28 °C Budapest

Erősödik a dollár (1.345 USD/EUR) - csak átmeneti?

Pénzcentrum
2005. január 4. 09:05

Jelentős korrekciót mutatott a dollár árfolyama az elmúlt napokban. A múlt hét végén az árfolyam az euróval szemben egészen 1.3666-ig gyengült, ugyanakkor a ma reggeli erősödés után már 1.3451-nél járt az árfolyam. A tegnapi kedvezőnek értékelhető beszerzési menedzser index sokat lódított az árfolyamon.

eurusdcomp
eurusdcomp
A legutóbb publikálásra kerülő makrogazdasági adatok azt sugallják, hogy 2005-ben az amerikai gazdaság továbbra is viszonylag gyorsan nőhet. A legnagyobb probléma a megtakarítások elégtelensége (magas folyó mérleg hiány), a külső forrásokra való erős rászorultság lehet. A lakossági megtakarítások egyre kevésbé jövedelem alapúak, ehelyett ún. eszköz alapú (részvény, ingatlan) formákról beszélhetünk. Ez a szerkezet erős nyomás alatt tartja az eszközpiacokat, az ottani árfolyamváltozások erős kihatással lehetnek az egész gazdaságra.

A beszerzési menedzser index tegnap publikált értéke 58.6 volt, ami a feldolgozóipar érdemi növekedésére utal. A mutató lényegében megegyezett a várakozásokkal, ugyanakkor egyes elemzők a regionális előrejelzések alapján még jobbat vártak.

A héten megjelenő további adatok közül a legfontosabbak a csütörtöki és a pénteki munkaerőpiacra vonatkozó statisztikák lesznek. A piac változatlan, 5.4%-os munkanélküliségi rátára, és 190-200 ezer fős munkaerő-állomány bővülésre számít.

Ma jelenik meg az ún. Redbook index, mely a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szolgáltat információt. A mutató feltehetően a karácsonyi szezon kedvező lefolyását mutatja majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ma publikálják a Nyíltpiaci Bizottság legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét is. A közleményben feltehetően továbbra is óvatos kamatemelési politikára vonatkozó utalásokat olvashatunk, a következő ülésen újabb 25 bp-os kamatemelés következhet.

Bár nehéz becslésekbe bocsátkozni az euró/dollár árfolyam alakulásával kapcsolatosan, a következő néhány napban folytatódhat a dollár konszolidációja (mérsékelt árfolyamerősödés), ugyanakkor ennél hosszabb távon gyengülő trendben maradhat a zöldhasú.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?