23 °C Budapest

Lesújtó értékelés a Bizottságtól - egyelőre szankciók nélkül (!?)

Pénzcentrum
2004. december 22. 14:10

Az Európai Bizottság a mai napon azon véleményét fejezte ki a Tanács felé, miszerint a túlzott deficit eljárás megindításakor tett javaslatok Magyarország esetében egyelőre hatástalanok maradtak. Bár némi konszolidáció történt, a 2004-re kitűzött 4.6%-os, és a 2005-ös 4.1%-os GDP arányos hiánycélnál 0.9%ponttal magasabb deficit várható. A Bizottság szerint további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a GDP arányos hiányt 2008-ra a GDP 3%-a alá szorítsuk. Hazánkhoz hasonló negatív értékelést Görögország kapott. A Bizottság szerint a túlzott deficit eljárás Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ciprus és Málta esetében hamarosan megszüntethető lesz.


A Bizottság részletesen kifejtette véleményét, miszerint májusban a konvergencia programban megfogalmazott célok nem látszanak teljesülni. Korrekciós lépésekre van szükség 2005-ben és a következő években is, ha 2008-ra 3% alá kívánja az ország a deficitet szorítani.

Magyarország ellen az uniós belépés után szinte azonnal megindult a túlzott deficit eljárás (a többi frissen csatlakozott ország egy részéhez hasonlóan). Az eljárás megindítását követően a Tanács július 5-én olyan intézkedéscsomagot javasolt a magyar kormánynak, mellyel a túlzott deficit eljárás belátható időn belül lezárhatóvá válik. A Stabilitási és Növekedési Egyezményben foglaltaknak megfelelően a július 5-ét követő 4 hónapban kellett volna olyan intézkedéseket hozni, melyekből láthatóvá válik az egyértelmű szándék a hiány hatékony lefaragására. Ennek megfelelően intézkedéseket kellett volna hozni, hogy a hiány igazodjon a 2004-es 4.6%-os és a 2005-ös 4.1%-os célhoz. Bár a Bizottság értékelése szerint történtek lépések a hiény csökkentésére (a GDP 0.2%-nak erejéig), ezek nem voltak elegendőek.

A Bizottság nehezményezi, hogy a kormány a jövő évi deficitcélt 4.1%-ról 4.7%-ra módosította. Bár a 2005-ös költségvetés tartalmaz intézkedéseket a kiadások korlátok között tartására, ezek feltehetően nem leszenek elegendőek. Ezzel párhuzamosan számos kockázat kapcsolódik a bevételi tervekhez is. A Bizottság a jövő év végére 5.2%-os GDP arányos deficitet vár, ami több mint 1%pontos túllépése az eredeti célnak.

Összességében a Bizottság úgy véli, a magyar kormány nem tett eleget a Tanács ajánlásainak a deficit csökkentését illetően. Mivel Magyarország egyelőre nem tagja az euró-zónának, ezért konkrét szankciók alkalmazása nem lehetséges.

A Bizottság értékelése mindenképpen negatívan értékelhető. A deficit túllépése eddig sem volt kérdéses, ugyanakkor a Bizottság állásfoglalása a befektetői kedvet tovább ronthatja. Ha konkrét pénzbüntetésre nem is számíthatunk, az adósságfinanszírozás költségeinek emelkedésén ezt mégis ki kell fizetni. Az euró beveztésének 2010-es dátuma komoly veszélyben van. A 2010-es választás miatt a csúszás akár jelentős 2-3 éves is lehet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem