Csökkenő olajár és erősödő forint mérsékli a termelői árakat

Pénzcentrum
2005. január 5. 09:00

A termelőiár-index novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.2%-kal csökkent, és 2.1%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet. Az éves árnövekedés dinamikája ezzel mérséklődött. Az ipar belföldi értékesítésének árszintje 2004. novemberben az előző hónapinál 0.1%-kal volt alacsonyabb, gyakorlatilag nem változott. Az exportárak októberhez képest 0.3%-kal csökkentek.

A belföldi értékesítésen belül a legmagasabb havi áremelkedést (1.7%) a gumi-, műanyag termék gyártásában mérte a KSH. A kőolaj világpiaci árának októberi rekord árszintjét követően novemberben a nyersolaj és primertermékek területén jelentős áresés érvényesült. Hatására a hazai vegyipari ágazatok árszintje átlagosan 0.4%-kal lett alacsonyabb. Míg a hazai kőolaj-feldolgozásban közel 3%-kal csökkentek az árak, a másik két vegyipari ágazatban még az előző hónapok magasabb nyersanyagárai tükröződtek.

A belföldi értékesítés közel 27%-át képviselő élelmiszer-ágazatot is mérséklődő árak jellemezték, az árak ott átlagosan 0.3%-kal csökkentek. A kohászati ágazatokban megállt a korábbi hónapokra jellemző markáns árnövekedés, és az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0.3%-kal alacsonyabb árszint alakult ki. A belföldi értékesítés több mint egyötödét képviselő, szabályozott áras villamosenergia-, gáz-, gőz- vízellátás árszintjének minimális (0.1%-os) emelkedését önkormányzati hatáskörbe tartozó fűtésihődíj- és melegvízdíj-emelés okozta.

A forintban mért exportértékesítési árak alakulását novemberben is döntően a forintárfolyam alakulása határozta meg. 12 havi összehasonlításban az áresés 2.3%-os. A forint novemberi árfolyama 2003 novemberéhez képest az euróval szemben 5.4%-kal, a dollárral szemben 14.8%-kal erősödött. Az export 70%-át reprezentáló gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év novemberéhez mérten 5.2%-kal csökkentek.


Az adatokban tehát egyértelműen tükröződik a világpiaci olajár csökkenése, emellett más területeken is érdemben érződik az árnövekedés lassulása. Az erősödő forint kedvezőtlen hatását az adatok szerint az exportálók jelentős része nem tudta semlegesíteni, változatlan devizában számított árak mellett a forintárak a felértékelődés mértékével csökkentek a gépiparban.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem