12 °C Budapest

Lengyel jegybank: mérsékeltek maradtak az inflációs várakozások

Pénzcentrum
2005. január 26. 17:09

A lengyel jegybank illetékesei a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondták, hogy a zloty erősödése az utóbbi időben pozitív irányú változáshoz vezetett az árstabilitás területén mutatkozó kockázatokban. A nemzeti fizetőeszköz ereje segíthet tovább csökkenteni a lengyel inflációt az idei évben. A 16 órakor kezdődőtt sajtótájékoztatón a jegybank elnöke további reformok szükségességét hangsúlyozta az államháztartában, melyek a zloty stabilitásának fokozásához is hozzájárulhatnak. A bankvezető szerint egyelőre nem állítható biztosan, hogy a lengyel GDP-növekedés továbbra is egyértelműen a 4.5-5.5%-os sávban maradhat - számolt be a Reuters. A lengyel jegybank mai ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul 6.5%-on hagyta az irányadó két hetes betéti rátáját.

Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke szerint a 2004-es inflációs célt főként három, az infláció emelkedését okozó tényező következtében nem sikerült elérni. Ezek: az EU-csatlakozáshoz kötődő, illetve egyéb (magas olaj és egyéb nyersanyagárak) tényezőkből fakadó hatások. 2005-májusától az EU-csatlakozás bázishatása kiesésének köszönhetően azonban egyértelműen kedvező folyamatokra lehet majd számítani a lengyel infláció alakulása terén.

2005.01.26 11:47
Változatlanul maradt a lengyel kamatszint


Balcerowicz kiemelte annak fontosságát, hogy az emelkedő infláció nem gyűrűzött be a bérelvárások szintjére, a lengyel lakosság inflációs várakozásai 4.1%-ra csökkentek a decemberi felmérés 4.3%-os értékéről. Ezen tényezők egy középtávú kamatcsökkentés lehetőségét vetik fel. A 6.5%-os jegybanki alapkamat (illetve annak tavalyi összességében 125 bp-os emelése) bizonyára fékezi a gazdasági teljesítménynövekedést.


Amint arról mi is beszámoltunk, a lengyel ipari termelés tavaly decemberben messze elmaradt az elemzői várakozásoktól (12-13%-kal szemben "mindössze" 6.4%-kal bővült). Balcerowicz szerint további adatok szükségesek ahhoz, hogy körültekintőbb, és megalapozottabb véleményt lehessen alkotni a kérdést illetően. Egyelőre az sem látható egyértelműen, hogy a lengyel GDP-növekedés idén az egyes negyedévekben a 4.5-5.5%-os sávban tud-e maradni.
2005.01.20 16:10
Jóval a várt alatt a lengyel ipari termelés bővülése

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A jegybankelnök szerint további reformok lennének szükségesek az államháztartás területén, melyek a zloty volatilitásának csökkenéséhez is hozzájárulhatnának. Balcerowicz szerint az elmúlt hónapok zloty-ingadozásai (nem az erősödése) jól tükrözték a befektetők költségvetéssel kapcsolatos aggodalmait.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?