26 °C Budapest

A cunami hatása a három nagy délkelet-ázsiai országra

Pénzcentrum
2005. január 4. 12:09

Az elmúlt 40 év legnagyobb földrengése okozott hatalmas szökőárt Észak-Szumátrából indulóan az Indiai-óceán északi partjainál december 26-án. A természeti katasztrófa eddig kb. 150,000 áldozatot követelt, de ennél lényegesen magasabb becslések is léteznek. A humán katasztrófa a történelem eddigi egyik legsúlyosabb tragédiája. Gazdasági vonatkozásait tekintve a hatások lényegesen enyhébbek. Az alábbiakban Thaiföld, Indonézia és Malajzia tekintetében futunk végig a gazdasági hatásokon. Kitekintésünkben felhasználjuk a Morgan Stanley helyi elemzőjének véleményét.

Thaiföld

A természeti katasztrófa összességében hat tartományt érintett, ezek közül legsúlyosabban Phuketet. A hat tartomány Thaiföld GDP-jének kb. 2.7%-át, összlakosságának 3.1%-át adja. Az itteni GDP legnagyobb része a turizmusból származik, emiatt 2005-ben itt erős visszaesés várható. A turizmus jelentősebb mérséklődése ugyanakkor tovagyűrűző módon más tartományok gazdasági teljesítményét is befolyásolja. Összességében azonban így sem várható nemzetgazdasági szinten erőteljes hatás. A természeti katasztrófa elsősorban a turisztikai szempontból fontos területeket, a mezőgazdasági művelésbe bevont partmenti földeket érintette, a sűrűn lakott ipari központok teljesen érintetlenek maradtak.

Előzetes becslések szerint az első negyedévben (mely turizmus szempontjából a legintenzívebb) a vártnál 25-30%-kal érkezhet kevesebb turista, mely 0.5-1%-kal kisebb GDP-t jelenthet. Ennek hatására a korábban becsült 6%-os növekedés 5-5.5%-os lehet. A thai gazdaság viszonylag stabilnak tekinthető, az államadósság a GDP 48%-ra rúg, a külföldi adósság mindössze 25%-os. A helyreállításokhoz kapcsolódóan egy erőteljes beruházási boom várható.

Indonézia

Thaiföld, Malajzia és Indonézia közül az utóbbira volt legnagyobb hatással a szökőár a halálos áldozatok számát tekintve. A cunami Aceh tartományt érte el legkorábban, és itt okozott legnagyobb pusztítást. A partmenti teljes pusztulás ellenére a gazdasági infrastruktúra elemei sértetlenek maradtak, az olaj- és gázmezők megúszták érintetlenül.

Aceh az indonéz GDP mintegy 2.2%-át adja, a lakosság össznépességhez viszonyított aránya hasonló. Mivel az említett infrastruktúra nem sérült, emiatt a gazdasági károk összességében viszonylag korlátozottak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Indonézia meglehetősen erőteljes belső kereslettel rendelkezik lakossági oldalról, emellett itt is élénk beruházási aktivitás valósulhat meg az újjáépítésekhez képest. A Morgan Stanley úgy véli, hogy a GDP-re összességében nem lesz hatással a természeti katasztrófa.

Malajzia

Összességében ezt az országot érintette legkevésbé a cunami kedvezőtlen hatása mind emberi, mind gazdasági szempontból. Károk leginkább Penang szigetén keletkeztek, az ország infrastruktúrája, termelő kapacitása nem sérült. Emiatt a turizmus visszaesése is itt lehet a legkisebb. A Morgan Stanley Malajziában változatlanul 4.8%-os GDP növekedéssel számol 2005-re.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?