33 °C Budapest

A választások árnyoldala: fokozott kockázatok a régiós devizáknál és az állampapír-piacokon

Pénzcentrum
2005. február 15. 08:28

A régiós közelgő választások egyre inkább felhívják a befektetők figyelmét a kelet-közép-európai devizákkal, illetve a helyi állampapír-piacokkal kapcsolatos kockázatokra - állapítható meg a Reuters által közölt elemzői vélemény-összeállításból. Az elemzők különösen feszült figyelemmel kísérik a lengyel fejleményeket az idei parlamenti választások előtt, de nem kevesebb izgalmat tartogatnak a jövő évi magyar, cseh és szlovák parlamenti választások sem.Lengyelországban különösen nagy izgalmakat okozott Jerzy Hausner gazdasági miniszter múlt heti kilépése a kormánypártból (félresöpört, megkurtított reformtervek), mely után sok elemző a miniszter kabinetből való távozását várta. A tegnapi fejlemények szerint Marek Belka miniszterelnök nem látja indokát annak, hogy Hausner távozzon a kormányból. Ráadásul a lengyel kormányfő tegnap úgy nyilatkozott, hogy a Hausner-rel szembeni bizalmatlansági indítvány megszavazását az egész kormánnyal szembeni bizalmatlanság megvonásaként értelmezné.

2005.02.07 13:48
Nem rohan az ERM-II-be Lengyelország - lemondhat a gazdasági miniszter (2.)

Lengyelországban tehát egyre nő az előrehozott parlamenti választások esélye (eredetileg őszre tervezték a választásokat), különösen amiatt, hogy Marek Belka miniszterelnök a hétvégén támogatásáról biztosította azt a javaslatot is, hogy hónapokkal is előre hozható a parlamenti választás. Az elemzők ezen tényezők miatt a legnagyobb új uniós tagországban befektetőket fokozott óvatosságra intik, mivel a politikai bizonytalanság egyre fokozódik. Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a zloty/euró kurzus ismét a 4.20-as szint fölé kanyarodhat, miután a múlt héten már a 4-es szint alá erősödött a lengyel deviza. A zloty az ország EU-csatakozása óra több mint 20%-ot izmosodott a közös európai fizetőeszközzel szemben.


Bulgáriában a kissebségi kormány múlt héten sikeresen túlélt egy parlamenti bizalmatlansági szavazást, és a várakozások szerint egyértelműen esélyes a júniusban sorra kerülő parlamenti választások megnyerésére is.

A Fitch múlt héten megjelent elemzésének egyik fő mondanivalója szerint számos új EU-tagállamnál az euróbevezetés tervezetthez képesti csúszása valószínűsíthető a fiskális fegyelem nem kellőképpen szigorú alakulása (választási költségvetések) miatt.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Magyarország esetében a Fitch-elemzés egy-két éves csúszást valószínűsített, a 2010-es hivatalos céldátumot csak a lehető legvalószínűbbnek mondva. Múlt héten a Reuters tucatnyi elemző véleményéből összeállított kimutatásában azonban a 2010-es dátom volt a legggyakoribb elemzők által említett érték. Az utóbbi időben ugyanakkor mind több elemző és szervezet a csúszás lehetőségére figyelmezteti a magyar hatóságokat, illetve a befektetőket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


2005.02.11 16:32
EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép

Tania Kotsos, a Royal Bank os Canada szakértője szerint Lengyelország esetében a kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetségnek (SLD) nincs értelme választási költségvetési taktikákkal próbálkoznia, mivel véleménye szerint úgyis elveszítik a választásokat. A szakértő Magyarország esetében sokkal kiélezettebb küzdelemre, és ezzel együtt nagyobb veszélyekre is számít a költségvetési fegyelem terén. Álláspontja szerint a piacok idén kiemelt figyelmet szentelnek a magyar költségvetési politika elkötelezettségére, mert az a további évek makropályájára is komoly kihatással lehet.


Csehország: egyre nő az euró-ellenzők aránya

Elemzők szerint a Csehországban befektetni szándékozók különösen óvatosan kell, hogy eljárjanak, mivel a jövő évi választások előtt egyre inkább nő az eurószkeptikus pártok támogatottsága. A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legnagyobb támogatottságot a Civil Demokrácia nevű parlamenti tömörülés mondhatja a magáénak, ez a part azonban eurószkeptikusnak mondható, ami aggodalomra ad okot befektetői szempontból.

A kockáztatok mellett azonban természetesen szép számban akadnak olyan befektetők is, akik spekulatív, vagy portfolió-befektetések formájában jelennek meg a piacon. Erre utal az is, hogy az elmúlt hetekben a régió valamennyi piacán gyakorlatilag "mindent vettek a befektetők" (mely a tőzsdeindexek emelkedésén túl a hozamgröbék érdemi lejjebb tolódásán is látható).

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?