29 °C Budapest

Lesújtó értékelés a Bizottságtól - egyelőre szankciók nélkül (!?)

Pénzcentrum
2004. december 22. 14:10

Az Európai Bizottság a mai napon azon véleményét fejezte ki a Tanács felé, miszerint a túlzott deficit eljárás megindításakor tett javaslatok Magyarország esetében egyelőre hatástalanok maradtak. Bár némi konszolidáció történt, a 2004-re kitűzött 4.6%-os, és a 2005-ös 4.1%-os GDP arányos hiánycélnál 0.9%ponttal magasabb deficit várható. A Bizottság szerint további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a GDP arányos hiányt 2008-ra a GDP 3%-a alá szorítsuk. Hazánkhoz hasonló negatív értékelést Görögország kapott. A Bizottság szerint a túlzott deficit eljárás Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ciprus és Málta esetében hamarosan megszüntethető lesz.


A Bizottság részletesen kifejtette véleményét, miszerint májusban a konvergencia programban megfogalmazott célok nem látszanak teljesülni. Korrekciós lépésekre van szükség 2005-ben és a következő években is, ha 2008-ra 3% alá kívánja az ország a deficitet szorítani.

Magyarország ellen az uniós belépés után szinte azonnal megindult a túlzott deficit eljárás (a többi frissen csatlakozott ország egy részéhez hasonlóan). Az eljárás megindítását követően a Tanács július 5-én olyan intézkedéscsomagot javasolt a magyar kormánynak, mellyel a túlzott deficit eljárás belátható időn belül lezárhatóvá válik. A Stabilitási és Növekedési Egyezményben foglaltaknak megfelelően a július 5-ét követő 4 hónapban kellett volna olyan intézkedéseket hozni, melyekből láthatóvá válik az egyértelmű szándék a hiány hatékony lefaragására. Ennek megfelelően intézkedéseket kellett volna hozni, hogy a hiány igazodjon a 2004-es 4.6%-os és a 2005-ös 4.1%-os célhoz. Bár a Bizottság értékelése szerint történtek lépések a hiény csökkentésére (a GDP 0.2%-nak erejéig), ezek nem voltak elegendőek.

A Bizottság nehezményezi, hogy a kormány a jövő évi deficitcélt 4.1%-ról 4.7%-ra módosította. Bár a 2005-ös költségvetés tartalmaz intézkedéseket a kiadások korlátok között tartására, ezek feltehetően nem leszenek elegendőek. Ezzel párhuzamosan számos kockázat kapcsolódik a bevételi tervekhez is. A Bizottság a jövő év végére 5.2%-os GDP arányos deficitet vár, ami több mint 1%pontos túllépése az eredeti célnak.

Összességében a Bizottság úgy véli, a magyar kormány nem tett eleget a Tanács ajánlásainak a deficit csökkentését illetően. Mivel Magyarország egyelőre nem tagja az euró-zónának, ezért konkrét szankciók alkalmazása nem lehetséges.

A Bizottság értékelése mindenképpen negatívan értékelhető. A deficit túllépése eddig sem volt kérdéses, ugyanakkor a Bizottság állásfoglalása a befektetői kedvet tovább ronthatja. Ha konkrét pénzbüntetésre nem is számíthatunk, az adósságfinanszírozás költségeinek emelkedésén ezt mégis ki kell fizetni. Az euró beveztésének 2010-es dátuma komoly veszélyben van. A 2010-es választás miatt a csúszás akár jelentős 2-3 éves is lehet.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22