Jól fut a szekér a gyógyszállóknál...

Pénzcentrum
2005. január 10. 09:00

Az év tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma kismértékben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003. január-novemberhez viszonyítva.

Külföldi vebdégforgalom: bővülés

Az év elejétől november végéig a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 3 millió külföldi vendég érkezett, akik 9.9 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 3%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

A külföldivendég-forgalom bővülése - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország régióra koncentrálódott. A szállodák forgalma az átlagos értéket meghaladóan növekedett, a fellendülés az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákat jellemezte, és a legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos házakban volt a legnagyobb mértékű. A gyógyszállókban 7%-kal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 hasonló időszakában. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős visszaesés figyelhető meg.

Belföldi vendégek: visszaesés

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 7.6 milliót. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel azelőttinél. A szállodákat összességében enyhe növekedés jellemezte, a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 1%-kal nőtt. A gyógyszállodák a belföldivendég-forgalom jelentős élénküléséről számoltak be.

A második legkedveltebb szállástípusban, a panziókban 4%-kal csökkent a belföldiek vendégéjszakáinak száma, viszonyítva az előző év azonos időszakához.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emelkedő szobakihasználtság a szállodákban

November végéig a szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakinál 3 százalékponttal magasabb volt.

A januártól november végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 175 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 14%-kal bővült. Az adatok kb. 10%-os árindex mellett reál értelemben is növekedést jeleznek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24