A választások árnyoldala: fokozott kockázatok a régiós devizáknál és az állampapír-piacokon

Pénzcentrum
2005. február 15. 08:28

A régiós közelgő választások egyre inkább felhívják a befektetők figyelmét a kelet-közép-európai devizákkal, illetve a helyi állampapír-piacokkal kapcsolatos kockázatokra - állapítható meg a Reuters által közölt elemzői vélemény-összeállításból. Az elemzők különösen feszült figyelemmel kísérik a lengyel fejleményeket az idei parlamenti választások előtt, de nem kevesebb izgalmat tartogatnak a jövő évi magyar, cseh és szlovák parlamenti választások sem.



Lengyelországban különösen nagy izgalmakat okozott Jerzy Hausner gazdasági miniszter múlt heti kilépése a kormánypártból (félresöpört, megkurtított reformtervek), mely után sok elemző a miniszter kabinetből való távozását várta. A tegnapi fejlemények szerint Marek Belka miniszterelnök nem látja indokát annak, hogy Hausner távozzon a kormányból. Ráadásul a lengyel kormányfő tegnap úgy nyilatkozott, hogy a Hausner-rel szembeni bizalmatlansági indítvány megszavazását az egész kormánnyal szembeni bizalmatlanság megvonásaként értelmezné.

2005.02.07 13:48
Nem rohan az ERM-II-be Lengyelország - lemondhat a gazdasági miniszter (2.)

Lengyelországban tehát egyre nő az előrehozott parlamenti választások esélye (eredetileg őszre tervezték a választásokat), különösen amiatt, hogy Marek Belka miniszterelnök a hétvégén támogatásáról biztosította azt a javaslatot is, hogy hónapokkal is előre hozható a parlamenti választás. Az elemzők ezen tényezők miatt a legnagyobb új uniós tagországban befektetőket fokozott óvatosságra intik, mivel a politikai bizonytalanság egyre fokozódik. Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a zloty/euró kurzus ismét a 4.20-as szint fölé kanyarodhat, miután a múlt héten már a 4-es szint alá erősödött a lengyel deviza. A zloty az ország EU-csatakozása óra több mint 20%-ot izmosodott a közös európai fizetőeszközzel szemben.


Bulgáriában a kissebségi kormány múlt héten sikeresen túlélt egy parlamenti bizalmatlansági szavazást, és a várakozások szerint egyértelműen esélyes a júniusban sorra kerülő parlamenti választások megnyerésére is.

A Fitch múlt héten megjelent elemzésének egyik fő mondanivalója szerint számos új EU-tagállamnál az euróbevezetés tervezetthez képesti csúszása valószínűsíthető a fiskális fegyelem nem kellőképpen szigorú alakulása (választási költségvetések) miatt.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Magyarország esetében a Fitch-elemzés egy-két éves csúszást valószínűsített, a 2010-es hivatalos céldátumot csak a lehető legvalószínűbbnek mondva. Múlt héten a Reuters tucatnyi elemző véleményéből összeállított kimutatásában azonban a 2010-es dátom volt a legggyakoribb elemzők által említett érték. Az utóbbi időben ugyanakkor mind több elemző és szervezet a csúszás lehetőségére figyelmezteti a magyar hatóságokat, illetve a befektetőket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2005.02.11 16:32
EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép

Tania Kotsos, a Royal Bank os Canada szakértője szerint Lengyelország esetében a kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetségnek (SLD) nincs értelme választási költségvetési taktikákkal próbálkoznia, mivel véleménye szerint úgyis elveszítik a választásokat. A szakértő Magyarország esetében sokkal kiélezettebb küzdelemre, és ezzel együtt nagyobb veszélyekre is számít a költségvetési fegyelem terén. Álláspontja szerint a piacok idén kiemelt figyelmet szentelnek a magyar költségvetési politika elkötelezettségére, mert az a további évek makropályájára is komoly kihatással lehet.


Csehország: egyre nő az euró-ellenzők aránya

Elemzők szerint a Csehországban befektetni szándékozók különösen óvatosan kell, hogy eljárjanak, mivel a jövő évi választások előtt egyre inkább nő az eurószkeptikus pártok támogatottsága. A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legnagyobb támogatottságot a Civil Demokrácia nevű parlamenti tömörülés mondhatja a magáénak, ez a part azonban eurószkeptikusnak mondható, ami aggodalomra ad okot befektetői szempontból.

A kockáztatok mellett azonban természetesen szép számban akadnak olyan befektetők is, akik spekulatív, vagy portfolió-befektetések formájában jelennek meg a piacon. Erre utal az is, hogy az elmúlt hetekben a régió valamennyi piacán gyakorlatilag "mindent vettek a befektetők" (mely a tőzsdeindexek emelkedésén túl a hozamgröbék érdemi lejjebb tolódásán is látható).

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem