Lefelé módosíthatja az MNB a 2005. év végi várható inflációt a mai inflációs jelentésében (elemzői vélemények)

Pénzcentrum
2005. február 21. 10:47

Feltehetően lefelé módosítja az Inflációs jelentésben inflációs prognózisait az MNB a korábbi előrejelzésekhez képest. Az erősebb forintárfolyam, a közelmúltban a vártnál kedvezőbb inflációs adatok és a javuló kilátások mind ezt indokolnák. A jegybank apparátusa feltételes előrejelzést készít, a prognózisok mint legvalószínűbb értékek értelmezendők. A prógnózisok változásával a Monetáris Tanács mai ülésén várhatóan 50 bp-tal 8.5%-ra csökkentheti az irányadó rátáját. A döntés bejelentése 14:00-kor várható. A délután 14:30-kor az MNB-ben rendezendő sajtótájékoztatóról élőben tudósítunk.

A legutóbbi, 2004. novemberében közzétett inflációs jelentésében az MNB szakértői az alappálya-beli feltevések együttes bekövetkezése esetén az idei év végére 4.4%-os, 2006. decemberére 3.9%-os december/december inflációra számítottak. Ez azt jelenti, hogy a kormánnyal közösen kitűzött hivatalos inflációs célnál mindkét esetben 0.4%-ponttal magasabb pénzromlási ütemet becsültek, ugyanakkor ezek az értékek is belül lennének az ún. toleranciasávon.

2005.02.17 09:00
4.1%-os lett a januári infláció - jóval a várt alatt (3.)

Claire Dissaux, a párizsi Calyon Bank elemzője - az 50 bp-os kamatcsökkentés mellett- arra számít, hogy az idei decemberi inflációt az eddigi 4.4%-ról 4% közelébe csökkentheti a jegybanki szakértői csoport.

"A mai (50 bázispontos) kamatcsökkentés rövidtávon tovább emelheti a kötvényárakat, és erősítheti a forintot, mivel a piac teszteli a jegybank óvatos monetáris enyhítési stratégiájának határait" - írja Claire a mai feltörekvő piaci jelentésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005.02.08 08:48
Csökkenti inflációs prognózisát az MNB?

A CIB Bank elemzője, Trippon Mariann várakozásai szerint az idei decemberi MNB inflációs prognózis 4.1%-ra, a jövő évi 3.6%-ra csökkenhet.

A Budapest Economics ma reggeli elemzésében arra számít, hogy mind az idei decemberi, mind a jövő év végi várható inflációs értékeket 0.2%-ponttal, azaz 4.2%-ra, illetve 3.7%-ra csökkenti az MNB. Az elemzés készítője az inflációs prognózis csökkentését egyrészt azzal a technikai feltételezéssel indokolja, hogy az euró a korábban gondoltnál erősebb lehet a dollárral szemben, másrészt a magánszektor bérdinamikája az eddig vártnál lassabb. "Az erősebb dollárral szembeni euró csökkentheti a Brent forintban kifejezett árát az enyhén magasabb olajár-várakozások ellenére is" - írja a Budapest Economics.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem