16 °C Budapest

Jól fut a szekér a gyógyszállóknál...

Pénzcentrum
2005. január 10. 09:00

Az év tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma kismértékben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003. január-novemberhez viszonyítva.

Külföldi vebdégforgalom: bővülés

Az év elejétől november végéig a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 3 millió külföldi vendég érkezett, akik 9.9 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 3%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

A külföldivendég-forgalom bővülése - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország régióra koncentrálódott. A szállodák forgalma az átlagos értéket meghaladóan növekedett, a fellendülés az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákat jellemezte, és a legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos házakban volt a legnagyobb mértékű. A gyógyszállókban 7%-kal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 hasonló időszakában. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős visszaesés figyelhető meg.

Belföldi vendégek: visszaesés

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 7.6 milliót. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel azelőttinél. A szállodákat összességében enyhe növekedés jellemezte, a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 1%-kal nőtt. A gyógyszállodák a belföldivendég-forgalom jelentős élénküléséről számoltak be.

A második legkedveltebb szállástípusban, a panziókban 4%-kal csökkent a belföldiek vendégéjszakáinak száma, viszonyítva az előző év azonos időszakához.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emelkedő szobakihasználtság a szállodákban

November végéig a szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakinál 3 százalékponttal magasabb volt.

A januártól november végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 175 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 14%-kal bővült. Az adatok kb. 10%-os árindex mellett reál értelemben is növekedést jeleznek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?