely a lakások 63%-át építette, míg a lakossági házilagos kivitelezés részaránya egyharmadnál is kevesebb (31%-os).

Budapest centrikusság a növekedésben

Területileg nagyon egyenetlenül alakult a használatba vett lakások száma; a fővárosban befejezett lakások 61%-os növekedése mellett a megyék egyharmadában regisztráltak országos átlag feletti növekedést, a megyék másik harmadában viszont kevesebb lakás épült mint 2003-ban. (4-13%-kal visszaesett a lakásépítés Tolna, Komárom-Esztergom, Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Heves megyékben.)

A kiadott új lakásépítési engedélyek is részben hasonló területi változásokat mutatnak. Budapesten és Zala megyében egyötöddel, további négy megyében 9-13%-kal több új lakás építésére kértek engedélyt, mint az előző évben. Az ország többi megyéjében viszont visszaesett az építési kedv -legjobban Somogyban (32%-kal), Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (21-22%-kal). Közép-Magyarország kivételével valamennyi régió átlagában csökkent az engedélyek száma; a legkisebb arányban (2%-kal) Nyugat-Dunántúlon, a leginkább (22%-kal) Dél-Dunántúlon. Az elmúlt évek fejlődésében leginkább érintett nagyvárosokban mutatkozik a legnagyobb visszaesés (13%-os), de a községek és a nem megyei jogú városok átlagában is 5-9%-kal kevesebb új lakás építésére kértek engedélyt, mint 2003-ban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Visszaszorulnak a családi házak

A jövőbeni építkezések a családi házak további visszaszorulását jelzik. Míg a 2003-ban kiadott új engedélyek szerint 16%-kal több lakást terveztek 3 és annál több lakásos épületben mint egylakásosban, a 2004. évi engedélyek alapján már 40%-os ez a többlet.

A lakásépítés dinamikus növekedése inkább az év első felét jellemezte, a IV. negyedév az éves átlagnál kedvezőtlenebbül alakult. A használatba vett lakások száma 7%-kal volt több, mint az előző év hasonló időszakában, új lakások építésére ugyanakkor 15%-kal kevesebb engedélyt adtak ki.

Üdülőépítés: ellentétes változások...

Az üdülőépítésben ellentétes irányú változás történt a használatba vett üdülőegységek és a kiadott új üdülőépítési engedélyek terén. A 2004-ben befejezett 800 üdülőegység 13%-kal kevesebb, mint az előző évben, viszont 20%-kal több (1,400) új üdülőegység építésére kaptak engedélyt, mint 2003-ban. Az üdülőépítésben is a mainál kisebb alapterület válik egyre gyakoribbá; a 2003. évi engedélyek átlagosan
78 m2-es üdülőegységekkel számoltak, a 2004. évi engedélyek szerint már csak 67 m2 lesz ugyanez az átlag. A most befejezett üdülőegységek 72 m2-esek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?