16 °C Budapest

Megháromszorozódott a lakóparkok lakásainak száma

Pénzcentrum
2005. március 3. 09:00

Az elmúlt évben 44 ezer új lakást vettek használatba, 24%-kal többet mint 2003-ban - közölte a KSH. 57 és félezer új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 3%-kal kevesebb volt az előző évinél. A lakásépítés elsősorban a fővárosban növekedett; az új lakások közel egynegyedét (23%-át) Budapesten építették fel, s az új lakásépítési engedélyek egynegyedét is itt adták ki. A lakásépítés szerkezete az elmúlt évek tendenciájának megfelelően alakult; tovább növekedett az értékesítésre szánt vállalkozói lakások és ezzel együtt a többszintes többlakásos építkezések aránya, erősödött az építőipar szerepe a házilagos kivitelezéssel szemben.

Gyorsan növekvő lakóparkok

2004 lakásépítésében a gazdasági vállalkozások jelentősége tovább nőtt, míg a nagyságrenddel kisebb önkormányzati építkezés kevesebb mint felére esett vissza. Az építtetői kör módosulásával összefüggésben másfélszeresére nőtt az eladásra szánt új lakások száma, s fele annyi lakás sem épült bérbeadás céljára (660), mint az előző évben.

A lakások egyharmada új, többszintes, többlakásos épületben, 7%-a lakóparkokban épült, ez utóbbi építési forma megháromszorozódott az utóbbi egy évben. Folytatódott az építési szerkezet módosulása, tovább nőtt a kislakások aránya.

Az új lakások közel egyharmada, Budapesten több mint a fele 60 m2 alatti (40 m2 alatti az új lakások 7%-a, Budapesten 16%-a). Az átlagos alapterület 2004-ben 93 m2 volt. A kivitelezésben egyre inkább meghatározóvá vált az építőipar, amely a lakások 63%-át építette, míg a lakossági házilagos kivitelezés részaránya egyharmadnál is kevesebb (31%-os).

Budapest centrikusság a növekedésben

Területileg nagyon egyenetlenül alakult a használatba vett lakások száma; a fővárosban befejezett lakások 61%-os növekedése mellett a megyék egyharmadában regisztráltak országos átlag feletti növekedést, a megyék másik harmadában viszont kevesebb lakás épült mint 2003-ban. (4-13%-kal visszaesett a lakásépítés Tolna, Komárom-Esztergom, Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Heves megyékben.)

A kiadott új lakásépítési engedélyek is részben hasonló területi változásokat mutatnak. Budapesten és Zala megyében egyötöddel, további négy megyében 9-13%-kal több új lakás építésére kértek engedélyt, mint az előző évben. Az ország többi megyéjében viszont visszaesett az építési kedv -legjobban Somogyban (32%-kal), Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (21-22%-kal). Közép-Magyarország kivételével valamennyi régió átlagában csökkent az engedélyek száma; a legkisebb arányban (2%-kal) Nyugat-Dunántúlon, a leginkább (22%-kal) Dél-Dunántúlon. Az elmúlt évek fejlődésében leginkább érintett nagyvárosokban mutatkozik a legnagyobb visszaesés (13%-os), de a községek és a nem megyei jogú városok átlagában is 5-9%-kal kevesebb új lakás építésére kértek engedélyt, mint 2003-ban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Visszaszorulnak a családi házak

A jövőbeni építkezések a családi házak további visszaszorulását jelzik. Míg a 2003-ban kiadott új engedélyek szerint 16%-kal több lakást terveztek 3 és annál több lakásos épületben mint egylakásosban, a 2004. évi engedélyek alapján már 40%-os ez a többlet.

A lakásépítés dinamikus növekedése inkább az év első felét jellemezte, a IV. negyedév az éves átlagnál kedvezőtlenebbül alakult. A használatba vett lakások száma 7%-kal volt több, mint az előző év hasonló időszakában, új lakások építésére ugyanakkor 15%-kal kevesebb engedélyt adtak ki.

Üdülőépítés: ellentétes változások...

Az üdülőépítésben ellentétes irányú változás történt a használatba vett üdülőegységek és a kiadott új üdülőépítési engedélyek terén. A 2004-ben befejezett 800 üdülőegység 13%-kal kevesebb, mint az előző évben, viszont 20%-kal több (1,400) új üdülőegység építésére kaptak engedélyt, mint 2003-ban. Az üdülőépítésben is a mainál kisebb alapterület válik egyre gyakoribbá; a 2003. évi engedélyek átlagosan
78 m2-es üdülőegységekkel számoltak, a 2004. évi engedélyek szerint már csak 67 m2 lesz ugyanez az átlag. A most befejezett üdülőegységek 72 m2-esek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem