15 °C Budapest

Greenspan a szenátus előtt: egy komoly probléma

Pénzcentrum
2005. március 2. 16:44

A költségvetés és a társadalombiztosítás problémáiról beszélt ma Greenspan a Szenátus költségvetési bizottsága előtt. A FED elnöke szerint komoly problémát jelent, hogy a költségvetés egyre magasabb deficittel működik, a társadalombiztosítási rendszer pedig nem hatékony. Ahhoz, hogy fedezni lehessen az egészségbiztosítás költségeit, illetve a nyugdíjakat is fizetni lehessen a baby-boom idején születettek nyugdíjba vonulásával, reformokra lenne szükség. A komolyabb problémák a nyugdíjbiztosításban 2008-ban keletkezhetnek, ekkor megy nyugdíjba a baby-boom első hulláma. A megoldást több oldalról kell keresni. Szükség van a termelékenység javítására, a gazdaság gyorsabb növekedésére, a költségvetés szigorúbb gazdálkodására valamint szerkezeti reformokra is.

Greenspan szerint az államháztartás hiánya elérheti a GDP 3.5%-át, a szövetségi adósság a 2001-es mélypont óta emelkedik. A FED elnöke szerint a deficit nem fog csökkenni, ha nem kerül sor komoly intézkedésekre. Automatikussá kellene tenni bizonyos intézkedéseket, ha bizonyos kiadási programokat vagy adókedvezményeket fogadnak el és hajtanak végre, hogy az egyenleg ne billenjen el túlzottan.

Egyfajta ketyegő bomba az államháztartásban illetve a társadalombiztosításban a társadalom elöregedése. 2030-ra feltehetően duplájára emelkedik majd a nyugdíjasok száma, egy nyugdíjast két munkavállaló tart majd el. Jelenleg 3.25 munkavállaló keres egy nyugdíjasra.

2004-ben a társadalombiztosítási kiadások elérték a GDP 8%-át. 2015-re ez 9.5%-ra nőhet, 2030-ra elérheti a 13%-ot. Kedvezőtlen, hogy a kiadások növekedése a GDP bővülést meghaladja. Ez a kiadásnövekedés a költségvetés egyéb kiadási tételeinek bővülése mellett fenntarthatatlan. Ilyen körülmények között a költségvetés kiszorítási hatása a magánszférával szemben igen jelentőssé válna.

A döntéshozóknak nem szabad ésszerűtlenül csökkenteni a hiányt és átalakítani az államháztartás kiadási és bevételi oldalát. Úgy kell csökkenteni a deficitet, hogy az a legkisebb kárt okozza a növekedésben és elősegítse a termelékenység javulását.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem