11 °C Budapest

A nap grafikonja: FED-kamatemelés, EUR/HUF és volatilitás - van-e összefüggés? - Elemzői véleménnyel

Pénzcentrum
2005. február 2. 13:20

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága ma este 20:15-kor teszi közzé a kétnapos kamatmeghatárózó ülésének döntését, mely az elemzők széles köre szerint újabb 25 bp-os kamatemelés lehet. Ezzel a Fed funds rate célértéke 2.5%-ra emelkedne. Tavaly június vége óta összesen már 5 FED-kamatemelés következett be, így érdemesnek láttuk megvizsgálni, hogy a tengerentúli monetáris szigorítások hogyan befolyásolják a forint/euró mozgását, illetve volatilitását, vagy helyesebben feltéve a kérdést: befolyásolja-e egyáltalán a FED döntése közvetlenül (rövidtávon) a hazai pénzpiaci folyamatokat.

Az alábbi ábra beigazolni látszik előzetes feltevésünket, miszerint az amerikai kamatemelések, illetve a forint mozgása között nem fedezhető fel érdemi összefüggés.


Lars Christensen, a Danske Bank koppenhágai vezető elemzője a kérdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy 2004. április-májusban az amerikai államkötvények hozamszintje a kamatemelési várakozásokkal kapcsolatban megemelkedett, ami a forint gyengülését eredményezte (regionális korrekció zajlott le). Amennyiben a FED a ma esti kamatdöntés követő közleményének hangvétele erőteljesebb kamatemelési politikát vetít előre az előttünk álló időszakra, az az amerikai államkötvények hozamának emelkedésében, és a tavalyi példához hasonlóan a magyar forint gyengülésében is lecsapódhat. "Az amerikai és a magyar kötvények között szűkülő hozamfelár a carry-trade szempontjából egyre csökkenő vonzerőt jelent a magyar papírok számára."

Ha a FED kamatdöntései csak áttételesen, akkor vajon mi befolyásolja közvetlenül a magyar folyamatokat? Célszerű a magyar kamatszinttel kapcsolatos várakozásokra, illetve döntésekre "gyanakodni". Nézzük tehát meg ezt is!


Amint láthatjuk, itt már szorosabb összefüggés mutatkozik, az MNB kamatszintjének változásával kapcsolatos piaci várakozások, illetve azok hirtelen változásai, és a forint/euró kurzusa, illetve volatilitása között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ábrán jeleztük az augusztusi kormányválság hatását, a decemberi regionális portfolió-átrendezések forintgyengítő hatását (249-ig emelkedett a kurzus), illetve azt is, amikor november közepén a piac egyre bátrabb kamatcsökkentéseket árazott (akár 100 bp egy lépésben), majd a november 22-i MNB kamatmeghatározó ülés előtt megjelent Reuters-poll határása az egyik délután hirtelen korrekció következett be néhány nagyobb szereplő forinteladásai következtében.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy a FED kamatemeléseinél az MNB kamatdöntései jobban magyarázzák a forint/euró mozgásait, illetve a volatilitás rövidtávú változását, ugyanakkor amint a Danske Bank elemzője is utalt rá, a FED lépései áttételesen a magyar piacon is érdemben éreztethetik hatásukat.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem