0 °C Budapest

Akár 100 bp-os kamatemelésre is kényszerülhet a jegybank a második félévben

Pénzcentrum
2005. január 17. 10:10

Továbbra is meglehetősen törékenynek ítéli a Morgan Stanley elemzője a magyar makrogazdasági egyensúlyt. A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció folyamata tovább késlekedhet, ami a folyó mérleg hiány csökkentését is akadályozza. A kibővített Monetáris Tanács teljes létszámban a február 21-i ülésen ülhet először össze, a Morgan Stanley szerint az új tagok érkezésével addicionálisan 75-100 bp-os kamatcsökkentéssel kell számolni. A problémák miatt jelentős esélye van annak, hogy a jegybank a második félévben a forint védelmében 100 bp-os kamatemelésre kényszerül.

A bankház rövid kommentje szerint a kibővített Monetáris Tanács teljes létszámban február 21-én hozhat döntést. Január 24-én az ülésen még nem lesznek új tagok. A négy új tag a Morgan Stanley szerint 75-100 bp kamatcsökkentést jelenthet. Az év közepére a jegybanki alapkamat 7.5%-ra mérséklődhet.

A kamatcsökkentést nagyban elősegítheti a dezinflációs folyamat. Az első negyedév végére jelentős bázishatások mellett az inflációs ráta 4.2%-ra mérséklődhet. Az adóemelések hatásának kiesése mellett az inflációt mérsékelheti a gazdasági növekedés lassulása. A Morgan Stanley az idei évre mindössze 2.8%-os GDP növekedést vár a romló külső konjunktúra (euró-zóna) miatt.

Az erős forintot az idei évben támogathatja, hogy az eladósodásban a devizaarány továbbra is jelentős, és az euró-zónában a kamaszint tartósan alacsony maradhat. Ennek ellenére ugyanakkor jelentős korrekciók is bekövetkezhetnek az egyensúlyi problémák miatt. A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció igen bizonytalan, a folyó mérleg hiánya 2005-ben elérheti a GDP 9.5%-át.

Az infláció első negyedévi lassulása után elfogyhatnak a jó hírek a magyar piacról, a forint igen sérülékeny lehet ha változik a globális kockázatvállalási hajlandóság. Ha a carry traderek kivonulnak a forintpiacról, a jegybank akár 100 bp-os kamatemelésre is kényszerülhet a hazai fizetőeszköz védelmében a második félévben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18