10 °C Budapest

Csúcson az idén a bóvli kötvény kibocsátás

Pénzcentrum
2004. december 22. 09:03

Az idei évben az eddig mért legmagasabb szintre nőtt az ún. bóvli kötvények kibocsátása az USA-ban. A jelentős kibocsátások mögött keresleti oldalról a befektetők kockázat - és magas hozam - iránti megnövekedett étvágya áll. Az állampapíroknál a hozamok igen alacsonyak, ezért a piac nagy része alternatív befektetéseken igyekszik magasabb profitot realizálni. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy a közép-európai illetve magyar állampapírok iránt is igen jelentős kereslet mutatkozott az elmúlt időszakban.

Az USA-ban a bóvli kötvény kibocsátás a Thomson Financial adatai szerint az idén elérheti a 139.8 mrd USD-t. Tavaly a teljes volumen 136 mrd USD volt. Az eddigi rekordot 1998-ban mérték 137.8 mrd USD-vel.

A bóvli kötvény piacon a Citibank volt a legaktívabb 20.5 mrd USD-vel. Ez azt jelenti, hogy megelőzték a már egy évtizede vezető CSFB-t, aki 18.3 mrd USD-nyi papír kibocsátásában közreműködött. A harmadik helyezett a JP Morgan volt 15.5 mrd USD-vel.

A bóvli kötvények közé azokat a papírokat sorolják, melyek nem érik el a hitelminősítőknél a befektetési kategóriát (BBB-nél rosszabb a besorolásuk).

A bóvli kötvények piaca az egyik leghatékonyabb abból a szempontból, hogy a kereslet és kínálat hogyan alkalmazkodik egymáshoz. A nagy bankházak megfelelő deskjei viszonylag gyorsan tudnak keresletet illetve kínálatot generálni. A magas hozam keresése mellett a megélénkült M&A illetve LBO aktivitás, illetve az alacsonyabb hozamok miatti refinanszírozás növekedése is a piac élénkítésének irányába hatott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magas hozam iránti étvágy miatt a bóvli kötvények állampapírokhoz képesti hozamfelára történelmileg is alacsony szintre csökkent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?