32 °C Budapest

MNB: továbbra is döntő az erős árfolyam az infláció lassulásában

Pénzcentrum
2005. február 21. 15:29

Az MNB szakértői szerint az elmúlt években több sokk is érte az inflációt. Az indirekt adóemelések már egy emelkedő inflációs pályát erősítettek. Az árfolyam döntő a dezinflációban, az infláció lassulása egyelőre nem önfenntartó.


Az MNB a sokkok közé sorolta 2003 jelentős béremeléseit illetve a 2003 év végi illetve 2004 eleji adóemeléseket. Emellett kedvezőtlen hatású volt az infláció szempontjából az olajár robbanása is.

Az infláció lassulását, tehát a dezinflációs pálya visszatérését több tényező okozta. Egyes termékeknél (pl. nyers élelmiszerek, háztartási energia) érvényesült egy kedvező bázishatás. A lakossági fogyasztás növekedése a reálbérkiármalás lassulásán keresztül gyengült. Az importverseny emellett egyre erősebben érvényesült, az árfolyambegyűrűzés erősödött.

Az MNB szakértői szerint a monetáris politika szerepe egyre egyértelműbbé vált. Az erős árfolyam szerepe meghatározó volt az infláció lassulásában. Emellett az MNB megnyugodva vette tudomásul, hogy az inflációs várakozások nem ragadtak be egy magas szinten. Felvetődik persze a kérdés, hogy a dezinfláció ok vagy következmény a várakozások csökkenése szempontjából.

Az MNB szakértői jelezték, hogy a bérinflációs adatok igen zajosak, a bérnövekedési adatok (tavaly decemberben 9.4%)egyelőre még magasabb inflációt feltételeznek. Emellett aggasztó még, hogy a lakossági fogyasztás növekedésének lassulása az inflációban egyértelműen nem mutatkozik pl. a piaci szolgáltatások áralakulásában. A kockázatok közé tartozik még a szabályozott árak alakulása (2006-ról keveset tudni), illetve az olajár is igen volatilis maradhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Összességében megállapítható, hogy a dezinflációs folyamat egyelőre nem önfenntartó, a kockázatok nem elhanyagolhatóak. Erre utal, hogy a dezinfláció a következő időszakban sem lesz folyamatos, 2005 második felében egy emelkedő inflációs pályával kell számolni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?