8 °C Budapest

A nap grafikonja: FED-kamatemelés, EUR/HUF és volatilitás - van-e összefüggés? - Elemzői véleménnyel

Pénzcentrum
2005. február 2. 13:20

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága ma este 20:15-kor teszi közzé a kétnapos kamatmeghatárózó ülésének döntését, mely az elemzők széles köre szerint újabb 25 bp-os kamatemelés lehet. Ezzel a Fed funds rate célértéke 2.5%-ra emelkedne. Tavaly június vége óta összesen már 5 FED-kamatemelés következett be, így érdemesnek láttuk megvizsgálni, hogy a tengerentúli monetáris szigorítások hogyan befolyásolják a forint/euró mozgását, illetve volatilitását, vagy helyesebben feltéve a kérdést: befolyásolja-e egyáltalán a FED döntése közvetlenül (rövidtávon) a hazai pénzpiaci folyamatokat.

Az alábbi ábra beigazolni látszik előzetes feltevésünket, miszerint az amerikai kamatemelések, illetve a forint mozgása között nem fedezhető fel érdemi összefüggés.


Lars Christensen, a Danske Bank koppenhágai vezető elemzője a kérdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy 2004. április-májusban az amerikai államkötvények hozamszintje a kamatemelési várakozásokkal kapcsolatban megemelkedett, ami a forint gyengülését eredményezte (regionális korrekció zajlott le). Amennyiben a FED a ma esti kamatdöntés követő közleményének hangvétele erőteljesebb kamatemelési politikát vetít előre az előttünk álló időszakra, az az amerikai államkötvények hozamának emelkedésében, és a tavalyi példához hasonlóan a magyar forint gyengülésében is lecsapódhat. "Az amerikai és a magyar kötvények között szűkülő hozamfelár a carry-trade szempontjából egyre csökkenő vonzerőt jelent a magyar papírok számára."

Ha a FED kamatdöntései csak áttételesen, akkor vajon mi befolyásolja közvetlenül a magyar folyamatokat? Célszerű a magyar kamatszinttel kapcsolatos várakozásokra, illetve döntésekre "gyanakodni". Nézzük tehát meg ezt is!


Amint láthatjuk, itt már szorosabb összefüggés mutatkozik, az MNB kamatszintjének változásával kapcsolatos piaci várakozások, illetve azok hirtelen változásai, és a forint/euró kurzusa, illetve volatilitása között.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ábrán jeleztük az augusztusi kormányválság hatását, a decemberi regionális portfolió-átrendezések forintgyengítő hatását (249-ig emelkedett a kurzus), illetve azt is, amikor november közepén a piac egyre bátrabb kamatcsökkentéseket árazott (akár 100 bp egy lépésben), majd a november 22-i MNB kamatmeghatározó ülés előtt megjelent Reuters-poll határása az egyik délután hirtelen korrekció következett be néhány nagyobb szereplő forinteladásai következtében.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy a FED kamatemeléseinél az MNB kamatdöntései jobban magyarázzák a forint/euró mozgásait, illetve a volatilitás rövidtávú változását, ugyanakkor amint a Danske Bank elemzője is utalt rá, a FED lépései áttételesen a magyar piacon is érdemben éreztethetik hatásukat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem