13 °C Budapest

Gyurcsány 2005 nagy kihívásairól - reformok nélkül

Pénzcentrum
2005. január 5. 13:14

A Klub Rádiónak nyilatkozott ma Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 legfontosabb feladatairól. A miniszterelnök szerint 2005 a kihívások éve, melyre okos és sikeres választ kell adni. Gyurcsány azt állította, hogy a hétköznapokban nem lesznek radikális változások idén. Fontos, hogy azt lehessen érzékelni, hogy mi felé megy az ország. A nagy reformok 2006 előtt nem indulhatnak el, a kormány nem tervez választási költségvetést.

Személyi jövedelem-adózás: fizessenek a gazdagok

Érdemi változás a személyi jövedelemadózás terén a kétkulcsos rendszer bevezetésével történt - mondta a miniszterelnök. Ez alapján és a kedvezmények szűkítésének eredményeképp aki átlagos vagy átlag alatti keresettel rendelkezik, azok kevesebb adót fizetnek majd, a magasabb jövedelmi kategóriáknál az elvonás növekszik. A teljes adóelvonás nemzetgazdasági szinten egyébként 0.5%ponttal csökken, ami kb. 100 mrd Ft-ot jelent.

Reformok: 2006 előtt nem

A nagy elosztórendszerek reformját több tényező is akadályozza: nincs elegendő eltökéltség, koncepció vagy pénz - mondta Gyurcsány. Az egészségügynél egyik sincs meg. Csak rögtönzések vannak, átgondolt reform, részletes koncepció nem létezik. Nincs elég pénz ahhoz, hogy akár a mostani igazságtalan rendszerben elfogadható minőségű szolgáltatást nyújtsanak - állította a miniszterelnök.

Minden nagy rendszer nagy problémája, hogy érdemi változás nélkül sok pénz tűnhet el. A miniszterelnök szerint 2006 előtt nem lehet arra számítani, hogy érdemi reformok induljanak meg az egészségügyi rendszerben .A következő kormány (Gyurcsány bízik benne, hogy az ő vezetésével) egy-két érdemi átalakítást vélhetően kezdeményez majd, de a mély strukturális reformokhoz koncepció és pénz kell.

2006 nyaráig az elfogadott költségvetés alapján nem lehet átfogó reformokba fogni más területeken sem. Nincs értelme úgy reformokat elindítani, hogy azokból csak a konfliktusok érződjenek, azok eredményei pedig nem. Emiatt sokkal ésszerűbb politikai szempontból is a választási ciklus elején indítani a nagyobb változásokat.

Választási költségvetés: nem lehet megvásárolni a választókat

Az eddigi nyilatkozatok alapján feltételezni lehetne, hogy nem lesz választási költségvetés, ennek ellenére a tapasztalatok alapján erre kevés az esély - vetette fel a Klub Rádió műsorvezetője a kérdést. Gyurcsány a beidegződések ellenére is állítja, hogy nem lesz a választási költségvetés. Nem hiszem, hogy a választókat meg lehessen vásárolni - mondta a miniszterelnök. A választókra egy-két gesztussal lehet hatást gyakorolni, de fontos a döntések kiszámíthatósága. A konfliktusokat számos esetben vállalni kell, de nem szabad szélkakas politikát folytatni, a döntéseknek következményei vannak - állította a miniszterelnök. Az előző körmányok közül mindegyik vesztett, aki pénzosztással akart szavazatokat nyerni.

Infláció, költségvetés, bérek

Gyurcsány szerint az infláció 4.5% körül lehet 2005-ben, az eltérés ettől egy-két tized százalékpontot tehet ki. Az államháztartás hiánya a tavalyi 5% feletti értékről 4.5% körüli GDP arányos mértékűre mérséklődhet. Megszorításokra nem kell számítani, Gyurcsány szerint ez egy helytelen kényszerképzet. Idén a reálbérek 3-4%-kal nőhetnek, a nyugdíjaknál is hasonló emelkedés várható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forint, fiskális és monetáris politika: el kell kerülni a direkt beavatkozást

A monetáris politika meghatározása jegybank és a Monetáris Tanács feladata, de véleményt erről a kormány is alkothat - véli a miniszterelnök. Gyurcsány szerint a közvetlen befolyásolást emellett kell elkerülni. A miniszterelnök szerint a Monetáris Tanács átalakítása a jegybanktörvény megváltoztatásával jogos, és az európai gyakorlatnak megfelelő.

Gyurcsány nem ért egyet azzal, hogy a monetáris politikába radikális beavatkozások történjenek. Emellett azonban a miniszterelnök úgy gondolja, hogy az irányadó kamatszint még mindig túl magas, indokolatlan itt tartani. Ilyen magas kamatszint és erős árfolyam mellett a hazai gyártók jelentős része nem versenyképes. Igaz ez az exportőrökre illetve az importtal versenyző hazai termelőkre is.

EU támogatások: koncepció kell

A csatlakozó országok közül az első háromban van Magyarország - véli Gyurcsány Ferenc. Magyarország korábban jól pályázott az uniós forrásokra, ugyanakkor a tagsággal kapcsolatosan nincs jól átgondolt fejlesztési koncepció. Ez különösen így van a 2007 utáni időszakra. Fontos feladat ennek a koncepciónak az elkészítése, a 2007-2013 között elnyerhető források minél nagyobb részének ésszerű megszerzése.

Autópálya, infrastruktúra: PPP

Az idei év egyik nagy feladata, hogy az autópálya-építésbe magántőkét vonjanak be. Minél hamarabb el kell érni, hogy az autópályák a határokig érjenek. A közútfejlesztéssel párhuzamosan modernizálni kell a vasutat, a légiközlekedésben a magántőke kell hogy meghatározó szerepet játsszon.

Privatizáció: pénzügyi vagy stratégiai kérdés?

Stratégiai vagy pénzügyi kérdés a privatizáció? - hangzott el a kérdés a műsorban. Gyurcsány szerint a magánosítás nem elsősorban pénzügyi kérdés, bár a forrásokra mindenképpen szükség van, ha más területekre akarjuk azokat csoportosítani. Nincs már komoly privatizáció előttünk, a vita inkább politikai porhintés - állította a miniszterelnök. Gyurcsány hisz abban, hogy az országot a magánkezdeményezések viszik előre, de ennek ellenére nem szükséges mindent magántulajdonba adni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm