A cunami hatása a három nagy délkelet-ázsiai országra

Pénzcentrum
2005. január 4. 12:09

Az elmúlt 40 év legnagyobb földrengése okozott hatalmas szökőárt Észak-Szumátrából indulóan az Indiai-óceán északi partjainál december 26-án. A természeti katasztrófa eddig kb. 150,000 áldozatot követelt, de ennél lényegesen magasabb becslések is léteznek. A humán katasztrófa a történelem eddigi egyik legsúlyosabb tragédiája. Gazdasági vonatkozásait tekintve a hatások lényegesen enyhébbek. Az alábbiakban Thaiföld, Indonézia és Malajzia tekintetében futunk végig a gazdasági hatásokon. Kitekintésünkben felhasználjuk a Morgan Stanley helyi elemzőjének véleményét.

Thaiföld

A természeti katasztrófa összességében hat tartományt érintett, ezek közül legsúlyosabban Phuketet. A hat tartomány Thaiföld GDP-jének kb. 2.7%-át, összlakosságának 3.1%-át adja. Az itteni GDP legnagyobb része a turizmusból származik, emiatt 2005-ben itt erős visszaesés várható. A turizmus jelentősebb mérséklődése ugyanakkor tovagyűrűző módon más tartományok gazdasági teljesítményét is befolyásolja. Összességében azonban így sem várható nemzetgazdasági szinten erőteljes hatás. A természeti katasztrófa elsősorban a turisztikai szempontból fontos területeket, a mezőgazdasági művelésbe bevont partmenti földeket érintette, a sűrűn lakott ipari központok teljesen érintetlenek maradtak.

Előzetes becslések szerint az első negyedévben (mely turizmus szempontjából a legintenzívebb) a vártnál 25-30%-kal érkezhet kevesebb turista, mely 0.5-1%-kal kisebb GDP-t jelenthet. Ennek hatására a korábban becsült 6%-os növekedés 5-5.5%-os lehet. A thai gazdaság viszonylag stabilnak tekinthető, az államadósság a GDP 48%-ra rúg, a külföldi adósság mindössze 25%-os. A helyreállításokhoz kapcsolódóan egy erőteljes beruházási boom várható.

Indonézia

Thaiföld, Malajzia és Indonézia közül az utóbbira volt legnagyobb hatással a szökőár a halálos áldozatok számát tekintve. A cunami Aceh tartományt érte el legkorábban, és itt okozott legnagyobb pusztítást. A partmenti teljes pusztulás ellenére a gazdasági infrastruktúra elemei sértetlenek maradtak, az olaj- és gázmezők megúszták érintetlenül.

Aceh az indonéz GDP mintegy 2.2%-át adja, a lakosság össznépességhez viszonyított aránya hasonló. Mivel az említett infrastruktúra nem sérült, emiatt a gazdasági károk összességében viszonylag korlátozottak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Indonézia meglehetősen erőteljes belső kereslettel rendelkezik lakossági oldalról, emellett itt is élénk beruházási aktivitás valósulhat meg az újjáépítésekhez képest. A Morgan Stanley úgy véli, hogy a GDP-re összességében nem lesz hatással a természeti katasztrófa.

Malajzia

Összességében ezt az országot érintette legkevésbé a cunami kedvezőtlen hatása mind emberi, mind gazdasági szempontból. Károk leginkább Penang szigetén keletkeztek, az ország infrastruktúrája, termelő kapacitása nem sérült. Emiatt a turizmus visszaesése is itt lehet a legkisebb. A Morgan Stanley Malajziában változatlanul 4.8%-os GDP növekedéssel számol 2005-re.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?