34 °C Budapest

Magas, de mérséklődik a külső forrásbevonás

Pénzcentrum
2005. január 4. 11:02

A Magyar Nemzeti Bank tegnap tette közzé a nemzetgazdaság pénzügyi számláit. Az adatokból látható, hogy a magyar gazdaság továbbra is jelentős külső forrásbevonásra kényszerül, bár ennek mértéke valamelyest csökkent az utóbbi negyedévekben. A legnagyobb forrásigénye az államháztartásnak van, melyet a nem pénzügyi vállalatok követnek (sajnos viszonylag alacsony forrásigénnyel). A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai a harmadik negyedévben bár egyfajta szezonalitásnak megfelelően romlottak, több negyedévet együtt nézve enyhe javulás tapasztalható. Összességében a külső forrásbevonás (többségében folyó fizetési mérleg hiánya) mérsékléséhez, illetve a nem pénzügyi vállalatok nagyobb levegőhöz engedéséhez elsősorban az államháztartás erőteljesebb konszolidációjára lenne szükség.

A statisztikák szerint a külföldi finanszírozás a tavalyi év harmadik negyedében a GDP 6.6%-ra rúgott, ami 0.6%ponttal alacsonyabb a 2003 harmadik negyedévénél. Az államháztartás pozíciója javult, ezzel párhuzamosan (kedvezőtlenül értékelhető módon) javult a nem pénzügyi vállalatok finanszírozási pozíciója is. A háztartások esetében a nettó megtakarítások értéke nem változott (reálértéken csökkent), a hitelfelvételi kedv romlott.


A nem pénzügyi vállalatoknál a hitelfelvételi kedv egyértelműen élénkül, ugyanakkor ennek intenzitása a 2000-hez, 2001-hez képest továbbra is viszonylag alacsony. A vállalati szektor 2002-ben nettó megtakarító volt, 2004-ben a nettó hitelfelvétel 650 mrd Ft körül alakulhat. A növekvő hiteligény egybevág a dinamikus beruházási adatokkal.

A háztartások pozícióját értékelve két tényező emelhető ki. Egyrészt a pénzügyi eszközök növekedése elsősorban a nyugdíjpénztári megtakarítások bővüléséhez kapcsolódik, amely mellett a banki betétképzés sem elhanyagolható. Ezzel párhuzamosan a hitelfelvételi láz is mintha kezdene alább hagyni, melyben a támogatott lakáshitel konstrukció szigorodása meghatározó lehet (csökkenő ütemű növekedés a hosszú lejáratú hiteleknél mutatkozik).


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem