Greenspan a szenátus előtt: egy komoly probléma

Pénzcentrum
2005. március 2. 16:44

A költségvetés és a társadalombiztosítás problémáiról beszélt ma Greenspan a Szenátus költségvetési bizottsága előtt. A FED elnöke szerint komoly problémát jelent, hogy a költségvetés egyre magasabb deficittel működik, a társadalombiztosítási rendszer pedig nem hatékony. Ahhoz, hogy fedezni lehessen az egészségbiztosítás költségeit, illetve a nyugdíjakat is fizetni lehessen a baby-boom idején születettek nyugdíjba vonulásával, reformokra lenne szükség. A komolyabb problémák a nyugdíjbiztosításban 2008-ban keletkezhetnek, ekkor megy nyugdíjba a baby-boom első hulláma. A megoldást több oldalról kell keresni. Szükség van a termelékenység javítására, a gazdaság gyorsabb növekedésére, a költségvetés szigorúbb gazdálkodására valamint szerkezeti reformokra is.

Greenspan szerint az államháztartás hiánya elérheti a GDP 3.5%-át, a szövetségi adósság a 2001-es mélypont óta emelkedik. A FED elnöke szerint a deficit nem fog csökkenni, ha nem kerül sor komoly intézkedésekre. Automatikussá kellene tenni bizonyos intézkedéseket, ha bizonyos kiadási programokat vagy adókedvezményeket fogadnak el és hajtanak végre, hogy az egyenleg ne billenjen el túlzottan.

Egyfajta ketyegő bomba az államháztartásban illetve a társadalombiztosításban a társadalom elöregedése. 2030-ra feltehetően duplájára emelkedik majd a nyugdíjasok száma, egy nyugdíjast két munkavállaló tart majd el. Jelenleg 3.25 munkavállaló keres egy nyugdíjasra.

2004-ben a társadalombiztosítási kiadások elérték a GDP 8%-át. 2015-re ez 9.5%-ra nőhet, 2030-ra elérheti a 13%-ot. Kedvezőtlen, hogy a kiadások növekedése a GDP bővülést meghaladja. Ez a kiadásnövekedés a költségvetés egyéb kiadási tételeinek bővülése mellett fenntarthatatlan. Ilyen körülmények között a költségvetés kiszorítási hatása a magánszférával szemben igen jelentőssé válna.

A döntéshozóknak nem szabad ésszerűtlenül csökkenteni a hiányt és átalakítani az államháztartás kiadási és bevételi oldalát. Úgy kell csökkenteni a deficitet, hogy az a legkisebb kárt okozza a növekedésben és elősegítse a termelékenység javulását.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?