Csúcson az idén a bóvli kötvény kibocsátás

Pénzcentrum
2004. december 22. 09:03

Az idei évben az eddig mért legmagasabb szintre nőtt az ún. bóvli kötvények kibocsátása az USA-ban. A jelentős kibocsátások mögött keresleti oldalról a befektetők kockázat - és magas hozam - iránti megnövekedett étvágya áll. Az állampapíroknál a hozamok igen alacsonyak, ezért a piac nagy része alternatív befektetéseken igyekszik magasabb profitot realizálni. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy a közép-európai illetve magyar állampapírok iránt is igen jelentős kereslet mutatkozott az elmúlt időszakban.

Az USA-ban a bóvli kötvény kibocsátás a Thomson Financial adatai szerint az idén elérheti a 139.8 mrd USD-t. Tavaly a teljes volumen 136 mrd USD volt. Az eddigi rekordot 1998-ban mérték 137.8 mrd USD-vel.

A bóvli kötvény piacon a Citibank volt a legaktívabb 20.5 mrd USD-vel. Ez azt jelenti, hogy megelőzték a már egy évtizede vezető CSFB-t, aki 18.3 mrd USD-nyi papír kibocsátásában közreműködött. A harmadik helyezett a JP Morgan volt 15.5 mrd USD-vel.

A bóvli kötvények közé azokat a papírokat sorolják, melyek nem érik el a hitelminősítőknél a befektetési kategóriát (BBB-nél rosszabb a besorolásuk).

A bóvli kötvények piaca az egyik leghatékonyabb abból a szempontból, hogy a kereslet és kínálat hogyan alkalmazkodik egymáshoz. A nagy bankházak megfelelő deskjei viszonylag gyorsan tudnak keresletet illetve kínálatot generálni. A magas hozam keresése mellett a megélénkült M&A illetve LBO aktivitás, illetve az alacsonyabb hozamok miatti refinanszírozás növekedése is a piac élénkítésének irányába hatott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magas hozam iránti étvágy miatt a bóvli kötvények állampapírokhoz képesti hozamfelára történelmileg is alacsony szintre csökkent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?