8 °C Budapest

Decemberben megállt a konjunktúra romlása

Pénzcentrum
2005. január 17. 08:28

Decemberben negyedéves romlás után megállt a GKI-Wallis konjunktúra-index csökkenése. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt javultak.

Az üzleti bizalmi index értéke 2004-ben a nyár elejétől kezdve romlott, s novemberben érte el mélypontját. Decemberben - a javulás ellenére - azonban még kedvezőtlenebbek voltak a várakozások, mint októberben.


Az ipari várakozások rendkívül jelentősen javultak. A korábbi romlás megfelelt az EU-ban tapasztalható folyamatoknak, de annál erőteljesebb volt. Decemberben különösen a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások megítélése lett kedvezőbb, a rendelésállományoké stagnált, de ezen belül az exporté romlott. A válaszadók szerint csökkent a saját termelésű készletek állománya.

Az építőiparban az elmúlt hónapok termelésének és a rendelésállományoknak a megítélése, valamint a foglalkoztatási várakozások is romlottak. A kereskedelemben nem változtak a várakozások, az üzletmenetet rosszabbnak, megrendelési politikájukat viszont aktívabbnak érezték a válaszolók.

A fogyasztói bizalmi index értéke 2004-ben decemberben volt a legmagasabb. A mutató értéke érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban, de lényegesen elmarad a két évvel korábbi, a választási évben elért értéktől. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket decemberben rosszabbnak látták, mint novemberben, de a következő 12 hónapban lényegében nem vártak változást. Az ország gazdasági helyzetét ugyanolyannak ítélték, mint az előző hónapban, viszont a következő egy évben enyhe javulást valószínűsítettek. Inflációs várakozásaik a novemberihez képest kissé csökkentek, a következő 12 hónapban viszont a jelenlegivel azonos ütemű áremelkedésre számítottak. Jelentősen mérséklődtek viszont a munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik. A lakosság vásárlási kedve tovább romlott az előző hónaphoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások ennek folytatódását jelzik. Jelentősen nőtt a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem