17 °C Budapest

Lengyel jegybank: mérsékeltek maradtak az inflációs várakozások

Pénzcentrum
2005. január 26. 17:09

A lengyel jegybank illetékesei a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondták, hogy a zloty erősödése az utóbbi időben pozitív irányú változáshoz vezetett az árstabilitás területén mutatkozó kockázatokban. A nemzeti fizetőeszköz ereje segíthet tovább csökkenteni a lengyel inflációt az idei évben. A 16 órakor kezdődőtt sajtótájékoztatón a jegybank elnöke további reformok szükségességét hangsúlyozta az államháztartában, melyek a zloty stabilitásának fokozásához is hozzájárulhatnak. A bankvezető szerint egyelőre nem állítható biztosan, hogy a lengyel GDP-növekedés továbbra is egyértelműen a 4.5-5.5%-os sávban maradhat - számolt be a Reuters. A lengyel jegybank mai ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul 6.5%-on hagyta az irányadó két hetes betéti rátáját.

Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke szerint a 2004-es inflációs célt főként három, az infláció emelkedését okozó tényező következtében nem sikerült elérni. Ezek: az EU-csatlakozáshoz kötődő, illetve egyéb (magas olaj és egyéb nyersanyagárak) tényezőkből fakadó hatások. 2005-májusától az EU-csatlakozás bázishatása kiesésének köszönhetően azonban egyértelműen kedvező folyamatokra lehet majd számítani a lengyel infláció alakulása terén.

2005.01.26 11:47
Változatlanul maradt a lengyel kamatszint


Balcerowicz kiemelte annak fontosságát, hogy az emelkedő infláció nem gyűrűzött be a bérelvárások szintjére, a lengyel lakosság inflációs várakozásai 4.1%-ra csökkentek a decemberi felmérés 4.3%-os értékéről. Ezen tényezők egy középtávú kamatcsökkentés lehetőségét vetik fel. A 6.5%-os jegybanki alapkamat (illetve annak tavalyi összességében 125 bp-os emelése) bizonyára fékezi a gazdasági teljesítménynövekedést.


Amint arról mi is beszámoltunk, a lengyel ipari termelés tavaly decemberben messze elmaradt az elemzői várakozásoktól (12-13%-kal szemben "mindössze" 6.4%-kal bővült). Balcerowicz szerint további adatok szükségesek ahhoz, hogy körültekintőbb, és megalapozottabb véleményt lehessen alkotni a kérdést illetően. Egyelőre az sem látható egyértelműen, hogy a lengyel GDP-növekedés idén az egyes negyedévekben a 4.5-5.5%-os sávban tud-e maradni.
2005.01.20 16:10
Jóval a várt alatt a lengyel ipari termelés bővülése

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A jegybankelnök szerint további reformok lennének szükségesek az államháztartás területén, melyek a zloty volatilitásának csökkenéséhez is hozzájárulhatnának. Balcerowicz szerint az elmúlt hónapok zloty-ingadozásai (nem az erősödése) jól tükrözték a befektetők költségvetéssel kapcsolatos aggodalmait.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem