Holnap piacbefolyásoló külker adat: mire számítsunk?

Pénzcentrum
2005. január 10. 14:30

Holnap teszi közzé a KSH a november havi külkereskedelmi adatokat. A piaci elemzők szerint a hiány 250 m euró körül alakulhat, ami kb. 25 m euróval haladná meg a tavaly novemberi deficit értékét. A behozatal és a kivitel növekedési indexei várhatóan nem különböznek majd jelentősen egymástól. Az adat érdemi hatással lehet a hozamok illetve a forint árfolyamának alakulására.

Tavaly az első 11 hónapban 3.79 mrd eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg hiánya, helyes várakozások szerint idén ennél alig 20 m euróval lehet magasabb a deficit.


A folyamatokat tekintve 2004 első félévében a külgazdaságban folytatódott a 2003 III. negyedévében elkezdődött növekedés. Az első hat hónap során a behozatal és a kivitel volumene is erőteljesen, 19-20%-kal növekedett a megelőző év azonos időszakához képest. Az I. negyedévben az export 4 százalékponttal nagyobb mértékben nőtt, mint az import, a II. negyedévben viszont a behozatal volumenbővülése haladta meg a kivitelét. A III. negyedév folyamataira a növekedési ütem markáns csökkenése jellemző, amelynek ellenére a volumennövekedés még mindig kétszámjegyű maradt.


Novemberben várhatóan továbbra is 20%-ot meghaladóan nőtt a gépek és szállítóeszközök forgalma a kivitelben és a behozatalban. A legnagyobb deficit várhatóan novemberben is a feldolgozott termékekhez kapcsolódik, itt is kiemelhetőek a papírpiari termékek, a textíliák, a fémek, a gyógyszerek.


Az exportalakulás láthatóan jól követi az ipariexportértékesítés illetve a legfőbb piacnak számító Németország IFO konjunktúraindexét. A legutóbbi adatok alapján a német gazdaság az IFO szerint élénkült, ugyanakkor a később publikált visszaeső rendelésállományi adatok arra utalnak, hogy érdemi gyorsulás a közeljövőben nem várható. Az importnál a dinamikusan növekvő beruházások, illetve a továbbra is viszonylag erős fogyasztás tarthatja magasan az indexet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az év végére elemzői becslések szerint a hiány mértéke elérheti a 4.6-4.7 mrd eurót, ami kb. 0.5 mrd eurós növekedés tavalyhoz képest. A hiány mértéke ezzel a GDP 5.8%-ra nőhet a 2003-as 5.7 %-ról.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?