31 °C Budapest

Jól fut a szekér a gyógyszállóknál...

Pénzcentrum
2005. január 10. 09:00

Az év tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma kismértékben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003. január-novemberhez viszonyítva.

Külföldi vebdégforgalom: bővülés

Az év elejétől november végéig a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 3 millió külföldi vendég érkezett, akik 9.9 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 3%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

A külföldivendég-forgalom bővülése - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország régióra koncentrálódott. A szállodák forgalma az átlagos értéket meghaladóan növekedett, a fellendülés az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákat jellemezte, és a legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos házakban volt a legnagyobb mértékű. A gyógyszállókban 7%-kal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 hasonló időszakában. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős visszaesés figyelhető meg.

Belföldi vendégek: visszaesés

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 7.6 milliót. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel azelőttinél. A szállodákat összességében enyhe növekedés jellemezte, a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 1%-kal nőtt. A gyógyszállodák a belföldivendég-forgalom jelentős élénküléséről számoltak be.

A második legkedveltebb szállástípusban, a panziókban 4%-kal csökkent a belföldiek vendégéjszakáinak száma, viszonyítva az előző év azonos időszakához.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emelkedő szobakihasználtság a szállodákban

November végéig a szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakinál 3 százalékponttal magasabb volt.

A januártól november végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 175 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 14%-kal bővült. Az adatok kb. 10%-os árindex mellett reál értelemben is növekedést jeleznek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem