22 °C Budapest

Csökkenő olajár és erősödő forint mérsékli a termelői árakat

Pénzcentrum
2005. január 5. 09:00

A termelőiár-index novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.2%-kal csökkent, és 2.1%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet. Az éves árnövekedés dinamikája ezzel mérséklődött. Az ipar belföldi értékesítésének árszintje 2004. novemberben az előző hónapinál 0.1%-kal volt alacsonyabb, gyakorlatilag nem változott. Az exportárak októberhez képest 0.3%-kal csökkentek.

A belföldi értékesítésen belül a legmagasabb havi áremelkedést (1.7%) a gumi-, műanyag termék gyártásában mérte a KSH. A kőolaj világpiaci árának októberi rekord árszintjét követően novemberben a nyersolaj és primertermékek területén jelentős áresés érvényesült. Hatására a hazai vegyipari ágazatok árszintje átlagosan 0.4%-kal lett alacsonyabb. Míg a hazai kőolaj-feldolgozásban közel 3%-kal csökkentek az árak, a másik két vegyipari ágazatban még az előző hónapok magasabb nyersanyagárai tükröződtek.

A belföldi értékesítés közel 27%-át képviselő élelmiszer-ágazatot is mérséklődő árak jellemezték, az árak ott átlagosan 0.3%-kal csökkentek. A kohászati ágazatokban megállt a korábbi hónapokra jellemző markáns árnövekedés, és az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0.3%-kal alacsonyabb árszint alakult ki. A belföldi értékesítés több mint egyötödét képviselő, szabályozott áras villamosenergia-, gáz-, gőz- vízellátás árszintjének minimális (0.1%-os) emelkedését önkormányzati hatáskörbe tartozó fűtésihődíj- és melegvízdíj-emelés okozta.

A forintban mért exportértékesítési árak alakulását novemberben is döntően a forintárfolyam alakulása határozta meg. 12 havi összehasonlításban az áresés 2.3%-os. A forint novemberi árfolyama 2003 novemberéhez képest az euróval szemben 5.4%-kal, a dollárral szemben 14.8%-kal erősödött. Az export 70%-át reprezentáló gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év novemberéhez mérten 5.2%-kal csökkentek.


Az adatokban tehát egyértelműen tükröződik a világpiaci olajár csökkenése, emellett más területeken is érdemben érződik az árnövekedés lassulása. Az erősödő forint kedvezőtlen hatását az adatok szerint az exportálók jelentős része nem tudta semlegesíteni, változatlan devizában számított árak mellett a forintárak a felértékelődés mértékével csökkentek a gépiparban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?