3 °C Budapest

IMF: jóval lassabb euró-zóna növekedés - Kína és az USA segíthet, 4.3%-kal nőhet idén a világgazdaság

Pénzcentrum
2005. március 2. 11:37

Idén 4.3%-kal, jövőre 4.4%-kal nőhet a világgazdaság a tavalyi 5%-os ütemet követően. A 2005-ös lassulás mögött fő okként a magas olajárak állnak - értesült a Handelsblatt német gazdasági újság az IMF, ma megjelenő Világgazdasági Kilátások (WEO) című jelentésének tartalmáról. Egy másik német szaklap, a Financial Times Deutschland szintén tegnapi írása szerint a gyorsabb kínai, és egyesült államokbeli gazdasági növekedés segíthet ellensúlyozni a vártnál lassabb euró-zónás növekedést, melyben jórészt a német gazdaság gyengélkedése játszik fő szerepet. Az IMF az idei német GDP-prognózist az eddigi 1.8%-ról 0.8%-ra mérsékelte.

Az IMF idei világgazdasági növekedésre vonatkozó várakozása szeptemberhez képest az értesülések szerint nem változik, ugyanakkor a korábban jelzettnél gyorsabb lehet Kína, és az Egyesült Államok gazdasági növekedése, míg az euró-zónáé lassabb. Az IMF szerint idén és jövőre is 3.7%-kal bővülhet az amerikai gazdaság a 2004-es 4.4%-ot követően, és felhívja a figyelmet arra, hogy az infláció kérdéskörében "gondok jelentkezhetnek". A nemzetközi pénzügyi intézmény szeptemberben még 3.5%-os bővülést várt az USA gazdaságától idén. A kínai növekedés 2005-ben 8.5%-os lehet az IMF szerint, szemben a szeptemberi 7.5%-os előrejelzéssel.

Az Eurostat ma tett közzé a negyedik negyedéves GDP-növekedési adatokat, erről bővebben ld.:

2005.03.02 12:27
2%-kal bővült tavaly az euró-zóna GDP-je (2.)


Az euró-zónára vonatkozó előrejelzés jelentősen változott: szeptemberben még 2.2%-os idei növekedést vártak az IMF szakértői, a jelenlegi prognózis már csak 1.6%-ot jelez. A német GDP-prognózis 0.8%-ra csökkent a korábbi 1.8%-ról. Ez hazánk gazdasági kilátásai szempontjából is kiemelkedő, és sajnos kedvezőtlen jel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az OECD tegnap kiadott legújabb előrejelzése idénre 1.9%-os, míg jövőre 2.5%-os GDP-bővülései prognózist fogalmazott meg az euró-zóna vonatkozásában. Az Egyesült Államok gazdasága idén 3.3%-kal, míg jövőre 3.6%-kal, míg Japán 2.1, illetve 2.3%-kal bővülhet.

Az IMF szakértői szerint a német kormány államháztartási hiányra vonatkozó GDP-arányos 2.9%-os prognózisa nem tartható: az ország az idén már a negyedik egymást követő évben is megszegheti a 3%-os küszöböt, mivel várhatóan 3.6%-os lesz az államháztartási deficit.

A ma megjelenő IMF jelentés után a következő előrejelzés áprilisban lát napvilágot.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?