Lengyel jegybank: mérsékeltek maradtak az inflációs várakozások

Pénzcentrum
2005. január 26. 17:09

A lengyel jegybank illetékesei a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondták, hogy a zloty erősödése az utóbbi időben pozitív irányú változáshoz vezetett az árstabilitás területén mutatkozó kockázatokban. A nemzeti fizetőeszköz ereje segíthet tovább csökkenteni a lengyel inflációt az idei évben. A 16 órakor kezdődőtt sajtótájékoztatón a jegybank elnöke további reformok szükségességét hangsúlyozta az államháztartában, melyek a zloty stabilitásának fokozásához is hozzájárulhatnak. A bankvezető szerint egyelőre nem állítható biztosan, hogy a lengyel GDP-növekedés továbbra is egyértelműen a 4.5-5.5%-os sávban maradhat - számolt be a Reuters. A lengyel jegybank mai ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul 6.5%-on hagyta az irányadó két hetes betéti rátáját.

Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke szerint a 2004-es inflációs célt főként három, az infláció emelkedését okozó tényező következtében nem sikerült elérni. Ezek: az EU-csatlakozáshoz kötődő, illetve egyéb (magas olaj és egyéb nyersanyagárak) tényezőkből fakadó hatások. 2005-májusától az EU-csatlakozás bázishatása kiesésének köszönhetően azonban egyértelműen kedvező folyamatokra lehet majd számítani a lengyel infláció alakulása terén.

2005.01.26 11:47
Változatlanul maradt a lengyel kamatszint


Balcerowicz kiemelte annak fontosságát, hogy az emelkedő infláció nem gyűrűzött be a bérelvárások szintjére, a lengyel lakosság inflációs várakozásai 4.1%-ra csökkentek a decemberi felmérés 4.3%-os értékéről. Ezen tényezők egy középtávú kamatcsökkentés lehetőségét vetik fel. A 6.5%-os jegybanki alapkamat (illetve annak tavalyi összességében 125 bp-os emelése) bizonyára fékezi a gazdasági teljesítménynövekedést.


Amint arról mi is beszámoltunk, a lengyel ipari termelés tavaly decemberben messze elmaradt az elemzői várakozásoktól (12-13%-kal szemben "mindössze" 6.4%-kal bővült). Balcerowicz szerint további adatok szükségesek ahhoz, hogy körültekintőbb, és megalapozottabb véleményt lehessen alkotni a kérdést illetően. Egyelőre az sem látható egyértelműen, hogy a lengyel GDP-növekedés idén az egyes negyedévekben a 4.5-5.5%-os sávban tud-e maradni.
2005.01.20 16:10
Jóval a várt alatt a lengyel ipari termelés bővülése

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A jegybankelnök szerint további reformok lennének szükségesek az államháztartás területén, melyek a zloty volatilitásának csökkenéséhez is hozzájárulhatnának. Balcerowicz szerint az elmúlt hónapok zloty-ingadozásai (nem az erősödése) jól tükrözték a befektetők költségvetéssel kapcsolatos aggodalmait.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24