A választások árnyoldala: fokozott kockázatok a régiós devizáknál és az állampapír-piacokon

Pénzcentrum
2005. február 15. 08:28

A régiós közelgő választások egyre inkább felhívják a befektetők figyelmét a kelet-közép-európai devizákkal, illetve a helyi állampapír-piacokkal kapcsolatos kockázatokra - állapítható meg a Reuters által közölt elemzői vélemény-összeállításból. Az elemzők különösen feszült figyelemmel kísérik a lengyel fejleményeket az idei parlamenti választások előtt, de nem kevesebb izgalmat tartogatnak a jövő évi magyar, cseh és szlovák parlamenti választások sem.Lengyelországban különösen nagy izgalmakat okozott Jerzy Hausner gazdasági miniszter múlt heti kilépése a kormánypártból (félresöpört, megkurtított reformtervek), mely után sok elemző a miniszter kabinetből való távozását várta. A tegnapi fejlemények szerint Marek Belka miniszterelnök nem látja indokát annak, hogy Hausner távozzon a kormányból. Ráadásul a lengyel kormányfő tegnap úgy nyilatkozott, hogy a Hausner-rel szembeni bizalmatlansági indítvány megszavazását az egész kormánnyal szembeni bizalmatlanság megvonásaként értelmezné.

2005.02.07 13:48
Nem rohan az ERM-II-be Lengyelország - lemondhat a gazdasági miniszter (2.)

Lengyelországban tehát egyre nő az előrehozott parlamenti választások esélye (eredetileg őszre tervezték a választásokat), különösen amiatt, hogy Marek Belka miniszterelnök a hétvégén támogatásáról biztosította azt a javaslatot is, hogy hónapokkal is előre hozható a parlamenti választás. Az elemzők ezen tényezők miatt a legnagyobb új uniós tagországban befektetőket fokozott óvatosságra intik, mivel a politikai bizonytalanság egyre fokozódik. Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a zloty/euró kurzus ismét a 4.20-as szint fölé kanyarodhat, miután a múlt héten már a 4-es szint alá erősödött a lengyel deviza. A zloty az ország EU-csatakozása óra több mint 20%-ot izmosodott a közös európai fizetőeszközzel szemben.


Bulgáriában a kissebségi kormány múlt héten sikeresen túlélt egy parlamenti bizalmatlansági szavazást, és a várakozások szerint egyértelműen esélyes a júniusban sorra kerülő parlamenti választások megnyerésére is.

A Fitch múlt héten megjelent elemzésének egyik fő mondanivalója szerint számos új EU-tagállamnál az euróbevezetés tervezetthez képesti csúszása valószínűsíthető a fiskális fegyelem nem kellőképpen szigorú alakulása (választási költségvetések) miatt.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Magyarország esetében a Fitch-elemzés egy-két éves csúszást valószínűsített, a 2010-es hivatalos céldátumot csak a lehető legvalószínűbbnek mondva. Múlt héten a Reuters tucatnyi elemző véleményéből összeállított kimutatásában azonban a 2010-es dátom volt a legggyakoribb elemzők által említett érték. Az utóbbi időben ugyanakkor mind több elemző és szervezet a csúszás lehetőségére figyelmezteti a magyar hatóságokat, illetve a befektetőket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2005.02.11 16:32
EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép

Tania Kotsos, a Royal Bank os Canada szakértője szerint Lengyelország esetében a kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetségnek (SLD) nincs értelme választási költségvetési taktikákkal próbálkoznia, mivel véleménye szerint úgyis elveszítik a választásokat. A szakértő Magyarország esetében sokkal kiélezettebb küzdelemre, és ezzel együtt nagyobb veszélyekre is számít a költségvetési fegyelem terén. Álláspontja szerint a piacok idén kiemelt figyelmet szentelnek a magyar költségvetési politika elkötelezettségére, mert az a további évek makropályájára is komoly kihatással lehet.


Csehország: egyre nő az euró-ellenzők aránya

Elemzők szerint a Csehországban befektetni szándékozók különösen óvatosan kell, hogy eljárjanak, mivel a jövő évi választások előtt egyre inkább nő az eurószkeptikus pártok támogatottsága. A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legnagyobb támogatottságot a Civil Demokrácia nevű parlamenti tömörülés mondhatja a magáénak, ez a part azonban eurószkeptikusnak mondható, ami aggodalomra ad okot befektetői szempontból.

A kockáztatok mellett azonban természetesen szép számban akadnak olyan befektetők is, akik spekulatív, vagy portfolió-befektetések formájában jelennek meg a piacon. Erre utal az is, hogy az elmúlt hetekben a régió valamennyi piacán gyakorlatilag "mindent vettek a befektetők" (mely a tőzsdeindexek emelkedésén túl a hozamgröbék érdemi lejjebb tolódásán is látható).

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?