24 °C Budapest

Decemberben megállt a konjunktúra romlása

Pénzcentrum
2005. január 17. 08:28

Decemberben negyedéves romlás után megállt a GKI-Wallis konjunktúra-index csökkenése. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt javultak.

Az üzleti bizalmi index értéke 2004-ben a nyár elejétől kezdve romlott, s novemberben érte el mélypontját. Decemberben - a javulás ellenére - azonban még kedvezőtlenebbek voltak a várakozások, mint októberben.


Az ipari várakozások rendkívül jelentősen javultak. A korábbi romlás megfelelt az EU-ban tapasztalható folyamatoknak, de annál erőteljesebb volt. Decemberben különösen a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások megítélése lett kedvezőbb, a rendelésállományoké stagnált, de ezen belül az exporté romlott. A válaszadók szerint csökkent a saját termelésű készletek állománya.

Az építőiparban az elmúlt hónapok termelésének és a rendelésállományoknak a megítélése, valamint a foglalkoztatási várakozások is romlottak. A kereskedelemben nem változtak a várakozások, az üzletmenetet rosszabbnak, megrendelési politikájukat viszont aktívabbnak érezték a válaszolók.

A fogyasztói bizalmi index értéke 2004-ben decemberben volt a legmagasabb. A mutató értéke érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban, de lényegesen elmarad a két évvel korábbi, a választási évben elért értéktől. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket decemberben rosszabbnak látták, mint novemberben, de a következő 12 hónapban lényegében nem vártak változást. Az ország gazdasági helyzetét ugyanolyannak ítélték, mint az előző hónapban, viszont a következő egy évben enyhe javulást valószínűsítettek. Inflációs várakozásaik a novemberihez képest kissé csökkentek, a következő 12 hónapban viszont a jelenlegivel azonos ütemű áremelkedésre számítottak. Jelentősen mérséklődtek viszont a munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik. A lakosság vásárlási kedve tovább romlott az előző hónaphoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások ennek folytatódását jelzik. Jelentősen nőtt a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem