21 °C Budapest

Gyurcsány 2005 nagy kihívásairól - reformok nélkül

Pénzcentrum
2005. január 5. 13:14

A Klub Rádiónak nyilatkozott ma Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 legfontosabb feladatairól. A miniszterelnök szerint 2005 a kihívások éve, melyre okos és sikeres választ kell adni. Gyurcsány azt állította, hogy a hétköznapokban nem lesznek radikális változások idén. Fontos, hogy azt lehessen érzékelni, hogy mi felé megy az ország. A nagy reformok 2006 előtt nem indulhatnak el, a kormány nem tervez választási költségvetést.

Személyi jövedelem-adózás: fizessenek a gazdagok

Érdemi változás a személyi jövedelemadózás terén a kétkulcsos rendszer bevezetésével történt - mondta a miniszterelnök. Ez alapján és a kedvezmények szűkítésének eredményeképp aki átlagos vagy átlag alatti keresettel rendelkezik, azok kevesebb adót fizetnek majd, a magasabb jövedelmi kategóriáknál az elvonás növekszik. A teljes adóelvonás nemzetgazdasági szinten egyébként 0.5%ponttal csökken, ami kb. 100 mrd Ft-ot jelent.

Reformok: 2006 előtt nem

A nagy elosztórendszerek reformját több tényező is akadályozza: nincs elegendő eltökéltség, koncepció vagy pénz - mondta Gyurcsány. Az egészségügynél egyik sincs meg. Csak rögtönzések vannak, átgondolt reform, részletes koncepció nem létezik. Nincs elég pénz ahhoz, hogy akár a mostani igazságtalan rendszerben elfogadható minőségű szolgáltatást nyújtsanak - állította a miniszterelnök.

Minden nagy rendszer nagy problémája, hogy érdemi változás nélkül sok pénz tűnhet el. A miniszterelnök szerint 2006 előtt nem lehet arra számítani, hogy érdemi reformok induljanak meg az egészségügyi rendszerben .A következő kormány (Gyurcsány bízik benne, hogy az ő vezetésével) egy-két érdemi átalakítást vélhetően kezdeményez majd, de a mély strukturális reformokhoz koncepció és pénz kell.

2006 nyaráig az elfogadott költségvetés alapján nem lehet átfogó reformokba fogni más területeken sem. Nincs értelme úgy reformokat elindítani, hogy azokból csak a konfliktusok érződjenek, azok eredményei pedig nem. Emiatt sokkal ésszerűbb politikai szempontból is a választási ciklus elején indítani a nagyobb változásokat.

Választási költségvetés: nem lehet megvásárolni a választókat

Az eddigi nyilatkozatok alapján feltételezni lehetne, hogy nem lesz választási költségvetés, ennek ellenére a tapasztalatok alapján erre kevés az esély - vetette fel a Klub Rádió műsorvezetője a kérdést. Gyurcsány a beidegződések ellenére is állítja, hogy nem lesz a választási költségvetés. Nem hiszem, hogy a választókat meg lehessen vásárolni - mondta a miniszterelnök. A választókra egy-két gesztussal lehet hatást gyakorolni, de fontos a döntések kiszámíthatósága. A konfliktusokat számos esetben vállalni kell, de nem szabad szélkakas politikát folytatni, a döntéseknek következményei vannak - állította a miniszterelnök. Az előző körmányok közül mindegyik vesztett, aki pénzosztással akart szavazatokat nyerni.

Infláció, költségvetés, bérek

Gyurcsány szerint az infláció 4.5% körül lehet 2005-ben, az eltérés ettől egy-két tized százalékpontot tehet ki. Az államháztartás hiánya a tavalyi 5% feletti értékről 4.5% körüli GDP arányos mértékűre mérséklődhet. Megszorításokra nem kell számítani, Gyurcsány szerint ez egy helytelen kényszerképzet. Idén a reálbérek 3-4%-kal nőhetnek, a nyugdíjaknál is hasonló emelkedés várható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forint, fiskális és monetáris politika: el kell kerülni a direkt beavatkozást

A monetáris politika meghatározása jegybank és a Monetáris Tanács feladata, de véleményt erről a kormány is alkothat - véli a miniszterelnök. Gyurcsány szerint a közvetlen befolyásolást emellett kell elkerülni. A miniszterelnök szerint a Monetáris Tanács átalakítása a jegybanktörvény megváltoztatásával jogos, és az európai gyakorlatnak megfelelő.

Gyurcsány nem ért egyet azzal, hogy a monetáris politikába radikális beavatkozások történjenek. Emellett azonban a miniszterelnök úgy gondolja, hogy az irányadó kamatszint még mindig túl magas, indokolatlan itt tartani. Ilyen magas kamatszint és erős árfolyam mellett a hazai gyártók jelentős része nem versenyképes. Igaz ez az exportőrökre illetve az importtal versenyző hazai termelőkre is.

EU támogatások: koncepció kell

A csatlakozó országok közül az első háromban van Magyarország - véli Gyurcsány Ferenc. Magyarország korábban jól pályázott az uniós forrásokra, ugyanakkor a tagsággal kapcsolatosan nincs jól átgondolt fejlesztési koncepció. Ez különösen így van a 2007 utáni időszakra. Fontos feladat ennek a koncepciónak az elkészítése, a 2007-2013 között elnyerhető források minél nagyobb részének ésszerű megszerzése.

Autópálya, infrastruktúra: PPP

Az idei év egyik nagy feladata, hogy az autópálya-építésbe magántőkét vonjanak be. Minél hamarabb el kell érni, hogy az autópályák a határokig érjenek. A közútfejlesztéssel párhuzamosan modernizálni kell a vasutat, a légiközlekedésben a magántőke kell hogy meghatározó szerepet játsszon.

Privatizáció: pénzügyi vagy stratégiai kérdés?

Stratégiai vagy pénzügyi kérdés a privatizáció? - hangzott el a kérdés a műsorban. Gyurcsány szerint a magánosítás nem elsősorban pénzügyi kérdés, bár a forrásokra mindenképpen szükség van, ha más területekre akarjuk azokat csoportosítani. Nincs már komoly privatizáció előttünk, a vita inkább politikai porhintés - állította a miniszterelnök. Gyurcsány hisz abban, hogy az országot a magánkezdeményezések viszik előre, de ennek ellenére nem szükséges mindent magántulajdonba adni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm