34 °C Budapest

EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép

Pénzcentrum
2005. február 11. 16:32

Felmérést végzett a Reuters 41 európai stratéga és politikai elemző köréban arra vonatkozóan, hogy mikorra várható az új EU tagok ERM II rendszerhez való csatlakozása, az euró bevezetése, illetve mikor és milyen módon bővülhet tovább az Európai Unió. A felmérést február 8. és 11. között végezték. Az alábbiakban ennek eredményeit ismertetjük.

Az első kérdés az euró beveztésének várható időpontjára vonatkozott az új EU tagok esetében. Látható, hogy a balti államok jellemzően 2-3 évvel korábban vezethetik be a várakozások szerint a közös fizetőeszközt a közép-európai tagoknál.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy mikorra csökkenhet néhány kiemelt országban a költségvetés GDP arányos hiánya 3% alá. A válaszok Szlovákia esetében mutattak valamivel nagyobb optimizmust a többi országnál.

Az ERM-II rendszerbe való belépés igen hasonlóan alakult a deficitprognózisokhoz. A válaszok egyértelműen azt tükrözik, hogy az elemzők nem számolnak korai belépésekkel.

AZ ERM-II belépés időpontja mellett igen fontos a középárfolyam meghatározása is. A forint esetében ez kb. 10 Ft-tal gyengébb szinten történne a jelenlegi árfolyamnál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bulgária esetében a megkérdezett szakértők átlagosan 90%-os valószínűséget tulajdonítottak annak, hogy az ország 2007-ben az EU tagja lesz. Románia esetében ennek mértéke 80% volt.

A megkérdezettek többsége 2009-re számít arra, hogy Horvátország is belép az EU-be, Szerbia esetében ez 2014 (tehát igen bizonytalan és távoli).

Törökországgal egyelőre Szerbiához hasonlóan a csatlakozási tárgyalások sem indultak meg. A tárgyalások megkezdésének kitűzött időpontja az előbbi ország vonatkozásában 2005 október 3. Hogy valóban lesz érdemi előrelépés - lesznek tárgyalások az említett időponttól - annak a szakértők 80%-os valószínűséget tulajdonítanak. Törökország csatlakozásának várható időpontját a többség 2015-re teszi, de vannak akik szerint soha nem fog csatlakozni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?