Decemberben megállt a konjunktúra romlása

Pénzcentrum
2005. január 17. 08:28

Decemberben negyedéves romlás után megállt a GKI-Wallis konjunktúra-index csökkenése. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt javultak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az üzleti bizalmi index értéke 2004-ben a nyár elejétől kezdve romlott, s novemberben érte el mélypontját. Decemberben - a javulás ellenére - azonban még kedvezőtlenebbek voltak a várakozások, mint októberben.


Az ipari várakozások rendkívül jelentősen javultak. A korábbi romlás megfelelt az EU-ban tapasztalható folyamatoknak, de annál erőteljesebb volt. Decemberben különösen a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások megítélése lett kedvezőbb, a rendelésállományoké stagnált, de ezen belül az exporté romlott. A válaszadók szerint csökkent a saját termelésű készletek állománya.

Az építőiparban az elmúlt hónapok termelésének és a rendelésállományoknak a megítélése, valamint a foglalkoztatási várakozások is romlottak. A kereskedelemben nem változtak a várakozások, az üzletmenetet rosszabbnak, megrendelési politikájukat viszont aktívabbnak érezték a válaszolók.

A fogyasztói bizalmi index értéke 2004-ben decemberben volt a legmagasabb. A mutató értéke érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban, de lényegesen elmarad a két évvel korábbi, a választási évben elért értéktől. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket decemberben rosszabbnak látták, mint novemberben, de a következő 12 hónapban lényegében nem vártak változást. Az ország gazdasági helyzetét ugyanolyannak ítélték, mint az előző hónapban, viszont a következő egy évben enyhe javulást valószínűsítettek. Inflációs várakozásaik a novemberihez képest kissé csökkentek, a következő 12 hónapban viszont a jelenlegivel azonos ütemű áremelkedésre számítottak. Jelentősen mérséklődtek viszont a munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik. A lakosság vásárlási kedve tovább romlott az előző hónaphoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások ennek folytatódását jelzik. Jelentősen nőtt a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07