24 °C Budapest

Lengyel jegybank: mérsékeltek maradtak az inflációs várakozások

Pénzcentrum
2005. január 26. 17:09

A lengyel jegybank illetékesei a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondták, hogy a zloty erősödése az utóbbi időben pozitív irányú változáshoz vezetett az árstabilitás területén mutatkozó kockázatokban. A nemzeti fizetőeszköz ereje segíthet tovább csökkenteni a lengyel inflációt az idei évben. A 16 órakor kezdődőtt sajtótájékoztatón a jegybank elnöke további reformok szükségességét hangsúlyozta az államháztartában, melyek a zloty stabilitásának fokozásához is hozzájárulhatnak. A bankvezető szerint egyelőre nem állítható biztosan, hogy a lengyel GDP-növekedés továbbra is egyértelműen a 4.5-5.5%-os sávban maradhat - számolt be a Reuters. A lengyel jegybank mai ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul 6.5%-on hagyta az irányadó két hetes betéti rátáját.

Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke szerint a 2004-es inflációs célt főként három, az infláció emelkedését okozó tényező következtében nem sikerült elérni. Ezek: az EU-csatlakozáshoz kötődő, illetve egyéb (magas olaj és egyéb nyersanyagárak) tényezőkből fakadó hatások. 2005-májusától az EU-csatlakozás bázishatása kiesésének köszönhetően azonban egyértelműen kedvező folyamatokra lehet majd számítani a lengyel infláció alakulása terén.

2005.01.26 11:47
Változatlanul maradt a lengyel kamatszint


Balcerowicz kiemelte annak fontosságát, hogy az emelkedő infláció nem gyűrűzött be a bérelvárások szintjére, a lengyel lakosság inflációs várakozásai 4.1%-ra csökkentek a decemberi felmérés 4.3%-os értékéről. Ezen tényezők egy középtávú kamatcsökkentés lehetőségét vetik fel. A 6.5%-os jegybanki alapkamat (illetve annak tavalyi összességében 125 bp-os emelése) bizonyára fékezi a gazdasági teljesítménynövekedést.


Amint arról mi is beszámoltunk, a lengyel ipari termelés tavaly decemberben messze elmaradt az elemzői várakozásoktól (12-13%-kal szemben "mindössze" 6.4%-kal bővült). Balcerowicz szerint további adatok szükségesek ahhoz, hogy körültekintőbb, és megalapozottabb véleményt lehessen alkotni a kérdést illetően. Egyelőre az sem látható egyértelműen, hogy a lengyel GDP-növekedés idén az egyes negyedévekben a 4.5-5.5%-os sávban tud-e maradni.
2005.01.20 16:10
Jóval a várt alatt a lengyel ipari termelés bővülése

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A jegybankelnök szerint további reformok lennének szükségesek az államháztartás területén, melyek a zloty volatilitásának csökkenéséhez is hozzájárulhatnának. Balcerowicz szerint az elmúlt hónapok zloty-ingadozásai (nem az erősödése) jól tükrözték a befektetők költségvetéssel kapcsolatos aggodalmait.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem