A nap grafikonja: FED-kamatemelés, EUR/HUF és volatilitás - van-e összefüggés? - Elemzői véleménnyel

Pénzcentrum
2005. február 2. 13:20

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága ma este 20:15-kor teszi közzé a kétnapos kamatmeghatárózó ülésének döntését, mely az elemzők széles köre szerint újabb 25 bp-os kamatemelés lehet. Ezzel a Fed funds rate célértéke 2.5%-ra emelkedne. Tavaly június vége óta összesen már 5 FED-kamatemelés következett be, így érdemesnek láttuk megvizsgálni, hogy a tengerentúli monetáris szigorítások hogyan befolyásolják a forint/euró mozgását, illetve volatilitását, vagy helyesebben feltéve a kérdést: befolyásolja-e egyáltalán a FED döntése közvetlenül (rövidtávon) a hazai pénzpiaci folyamatokat.

Az alábbi ábra beigazolni látszik előzetes feltevésünket, miszerint az amerikai kamatemelések, illetve a forint mozgása között nem fedezhető fel érdemi összefüggés.


Lars Christensen, a Danske Bank koppenhágai vezető elemzője a kérdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy 2004. április-májusban az amerikai államkötvények hozamszintje a kamatemelési várakozásokkal kapcsolatban megemelkedett, ami a forint gyengülését eredményezte (regionális korrekció zajlott le). Amennyiben a FED a ma esti kamatdöntés követő közleményének hangvétele erőteljesebb kamatemelési politikát vetít előre az előttünk álló időszakra, az az amerikai államkötvények hozamának emelkedésében, és a tavalyi példához hasonlóan a magyar forint gyengülésében is lecsapódhat. "Az amerikai és a magyar kötvények között szűkülő hozamfelár a carry-trade szempontjából egyre csökkenő vonzerőt jelent a magyar papírok számára."

Ha a FED kamatdöntései csak áttételesen, akkor vajon mi befolyásolja közvetlenül a magyar folyamatokat? Célszerű a magyar kamatszinttel kapcsolatos várakozásokra, illetve döntésekre "gyanakodni". Nézzük tehát meg ezt is!


Amint láthatjuk, itt már szorosabb összefüggés mutatkozik, az MNB kamatszintjének változásával kapcsolatos piaci várakozások, illetve azok hirtelen változásai, és a forint/euró kurzusa, illetve volatilitása között.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ábrán jeleztük az augusztusi kormányválság hatását, a decemberi regionális portfolió-átrendezések forintgyengítő hatását (249-ig emelkedett a kurzus), illetve azt is, amikor november közepén a piac egyre bátrabb kamatcsökkentéseket árazott (akár 100 bp egy lépésben), majd a november 22-i MNB kamatmeghatározó ülés előtt megjelent Reuters-poll határása az egyik délután hirtelen korrekció következett be néhány nagyobb szereplő forinteladásai következtében.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy a FED kamatemeléseinél az MNB kamatdöntései jobban magyarázzák a forint/euró mozgásait, illetve a volatilitás rövidtávú változását, ugyanakkor amint a Danske Bank elemzője is utalt rá, a FED lépései áttételesen a magyar piacon is érdemben éreztethetik hatásukat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?