A nap grafikonja: FED-kamatemelés, EUR/HUF és volatilitás - van-e összefüggés? - Elemzői véleménnyel

Pénzcentrum
2005. február 2. 13:20

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága ma este 20:15-kor teszi közzé a kétnapos kamatmeghatárózó ülésének döntését, mely az elemzők széles köre szerint újabb 25 bp-os kamatemelés lehet. Ezzel a Fed funds rate célértéke 2.5%-ra emelkedne. Tavaly június vége óta összesen már 5 FED-kamatemelés következett be, így érdemesnek láttuk megvizsgálni, hogy a tengerentúli monetáris szigorítások hogyan befolyásolják a forint/euró mozgását, illetve volatilitását, vagy helyesebben feltéve a kérdést: befolyásolja-e egyáltalán a FED döntése közvetlenül (rövidtávon) a hazai pénzpiaci folyamatokat.

Az alábbi ábra beigazolni látszik előzetes feltevésünket, miszerint az amerikai kamatemelések, illetve a forint mozgása között nem fedezhető fel érdemi összefüggés.


Lars Christensen, a Danske Bank koppenhágai vezető elemzője a kérdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy 2004. április-májusban az amerikai államkötvények hozamszintje a kamatemelési várakozásokkal kapcsolatban megemelkedett, ami a forint gyengülését eredményezte (regionális korrekció zajlott le). Amennyiben a FED a ma esti kamatdöntés követő közleményének hangvétele erőteljesebb kamatemelési politikát vetít előre az előttünk álló időszakra, az az amerikai államkötvények hozamának emelkedésében, és a tavalyi példához hasonlóan a magyar forint gyengülésében is lecsapódhat. "Az amerikai és a magyar kötvények között szűkülő hozamfelár a carry-trade szempontjából egyre csökkenő vonzerőt jelent a magyar papírok számára."

Ha a FED kamatdöntései csak áttételesen, akkor vajon mi befolyásolja közvetlenül a magyar folyamatokat? Célszerű a magyar kamatszinttel kapcsolatos várakozásokra, illetve döntésekre "gyanakodni". Nézzük tehát meg ezt is!


Amint láthatjuk, itt már szorosabb összefüggés mutatkozik, az MNB kamatszintjének változásával kapcsolatos piaci várakozások, illetve azok hirtelen változásai, és a forint/euró kurzusa, illetve volatilitása között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ábrán jeleztük az augusztusi kormányválság hatását, a decemberi regionális portfolió-átrendezések forintgyengítő hatását (249-ig emelkedett a kurzus), illetve azt is, amikor november közepén a piac egyre bátrabb kamatcsökkentéseket árazott (akár 100 bp egy lépésben), majd a november 22-i MNB kamatmeghatározó ülés előtt megjelent Reuters-poll határása az egyik délután hirtelen korrekció következett be néhány nagyobb szereplő forinteladásai következtében.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy a FED kamatemeléseinél az MNB kamatdöntései jobban magyarázzák a forint/euró mozgásait, illetve a volatilitás rövidtávú változását, ugyanakkor amint a Danske Bank elemzője is utalt rá, a FED lépései áttételesen a magyar piacon is érdemben éreztethetik hatásukat.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08