A választások árnyoldala: fokozott kockázatok a régiós devizáknál és az állampapír-piacokon

Pénzcentrum
2005. február 15. 08:28

A régiós közelgő választások egyre inkább felhívják a befektetők figyelmét a kelet-közép-európai devizákkal, illetve a helyi állampapír-piacokkal kapcsolatos kockázatokra - állapítható meg a Reuters által közölt elemzői vélemény-összeállításból. Az elemzők különösen feszült figyelemmel kísérik a lengyel fejleményeket az idei parlamenti választások előtt, de nem kevesebb izgalmat tartogatnak a jövő évi magyar, cseh és szlovák parlamenti választások sem.Lengyelországban különösen nagy izgalmakat okozott Jerzy Hausner gazdasági miniszter múlt heti kilépése a kormánypártból (félresöpört, megkurtított reformtervek), mely után sok elemző a miniszter kabinetből való távozását várta. A tegnapi fejlemények szerint Marek Belka miniszterelnök nem látja indokát annak, hogy Hausner távozzon a kormányból. Ráadásul a lengyel kormányfő tegnap úgy nyilatkozott, hogy a Hausner-rel szembeni bizalmatlansági indítvány megszavazását az egész kormánnyal szembeni bizalmatlanság megvonásaként értelmezné.

2005.02.07 13:48
Nem rohan az ERM-II-be Lengyelország - lemondhat a gazdasági miniszter (2.)

Lengyelországban tehát egyre nő az előrehozott parlamenti választások esélye (eredetileg őszre tervezték a választásokat), különösen amiatt, hogy Marek Belka miniszterelnök a hétvégén támogatásáról biztosította azt a javaslatot is, hogy hónapokkal is előre hozható a parlamenti választás. Az elemzők ezen tényezők miatt a legnagyobb új uniós tagországban befektetőket fokozott óvatosságra intik, mivel a politikai bizonytalanság egyre fokozódik. Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a zloty/euró kurzus ismét a 4.20-as szint fölé kanyarodhat, miután a múlt héten már a 4-es szint alá erősödött a lengyel deviza. A zloty az ország EU-csatakozása óra több mint 20%-ot izmosodott a közös európai fizetőeszközzel szemben.


Bulgáriában a kissebségi kormány múlt héten sikeresen túlélt egy parlamenti bizalmatlansági szavazást, és a várakozások szerint egyértelműen esélyes a júniusban sorra kerülő parlamenti választások megnyerésére is.

A Fitch múlt héten megjelent elemzésének egyik fő mondanivalója szerint számos új EU-tagállamnál az euróbevezetés tervezetthez képesti csúszása valószínűsíthető a fiskális fegyelem nem kellőképpen szigorú alakulása (választási költségvetések) miatt.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Magyarország esetében a Fitch-elemzés egy-két éves csúszást valószínűsített, a 2010-es hivatalos céldátumot csak a lehető legvalószínűbbnek mondva. Múlt héten a Reuters tucatnyi elemző véleményéből összeállított kimutatásában azonban a 2010-es dátom volt a legggyakoribb elemzők által említett érték. Az utóbbi időben ugyanakkor mind több elemző és szervezet a csúszás lehetőségére figyelmezteti a magyar hatóságokat, illetve a befektetőket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


2005.02.11 16:32
EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép

Tania Kotsos, a Royal Bank os Canada szakértője szerint Lengyelország esetében a kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetségnek (SLD) nincs értelme választási költségvetési taktikákkal próbálkoznia, mivel véleménye szerint úgyis elveszítik a választásokat. A szakértő Magyarország esetében sokkal kiélezettebb küzdelemre, és ezzel együtt nagyobb veszélyekre is számít a költségvetési fegyelem terén. Álláspontja szerint a piacok idén kiemelt figyelmet szentelnek a magyar költségvetési politika elkötelezettségére, mert az a további évek makropályájára is komoly kihatással lehet.


Csehország: egyre nő az euró-ellenzők aránya

Elemzők szerint a Csehországban befektetni szándékozók különösen óvatosan kell, hogy eljárjanak, mivel a jövő évi választások előtt egyre inkább nő az eurószkeptikus pártok támogatottsága. A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legnagyobb támogatottságot a Civil Demokrácia nevű parlamenti tömörülés mondhatja a magáénak, ez a part azonban eurószkeptikusnak mondható, ami aggodalomra ad okot befektetői szempontból.

A kockáztatok mellett azonban természetesen szép számban akadnak olyan befektetők is, akik spekulatív, vagy portfolió-befektetések formájában jelennek meg a piacon. Erre utal az is, hogy az elmúlt hetekben a régió valamennyi piacán gyakorlatilag "mindent vettek a befektetők" (mely a tőzsdeindexek emelkedésén túl a hozamgröbék érdemi lejjebb tolódásán is látható).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm