Akár 100 bp-os kamatemelésre is kényszerülhet a jegybank a második félévben

Pénzcentrum
2005. január 17. 10:10

Továbbra is meglehetősen törékenynek ítéli a Morgan Stanley elemzője a magyar makrogazdasági egyensúlyt. A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció folyamata tovább késlekedhet, ami a folyó mérleg hiány csökkentését is akadályozza. A kibővített Monetáris Tanács teljes létszámban a február 21-i ülésen ülhet először össze, a Morgan Stanley szerint az új tagok érkezésével addicionálisan 75-100 bp-os kamatcsökkentéssel kell számolni. A problémák miatt jelentős esélye van annak, hogy a jegybank a második félévben a forint védelmében 100 bp-os kamatemelésre kényszerül.

A bankház rövid kommentje szerint a kibővített Monetáris Tanács teljes létszámban február 21-én hozhat döntést. Január 24-én az ülésen még nem lesznek új tagok. A négy új tag a Morgan Stanley szerint 75-100 bp kamatcsökkentést jelenthet. Az év közepére a jegybanki alapkamat 7.5%-ra mérséklődhet.

A kamatcsökkentést nagyban elősegítheti a dezinflációs folyamat. Az első negyedév végére jelentős bázishatások mellett az inflációs ráta 4.2%-ra mérséklődhet. Az adóemelések hatásának kiesése mellett az inflációt mérsékelheti a gazdasági növekedés lassulása. A Morgan Stanley az idei évre mindössze 2.8%-os GDP növekedést vár a romló külső konjunktúra (euró-zóna) miatt.

Az erős forintot az idei évben támogathatja, hogy az eladósodásban a devizaarány továbbra is jelentős, és az euró-zónában a kamaszint tartósan alacsony maradhat. Ennek ellenére ugyanakkor jelentős korrekciók is bekövetkezhetnek az egyensúlyi problémák miatt. A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció igen bizonytalan, a folyó mérleg hiánya 2005-ben elérheti a GDP 9.5%-át.

Az infláció első negyedévi lassulása után elfogyhatnak a jó hírek a magyar piacról, a forint igen sérülékeny lehet ha változik a globális kockázatvállalási hajlandóság. Ha a carry traderek kivonulnak a forintpiacról, a jegybank akár 100 bp-os kamatemelésre is kényszerülhet a hazai fizetőeszköz védelmében a második félévben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm