7 °C Budapest

A cunami hatása a három nagy délkelet-ázsiai országra

Pénzcentrum
2005. január 4. 12:09

Az elmúlt 40 év legnagyobb földrengése okozott hatalmas szökőárt Észak-Szumátrából indulóan az Indiai-óceán északi partjainál december 26-án. A természeti katasztrófa eddig kb. 150,000 áldozatot követelt, de ennél lényegesen magasabb becslések is léteznek. A humán katasztrófa a történelem eddigi egyik legsúlyosabb tragédiája. Gazdasági vonatkozásait tekintve a hatások lényegesen enyhébbek. Az alábbiakban Thaiföld, Indonézia és Malajzia tekintetében futunk végig a gazdasági hatásokon. Kitekintésünkben felhasználjuk a Morgan Stanley helyi elemzőjének véleményét.

Thaiföld

A természeti katasztrófa összességében hat tartományt érintett, ezek közül legsúlyosabban Phuketet. A hat tartomány Thaiföld GDP-jének kb. 2.7%-át, összlakosságának 3.1%-át adja. Az itteni GDP legnagyobb része a turizmusból származik, emiatt 2005-ben itt erős visszaesés várható. A turizmus jelentősebb mérséklődése ugyanakkor tovagyűrűző módon más tartományok gazdasági teljesítményét is befolyásolja. Összességében azonban így sem várható nemzetgazdasági szinten erőteljes hatás. A természeti katasztrófa elsősorban a turisztikai szempontból fontos területeket, a mezőgazdasági művelésbe bevont partmenti földeket érintette, a sűrűn lakott ipari központok teljesen érintetlenek maradtak.

Előzetes becslések szerint az első negyedévben (mely turizmus szempontjából a legintenzívebb) a vártnál 25-30%-kal érkezhet kevesebb turista, mely 0.5-1%-kal kisebb GDP-t jelenthet. Ennek hatására a korábban becsült 6%-os növekedés 5-5.5%-os lehet. A thai gazdaság viszonylag stabilnak tekinthető, az államadósság a GDP 48%-ra rúg, a külföldi adósság mindössze 25%-os. A helyreállításokhoz kapcsolódóan egy erőteljes beruházási boom várható.

Indonézia

Thaiföld, Malajzia és Indonézia közül az utóbbira volt legnagyobb hatással a szökőár a halálos áldozatok számát tekintve. A cunami Aceh tartományt érte el legkorábban, és itt okozott legnagyobb pusztítást. A partmenti teljes pusztulás ellenére a gazdasági infrastruktúra elemei sértetlenek maradtak, az olaj- és gázmezők megúszták érintetlenül.

Aceh az indonéz GDP mintegy 2.2%-át adja, a lakosság össznépességhez viszonyított aránya hasonló. Mivel az említett infrastruktúra nem sérült, emiatt a gazdasági károk összességében viszonylag korlátozottak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Indonézia meglehetősen erőteljes belső kereslettel rendelkezik lakossági oldalról, emellett itt is élénk beruházási aktivitás valósulhat meg az újjáépítésekhez képest. A Morgan Stanley úgy véli, hogy a GDP-re összességében nem lesz hatással a természeti katasztrófa.

Malajzia

Összességében ezt az országot érintette legkevésbé a cunami kedvezőtlen hatása mind emberi, mind gazdasági szempontból. Károk leginkább Penang szigetén keletkeztek, az ország infrastruktúrája, termelő kapacitása nem sérült. Emiatt a turizmus visszaesése is itt lehet a legkisebb. A Morgan Stanley Malajziában változatlanul 4.8%-os GDP növekedéssel számol 2005-re.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem