0 °C Budapest

A cunami hatása a három nagy délkelet-ázsiai országra

Pénzcentrum
2005. január 4. 12:09

Az elmúlt 40 év legnagyobb földrengése okozott hatalmas szökőárt Észak-Szumátrából indulóan az Indiai-óceán északi partjainál december 26-án. A természeti katasztrófa eddig kb. 150,000 áldozatot követelt, de ennél lényegesen magasabb becslések is léteznek. A humán katasztrófa a történelem eddigi egyik legsúlyosabb tragédiája. Gazdasági vonatkozásait tekintve a hatások lényegesen enyhébbek. Az alábbiakban Thaiföld, Indonézia és Malajzia tekintetében futunk végig a gazdasági hatásokon. Kitekintésünkben felhasználjuk a Morgan Stanley helyi elemzőjének véleményét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Thaiföld

A természeti katasztrófa összességében hat tartományt érintett, ezek közül legsúlyosabban Phuketet. A hat tartomány Thaiföld GDP-jének kb. 2.7%-át, összlakosságának 3.1%-át adja. Az itteni GDP legnagyobb része a turizmusból származik, emiatt 2005-ben itt erős visszaesés várható. A turizmus jelentősebb mérséklődése ugyanakkor tovagyűrűző módon más tartományok gazdasági teljesítményét is befolyásolja. Összességében azonban így sem várható nemzetgazdasági szinten erőteljes hatás. A természeti katasztrófa elsősorban a turisztikai szempontból fontos területeket, a mezőgazdasági művelésbe bevont partmenti földeket érintette, a sűrűn lakott ipari központok teljesen érintetlenek maradtak.

Előzetes becslések szerint az első negyedévben (mely turizmus szempontjából a legintenzívebb) a vártnál 25-30%-kal érkezhet kevesebb turista, mely 0.5-1%-kal kisebb GDP-t jelenthet. Ennek hatására a korábban becsült 6%-os növekedés 5-5.5%-os lehet. A thai gazdaság viszonylag stabilnak tekinthető, az államadósság a GDP 48%-ra rúg, a külföldi adósság mindössze 25%-os. A helyreállításokhoz kapcsolódóan egy erőteljes beruházási boom várható.

Indonézia

Thaiföld, Malajzia és Indonézia közül az utóbbira volt legnagyobb hatással a szökőár a halálos áldozatok számát tekintve. A cunami Aceh tartományt érte el legkorábban, és itt okozott legnagyobb pusztítást. A partmenti teljes pusztulás ellenére a gazdasági infrastruktúra elemei sértetlenek maradtak, az olaj- és gázmezők megúszták érintetlenül.

Aceh az indonéz GDP mintegy 2.2%-át adja, a lakosság össznépességhez viszonyított aránya hasonló. Mivel az említett infrastruktúra nem sérült, emiatt a gazdasági károk összességében viszonylag korlátozottak.

Indonézia meglehetősen erőteljes belső kereslettel rendelkezik lakossági oldalról, emellett itt is élénk beruházási aktivitás valósulhat meg az újjáépítésekhez képest. A Morgan Stanley úgy véli, hogy a GDP-re összességében nem lesz hatással a természeti katasztrófa.

Malajzia

Összességében ezt az országot érintette legkevésbé a cunami kedvezőtlen hatása mind emberi, mind gazdasági szempontból. Károk leginkább Penang szigetén keletkeztek, az ország infrastruktúrája, termelő kapacitása nem sérült. Emiatt a turizmus visszaesése is itt lehet a legkisebb. A Morgan Stanley Malajziában változatlanul 4.8%-os GDP növekedéssel számol 2005-re.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09