7 °C Budapest

Magas, de mérséklődik a külső forrásbevonás

Pénzcentrum
2005. január 4. 11:02

A Magyar Nemzeti Bank tegnap tette közzé a nemzetgazdaság pénzügyi számláit. Az adatokból látható, hogy a magyar gazdaság továbbra is jelentős külső forrásbevonásra kényszerül, bár ennek mértéke valamelyest csökkent az utóbbi negyedévekben. A legnagyobb forrásigénye az államháztartásnak van, melyet a nem pénzügyi vállalatok követnek (sajnos viszonylag alacsony forrásigénnyel). A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai a harmadik negyedévben bár egyfajta szezonalitásnak megfelelően romlottak, több negyedévet együtt nézve enyhe javulás tapasztalható. Összességében a külső forrásbevonás (többségében folyó fizetési mérleg hiánya) mérsékléséhez, illetve a nem pénzügyi vállalatok nagyobb levegőhöz engedéséhez elsősorban az államháztartás erőteljesebb konszolidációjára lenne szükség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A statisztikák szerint a külföldi finanszírozás a tavalyi év harmadik negyedében a GDP 6.6%-ra rúgott, ami 0.6%ponttal alacsonyabb a 2003 harmadik negyedévénél. Az államháztartás pozíciója javult, ezzel párhuzamosan (kedvezőtlenül értékelhető módon) javult a nem pénzügyi vállalatok finanszírozási pozíciója is. A háztartások esetében a nettó megtakarítások értéke nem változott (reálértéken csökkent), a hitelfelvételi kedv romlott.


A nem pénzügyi vállalatoknál a hitelfelvételi kedv egyértelműen élénkül, ugyanakkor ennek intenzitása a 2000-hez, 2001-hez képest továbbra is viszonylag alacsony. A vállalati szektor 2002-ben nettó megtakarító volt, 2004-ben a nettó hitelfelvétel 650 mrd Ft körül alakulhat. A növekvő hiteligény egybevág a dinamikus beruházási adatokkal.

A háztartások pozícióját értékelve két tényező emelhető ki. Egyrészt a pénzügyi eszközök növekedése elsősorban a nyugdíjpénztári megtakarítások bővüléséhez kapcsolódik, amely mellett a banki betétképzés sem elhanyagolható. Ezzel párhuzamosan a hitelfelvételi láz is mintha kezdene alább hagyni, melyben a támogatott lakáshitel konstrukció szigorodása meghatározó lehet (csökkenő ütemű növekedés a hosszú lejáratú hiteleknél mutatkozik).


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?