IMF: jóval lassabb euró-zóna növekedés - Kína és az USA segíthet, 4.3%-kal nőhet idén a világgazdaság

Pénzcentrum
2005. március 2. 11:37

Idén 4.3%-kal, jövőre 4.4%-kal nőhet a világgazdaság a tavalyi 5%-os ütemet követően. A 2005-ös lassulás mögött fő okként a magas olajárak állnak - értesült a Handelsblatt német gazdasági újság az IMF, ma megjelenő Világgazdasági Kilátások (WEO) című jelentésének tartalmáról. Egy másik német szaklap, a Financial Times Deutschland szintén tegnapi írása szerint a gyorsabb kínai, és egyesült államokbeli gazdasági növekedés segíthet ellensúlyozni a vártnál lassabb euró-zónás növekedést, melyben jórészt a német gazdaság gyengélkedése játszik fő szerepet. Az IMF az idei német GDP-prognózist az eddigi 1.8%-ról 0.8%-ra mérsékelte.

Az IMF idei világgazdasági növekedésre vonatkozó várakozása szeptemberhez képest az értesülések szerint nem változik, ugyanakkor a korábban jelzettnél gyorsabb lehet Kína, és az Egyesült Államok gazdasági növekedése, míg az euró-zónáé lassabb. Az IMF szerint idén és jövőre is 3.7%-kal bővülhet az amerikai gazdaság a 2004-es 4.4%-ot követően, és felhívja a figyelmet arra, hogy az infláció kérdéskörében "gondok jelentkezhetnek". A nemzetközi pénzügyi intézmény szeptemberben még 3.5%-os bővülést várt az USA gazdaságától idén. A kínai növekedés 2005-ben 8.5%-os lehet az IMF szerint, szemben a szeptemberi 7.5%-os előrejelzéssel.

Az Eurostat ma tett közzé a negyedik negyedéves GDP-növekedési adatokat, erről bővebben ld.:

2005.03.02 12:27
2%-kal bővült tavaly az euró-zóna GDP-je (2.)


Az euró-zónára vonatkozó előrejelzés jelentősen változott: szeptemberben még 2.2%-os idei növekedést vártak az IMF szakértői, a jelenlegi prognózis már csak 1.6%-ot jelez. A német GDP-prognózis 0.8%-ra csökkent a korábbi 1.8%-ról. Ez hazánk gazdasági kilátásai szempontjából is kiemelkedő, és sajnos kedvezőtlen jel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OECD tegnap kiadott legújabb előrejelzése idénre 1.9%-os, míg jövőre 2.5%-os GDP-bővülései prognózist fogalmazott meg az euró-zóna vonatkozásában. Az Egyesült Államok gazdasága idén 3.3%-kal, míg jövőre 3.6%-kal, míg Japán 2.1, illetve 2.3%-kal bővülhet.

Az IMF szakértői szerint a német kormány államháztartási hiányra vonatkozó GDP-arányos 2.9%-os prognózisa nem tartható: az ország az idén már a negyedik egymást követő évben is megszegheti a 3%-os küszöböt, mivel várhatóan 3.6%-os lesz az államháztartási deficit.

A ma megjelenő IMF jelentés után a következő előrejelzés áprilisban lát napvilágot.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem