23 °C Budapest

Gyurcsány 2005 nagy kihívásairól - reformok nélkül

Pénzcentrum
2005. január 5. 13:14

A Klub Rádiónak nyilatkozott ma Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 legfontosabb feladatairól. A miniszterelnök szerint 2005 a kihívások éve, melyre okos és sikeres választ kell adni. Gyurcsány azt állította, hogy a hétköznapokban nem lesznek radikális változások idén. Fontos, hogy azt lehessen érzékelni, hogy mi felé megy az ország. A nagy reformok 2006 előtt nem indulhatnak el, a kormány nem tervez választási költségvetést.

Személyi jövedelem-adózás: fizessenek a gazdagok

Érdemi változás a személyi jövedelemadózás terén a kétkulcsos rendszer bevezetésével történt - mondta a miniszterelnök. Ez alapján és a kedvezmények szűkítésének eredményeképp aki átlagos vagy átlag alatti keresettel rendelkezik, azok kevesebb adót fizetnek majd, a magasabb jövedelmi kategóriáknál az elvonás növekszik. A teljes adóelvonás nemzetgazdasági szinten egyébként 0.5%ponttal csökken, ami kb. 100 mrd Ft-ot jelent.

Reformok: 2006 előtt nem

A nagy elosztórendszerek reformját több tényező is akadályozza: nincs elegendő eltökéltség, koncepció vagy pénz - mondta Gyurcsány. Az egészségügynél egyik sincs meg. Csak rögtönzések vannak, átgondolt reform, részletes koncepció nem létezik. Nincs elég pénz ahhoz, hogy akár a mostani igazságtalan rendszerben elfogadható minőségű szolgáltatást nyújtsanak - állította a miniszterelnök.

Minden nagy rendszer nagy problémája, hogy érdemi változás nélkül sok pénz tűnhet el. A miniszterelnök szerint 2006 előtt nem lehet arra számítani, hogy érdemi reformok induljanak meg az egészségügyi rendszerben .A következő kormány (Gyurcsány bízik benne, hogy az ő vezetésével) egy-két érdemi átalakítást vélhetően kezdeményez majd, de a mély strukturális reformokhoz koncepció és pénz kell.

2006 nyaráig az elfogadott költségvetés alapján nem lehet átfogó reformokba fogni más területeken sem. Nincs értelme úgy reformokat elindítani, hogy azokból csak a konfliktusok érződjenek, azok eredményei pedig nem. Emiatt sokkal ésszerűbb politikai szempontból is a választási ciklus elején indítani a nagyobb változásokat.

Választási költségvetés: nem lehet megvásárolni a választókat

Az eddigi nyilatkozatok alapján feltételezni lehetne, hogy nem lesz választási költségvetés, ennek ellenére a tapasztalatok alapján erre kevés az esély - vetette fel a Klub Rádió műsorvezetője a kérdést. Gyurcsány a beidegződések ellenére is állítja, hogy nem lesz a választási költségvetés. Nem hiszem, hogy a választókat meg lehessen vásárolni - mondta a miniszterelnök. A választókra egy-két gesztussal lehet hatást gyakorolni, de fontos a döntések kiszámíthatósága. A konfliktusokat számos esetben vállalni kell, de nem szabad szélkakas politikát folytatni, a döntéseknek következményei vannak - állította a miniszterelnök. Az előző körmányok közül mindegyik vesztett, aki pénzosztással akart szavazatokat nyerni.

Infláció, költségvetés, bérek

Gyurcsány szerint az infláció 4.5% körül lehet 2005-ben, az eltérés ettől egy-két tized százalékpontot tehet ki. Az államháztartás hiánya a tavalyi 5% feletti értékről 4.5% körüli GDP arányos mértékűre mérséklődhet. Megszorításokra nem kell számítani, Gyurcsány szerint ez egy helytelen kényszerképzet. Idén a reálbérek 3-4%-kal nőhetnek, a nyugdíjaknál is hasonló emelkedés várható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forint, fiskális és monetáris politika: el kell kerülni a direkt beavatkozást

A monetáris politika meghatározása jegybank és a Monetáris Tanács feladata, de véleményt erről a kormány is alkothat - véli a miniszterelnök. Gyurcsány szerint a közvetlen befolyásolást emellett kell elkerülni. A miniszterelnök szerint a Monetáris Tanács átalakítása a jegybanktörvény megváltoztatásával jogos, és az európai gyakorlatnak megfelelő.

Gyurcsány nem ért egyet azzal, hogy a monetáris politikába radikális beavatkozások történjenek. Emellett azonban a miniszterelnök úgy gondolja, hogy az irányadó kamatszint még mindig túl magas, indokolatlan itt tartani. Ilyen magas kamatszint és erős árfolyam mellett a hazai gyártók jelentős része nem versenyképes. Igaz ez az exportőrökre illetve az importtal versenyző hazai termelőkre is.

EU támogatások: koncepció kell

A csatlakozó országok közül az első háromban van Magyarország - véli Gyurcsány Ferenc. Magyarország korábban jól pályázott az uniós forrásokra, ugyanakkor a tagsággal kapcsolatosan nincs jól átgondolt fejlesztési koncepció. Ez különösen így van a 2007 utáni időszakra. Fontos feladat ennek a koncepciónak az elkészítése, a 2007-2013 között elnyerhető források minél nagyobb részének ésszerű megszerzése.

Autópálya, infrastruktúra: PPP

Az idei év egyik nagy feladata, hogy az autópálya-építésbe magántőkét vonjanak be. Minél hamarabb el kell érni, hogy az autópályák a határokig érjenek. A közútfejlesztéssel párhuzamosan modernizálni kell a vasutat, a légiközlekedésben a magántőke kell hogy meghatározó szerepet játsszon.

Privatizáció: pénzügyi vagy stratégiai kérdés?

Stratégiai vagy pénzügyi kérdés a privatizáció? - hangzott el a kérdés a műsorban. Gyurcsány szerint a magánosítás nem elsősorban pénzügyi kérdés, bár a forrásokra mindenképpen szükség van, ha más területekre akarjuk azokat csoportosítani. Nincs már komoly privatizáció előttünk, a vita inkább politikai porhintés - állította a miniszterelnök. Gyurcsány hisz abban, hogy az országot a magánkezdeményezések viszik előre, de ennek ellenére nem szükséges mindent magántulajdonba adni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm