0 °C Budapest

EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép

Pénzcentrum
2005. február 11. 16:32

Felmérést végzett a Reuters 41 európai stratéga és politikai elemző köréban arra vonatkozóan, hogy mikorra várható az új EU tagok ERM II rendszerhez való csatlakozása, az euró bevezetése, illetve mikor és milyen módon bővülhet tovább az Európai Unió. A felmérést február 8. és 11. között végezték. Az alábbiakban ennek eredményeit ismertetjük.

Az első kérdés az euró beveztésének várható időpontjára vonatkozott az új EU tagok esetében. Látható, hogy a balti államok jellemzően 2-3 évvel korábban vezethetik be a várakozások szerint a közös fizetőeszközt a közép-európai tagoknál.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy mikorra csökkenhet néhány kiemelt országban a költségvetés GDP arányos hiánya 3% alá. A válaszok Szlovákia esetében mutattak valamivel nagyobb optimizmust a többi országnál.

Az ERM-II rendszerbe való belépés igen hasonlóan alakult a deficitprognózisokhoz. A válaszok egyértelműen azt tükrözik, hogy az elemzők nem számolnak korai belépésekkel.

AZ ERM-II belépés időpontja mellett igen fontos a középárfolyam meghatározása is. A forint esetében ez kb. 10 Ft-tal gyengébb szinten történne a jelenlegi árfolyamnál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bulgária esetében a megkérdezett szakértők átlagosan 90%-os valószínűséget tulajdonítottak annak, hogy az ország 2007-ben az EU tagja lesz. Románia esetében ennek mértéke 80% volt.

A megkérdezettek többsége 2009-re számít arra, hogy Horvátország is belép az EU-be, Szerbia esetében ez 2014 (tehát igen bizonytalan és távoli).

Törökországgal egyelőre Szerbiához hasonlóan a csatlakozási tárgyalások sem indultak meg. A tárgyalások megkezdésének kitűzött időpontja az előbbi ország vonatkozásában 2005 október 3. Hogy valóban lesz érdemi előrelépés - lesznek tárgyalások az említett időponttól - annak a szakértők 80%-os valószínűséget tulajdonítanak. Törökország csatlakozásának várható időpontját a többség 2015-re teszi, de vannak akik szerint soha nem fog csatlakozni.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem