Decemberben megállt a konjunktúra romlása

Pénzcentrum
2005. január 17. 08:28

Decemberben negyedéves romlás után megállt a GKI-Wallis konjunktúra-index csökkenése. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt javultak.

Az üzleti bizalmi index értéke 2004-ben a nyár elejétől kezdve romlott, s novemberben érte el mélypontját. Decemberben - a javulás ellenére - azonban még kedvezőtlenebbek voltak a várakozások, mint októberben.


Az ipari várakozások rendkívül jelentősen javultak. A korábbi romlás megfelelt az EU-ban tapasztalható folyamatoknak, de annál erőteljesebb volt. Decemberben különösen a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások megítélése lett kedvezőbb, a rendelésállományoké stagnált, de ezen belül az exporté romlott. A válaszadók szerint csökkent a saját termelésű készletek állománya.

Az építőiparban az elmúlt hónapok termelésének és a rendelésállományoknak a megítélése, valamint a foglalkoztatási várakozások is romlottak. A kereskedelemben nem változtak a várakozások, az üzletmenetet rosszabbnak, megrendelési politikájukat viszont aktívabbnak érezték a válaszolók.

A fogyasztói bizalmi index értéke 2004-ben decemberben volt a legmagasabb. A mutató értéke érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban, de lényegesen elmarad a két évvel korábbi, a választási évben elért értéktől. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket decemberben rosszabbnak látták, mint novemberben, de a következő 12 hónapban lényegében nem vártak változást. Az ország gazdasági helyzetét ugyanolyannak ítélték, mint az előző hónapban, viszont a következő egy évben enyhe javulást valószínűsítettek. Inflációs várakozásaik a novemberihez képest kissé csökkentek, a következő 12 hónapban viszont a jelenlegivel azonos ütemű áremelkedésre számítottak. Jelentősen mérséklődtek viszont a munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik. A lakosság vásárlási kedve tovább romlott az előző hónaphoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások ennek folytatódását jelzik. Jelentősen nőtt a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?