16 °C Budapest

Akár 100 bp-os kamatemelésre is kényszerülhet a jegybank a második félévben

Pénzcentrum
2005. január 17. 10:10

Továbbra is meglehetősen törékenynek ítéli a Morgan Stanley elemzője a magyar makrogazdasági egyensúlyt. A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció folyamata tovább késlekedhet, ami a folyó mérleg hiány csökkentését is akadályozza. A kibővített Monetáris Tanács teljes létszámban a február 21-i ülésen ülhet először össze, a Morgan Stanley szerint az új tagok érkezésével addicionálisan 75-100 bp-os kamatcsökkentéssel kell számolni. A problémák miatt jelentős esélye van annak, hogy a jegybank a második félévben a forint védelmében 100 bp-os kamatemelésre kényszerül.

A bankház rövid kommentje szerint a kibővített Monetáris Tanács teljes létszámban február 21-én hozhat döntést. Január 24-én az ülésen még nem lesznek új tagok. A négy új tag a Morgan Stanley szerint 75-100 bp kamatcsökkentést jelenthet. Az év közepére a jegybanki alapkamat 7.5%-ra mérséklődhet.

A kamatcsökkentést nagyban elősegítheti a dezinflációs folyamat. Az első negyedév végére jelentős bázishatások mellett az inflációs ráta 4.2%-ra mérséklődhet. Az adóemelések hatásának kiesése mellett az inflációt mérsékelheti a gazdasági növekedés lassulása. A Morgan Stanley az idei évre mindössze 2.8%-os GDP növekedést vár a romló külső konjunktúra (euró-zóna) miatt.

Az erős forintot az idei évben támogathatja, hogy az eladósodásban a devizaarány továbbra is jelentős, és az euró-zónában a kamaszint tartósan alacsony maradhat. Ennek ellenére ugyanakkor jelentős korrekciók is bekövetkezhetnek az egyensúlyi problémák miatt. A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció igen bizonytalan, a folyó mérleg hiánya 2005-ben elérheti a GDP 9.5%-át.

Az infláció első negyedévi lassulása után elfogyhatnak a jó hírek a magyar piacról, a forint igen sérülékeny lehet ha változik a globális kockázatvállalási hajlandóság. Ha a carry traderek kivonulnak a forintpiacról, a jegybank akár 100 bp-os kamatemelésre is kényszerülhet a hazai fizetőeszköz védelmében a második félévben.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?