-2 °C Budapest

Erősödik a dollár (1.345 USD/EUR) - csak átmeneti?

Pénzcentrum
2005. január 4. 09:05

Jelentős korrekciót mutatott a dollár árfolyama az elmúlt napokban. A múlt hét végén az árfolyam az euróval szemben egészen 1.3666-ig gyengült, ugyanakkor a ma reggeli erősödés után már 1.3451-nél járt az árfolyam. A tegnapi kedvezőnek értékelhető beszerzési menedzser index sokat lódított az árfolyamon.

eurusdcomp
eurusdcomp
A legutóbb publikálásra kerülő makrogazdasági adatok azt sugallják, hogy 2005-ben az amerikai gazdaság továbbra is viszonylag gyorsan nőhet. A legnagyobb probléma a megtakarítások elégtelensége (magas folyó mérleg hiány), a külső forrásokra való erős rászorultság lehet. A lakossági megtakarítások egyre kevésbé jövedelem alapúak, ehelyett ún. eszköz alapú (részvény, ingatlan) formákról beszélhetünk. Ez a szerkezet erős nyomás alatt tartja az eszközpiacokat, az ottani árfolyamváltozások erős kihatással lehetnek az egész gazdaságra.

A beszerzési menedzser index tegnap publikált értéke 58.6 volt, ami a feldolgozóipar érdemi növekedésére utal. A mutató lényegében megegyezett a várakozásokkal, ugyanakkor egyes elemzők a regionális előrejelzések alapján még jobbat vártak.

A héten megjelenő további adatok közül a legfontosabbak a csütörtöki és a pénteki munkaerőpiacra vonatkozó statisztikák lesznek. A piac változatlan, 5.4%-os munkanélküliségi rátára, és 190-200 ezer fős munkaerő-állomány bővülésre számít.

Ma jelenik meg az ún. Redbook index, mely a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szolgáltat információt. A mutató feltehetően a karácsonyi szezon kedvező lefolyását mutatja majd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ma publikálják a Nyíltpiaci Bizottság legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét is. A közleményben feltehetően továbbra is óvatos kamatemelési politikára vonatkozó utalásokat olvashatunk, a következő ülésen újabb 25 bp-os kamatemelés következhet.

Bár nehéz becslésekbe bocsátkozni az euró/dollár árfolyam alakulásával kapcsolatosan, a következő néhány napban folytatódhat a dollár konszolidációja (mérsékelt árfolyamerősödés), ugyanakkor ennél hosszabb távon gyengülő trendben maradhat a zöldhasú.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm