29 °C Budapest

Csökkenő olajár és erősödő forint mérsékli a termelői árakat

Pénzcentrum
2005. január 5. 09:00

A termelőiár-index novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.2%-kal csökkent, és 2.1%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet. Az éves árnövekedés dinamikája ezzel mérséklődött. Az ipar belföldi értékesítésének árszintje 2004. novemberben az előző hónapinál 0.1%-kal volt alacsonyabb, gyakorlatilag nem változott. Az exportárak októberhez képest 0.3%-kal csökkentek.

A belföldi értékesítésen belül a legmagasabb havi áremelkedést (1.7%) a gumi-, műanyag termék gyártásában mérte a KSH. A kőolaj világpiaci árának októberi rekord árszintjét követően novemberben a nyersolaj és primertermékek területén jelentős áresés érvényesült. Hatására a hazai vegyipari ágazatok árszintje átlagosan 0.4%-kal lett alacsonyabb. Míg a hazai kőolaj-feldolgozásban közel 3%-kal csökkentek az árak, a másik két vegyipari ágazatban még az előző hónapok magasabb nyersanyagárai tükröződtek.

A belföldi értékesítés közel 27%-át képviselő élelmiszer-ágazatot is mérséklődő árak jellemezték, az árak ott átlagosan 0.3%-kal csökkentek. A kohászati ágazatokban megállt a korábbi hónapokra jellemző markáns árnövekedés, és az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0.3%-kal alacsonyabb árszint alakult ki. A belföldi értékesítés több mint egyötödét képviselő, szabályozott áras villamosenergia-, gáz-, gőz- vízellátás árszintjének minimális (0.1%-os) emelkedését önkormányzati hatáskörbe tartozó fűtésihődíj- és melegvízdíj-emelés okozta.

A forintban mért exportértékesítési árak alakulását novemberben is döntően a forintárfolyam alakulása határozta meg. 12 havi összehasonlításban az áresés 2.3%-os. A forint novemberi árfolyama 2003 novemberéhez képest az euróval szemben 5.4%-kal, a dollárral szemben 14.8%-kal erősödött. Az export 70%-át reprezentáló gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év novemberéhez mérten 5.2%-kal csökkentek.


Az adatokban tehát egyértelműen tükröződik a világpiaci olajár csökkenése, emellett más területeken is érdemben érződik az árnövekedés lassulása. Az erősödő forint kedvezőtlen hatását az adatok szerint az exportálók jelentős része nem tudta semlegesíteni, változatlan devizában számított árak mellett a forintárak a felértékelődés mértékével csökkentek a gépiparban.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?