27 °C Budapest

Megháromszorozódott a lakóparkok lakásainak száma

Pénzcentrum
2005. március 3. 09:00

Az elmúlt évben 44 ezer új lakást vettek használatba, 24%-kal többet mint 2003-ban - közölte a KSH. 57 és félezer új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 3%-kal kevesebb volt az előző évinél. A lakásépítés elsősorban a fővárosban növekedett; az új lakások közel egynegyedét (23%-át) Budapesten építették fel, s az új lakásépítési engedélyek egynegyedét is itt adták ki. A lakásépítés szerkezete az elmúlt évek tendenciájának megfelelően alakult; tovább növekedett az értékesítésre szánt vállalkozói lakások és ezzel együtt a többszintes többlakásos építkezések aránya, erősödött az építőipar szerepe a házilagos kivitelezéssel szemben.

Gyorsan növekvő lakóparkok

2004 lakásépítésében a gazdasági vállalkozások jelentősége tovább nőtt, míg a nagyságrenddel kisebb önkormányzati építkezés kevesebb mint felére esett vissza. Az építtetői kör módosulásával összefüggésben másfélszeresére nőtt az eladásra szánt új lakások száma, s fele annyi lakás sem épült bérbeadás céljára (660), mint az előző évben.

A lakások egyharmada új, többszintes, többlakásos épületben, 7%-a lakóparkokban épült, ez utóbbi építési forma megháromszorozódott az utóbbi egy évben. Folytatódott az építési szerkezet módosulása, tovább nőtt a kislakások aránya.

Az új lakások közel egyharmada, Budapesten több mint a fele 60 m2 alatti (40 m2 alatti az új lakások 7%-a, Budapesten 16%-a). Az átlagos alapterület 2004-ben 93 m2 volt. A kivitelezésben egyre inkább meghatározóvá vált az építőipar, amely a lakások 63%-át építette, míg a lakossági házilagos kivitelezés részaránya egyharmadnál is kevesebb (31%-os).

Budapest centrikusság a növekedésben

Területileg nagyon egyenetlenül alakult a használatba vett lakások száma; a fővárosban befejezett lakások 61%-os növekedése mellett a megyék egyharmadában regisztráltak országos átlag feletti növekedést, a megyék másik harmadában viszont kevesebb lakás épült mint 2003-ban. (4-13%-kal visszaesett a lakásépítés Tolna, Komárom-Esztergom, Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Heves megyékben.)

A kiadott új lakásépítési engedélyek is részben hasonló területi változásokat mutatnak. Budapesten és Zala megyében egyötöddel, további négy megyében 9-13%-kal több új lakás építésére kértek engedélyt, mint az előző évben. Az ország többi megyéjében viszont visszaesett az építési kedv -legjobban Somogyban (32%-kal), Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (21-22%-kal). Közép-Magyarország kivételével valamennyi régió átlagában csökkent az engedélyek száma; a legkisebb arányban (2%-kal) Nyugat-Dunántúlon, a leginkább (22%-kal) Dél-Dunántúlon. Az elmúlt évek fejlődésében leginkább érintett nagyvárosokban mutatkozik a legnagyobb visszaesés (13%-os), de a községek és a nem megyei jogú városok átlagában is 5-9%-kal kevesebb új lakás építésére kértek engedélyt, mint 2003-ban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Visszaszorulnak a családi házak

A jövőbeni építkezések a családi házak további visszaszorulását jelzik. Míg a 2003-ban kiadott új engedélyek szerint 16%-kal több lakást terveztek 3 és annál több lakásos épületben mint egylakásosban, a 2004. évi engedélyek alapján már 40%-os ez a többlet.

A lakásépítés dinamikus növekedése inkább az év első felét jellemezte, a IV. negyedév az éves átlagnál kedvezőtlenebbül alakult. A használatba vett lakások száma 7%-kal volt több, mint az előző év hasonló időszakában, új lakások építésére ugyanakkor 15%-kal kevesebb engedélyt adtak ki.

Üdülőépítés: ellentétes változások...

Az üdülőépítésben ellentétes irányú változás történt a használatba vett üdülőegységek és a kiadott új üdülőépítési engedélyek terén. A 2004-ben befejezett 800 üdülőegység 13%-kal kevesebb, mint az előző évben, viszont 20%-kal több (1,400) új üdülőegység építésére kaptak engedélyt, mint 2003-ban. Az üdülőépítésben is a mainál kisebb alapterület válik egyre gyakoribbá; a 2003. évi engedélyek átlagosan
78 m2-es üdülőegységekkel számoltak, a 2004. évi engedélyek szerint már csak 67 m2 lesz ugyanez az átlag. A most befejezett üdülőegységek 72 m2-esek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?