Lengyel jegybank: mérsékeltek maradtak az inflációs várakozások

Pénzcentrum
2005. január 26. 17:09

A lengyel jegybank illetékesei a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondták, hogy a zloty erősödése az utóbbi időben pozitív irányú változáshoz vezetett az árstabilitás területén mutatkozó kockázatokban. A nemzeti fizetőeszköz ereje segíthet tovább csökkenteni a lengyel inflációt az idei évben. A 16 órakor kezdődőtt sajtótájékoztatón a jegybank elnöke további reformok szükségességét hangsúlyozta az államháztartában, melyek a zloty stabilitásának fokozásához is hozzájárulhatnak. A bankvezető szerint egyelőre nem állítható biztosan, hogy a lengyel GDP-növekedés továbbra is egyértelműen a 4.5-5.5%-os sávban maradhat - számolt be a Reuters. A lengyel jegybank mai ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul 6.5%-on hagyta az irányadó két hetes betéti rátáját.

Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke szerint a 2004-es inflációs célt főként három, az infláció emelkedését okozó tényező következtében nem sikerült elérni. Ezek: az EU-csatlakozáshoz kötődő, illetve egyéb (magas olaj és egyéb nyersanyagárak) tényezőkből fakadó hatások. 2005-májusától az EU-csatlakozás bázishatása kiesésének köszönhetően azonban egyértelműen kedvező folyamatokra lehet majd számítani a lengyel infláció alakulása terén.

2005.01.26 11:47
Változatlanul maradt a lengyel kamatszint


Balcerowicz kiemelte annak fontosságát, hogy az emelkedő infláció nem gyűrűzött be a bérelvárások szintjére, a lengyel lakosság inflációs várakozásai 4.1%-ra csökkentek a decemberi felmérés 4.3%-os értékéről. Ezen tényezők egy középtávú kamatcsökkentés lehetőségét vetik fel. A 6.5%-os jegybanki alapkamat (illetve annak tavalyi összességében 125 bp-os emelése) bizonyára fékezi a gazdasági teljesítménynövekedést.


Amint arról mi is beszámoltunk, a lengyel ipari termelés tavaly decemberben messze elmaradt az elemzői várakozásoktól (12-13%-kal szemben "mindössze" 6.4%-kal bővült). Balcerowicz szerint további adatok szükségesek ahhoz, hogy körültekintőbb, és megalapozottabb véleményt lehessen alkotni a kérdést illetően. Egyelőre az sem látható egyértelműen, hogy a lengyel GDP-növekedés idén az egyes negyedévekben a 4.5-5.5%-os sávban tud-e maradni.
2005.01.20 16:10
Jóval a várt alatt a lengyel ipari termelés bővülése

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A jegybankelnök szerint további reformok lennének szükségesek az államháztartás területén, melyek a zloty volatilitásának csökkenéséhez is hozzájárulhatnának. Balcerowicz szerint az elmúlt hónapok zloty-ingadozásai (nem az erősödése) jól tükrözték a befektetők költségvetéssel kapcsolatos aggodalmait.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?