16 °C Budapest

Jól fut a szekér a gyógyszállóknál...

Pénzcentrum
2005. január 10. 09:00

Az év tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma kismértékben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003. január-novemberhez viszonyítva.

Külföldi vebdégforgalom: bővülés

Az év elejétől november végéig a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 3 millió külföldi vendég érkezett, akik 9.9 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 3%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

A külföldivendég-forgalom bővülése - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország régióra koncentrálódott. A szállodák forgalma az átlagos értéket meghaladóan növekedett, a fellendülés az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákat jellemezte, és a legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos házakban volt a legnagyobb mértékű. A gyógyszállókban 7%-kal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 hasonló időszakában. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős visszaesés figyelhető meg.

Belföldi vendégek: visszaesés

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 7.6 milliót. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel azelőttinél. A szállodákat összességében enyhe növekedés jellemezte, a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 1%-kal nőtt. A gyógyszállodák a belföldivendég-forgalom jelentős élénküléséről számoltak be.

A második legkedveltebb szállástípusban, a panziókban 4%-kal csökkent a belföldiek vendégéjszakáinak száma, viszonyítva az előző év azonos időszakához.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emelkedő szobakihasználtság a szállodákban

November végéig a szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakinál 3 százalékponttal magasabb volt.

A januártól november végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 175 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 14%-kal bővült. Az adatok kb. 10%-os árindex mellett reál értelemben is növekedést jeleznek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?