Csúcson az idén a bóvli kötvény kibocsátás

Pénzcentrum
2004. december 22. 09:03

Az idei évben az eddig mért legmagasabb szintre nőtt az ún. bóvli kötvények kibocsátása az USA-ban. A jelentős kibocsátások mögött keresleti oldalról a befektetők kockázat - és magas hozam - iránti megnövekedett étvágya áll. Az állampapíroknál a hozamok igen alacsonyak, ezért a piac nagy része alternatív befektetéseken igyekszik magasabb profitot realizálni. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy a közép-európai illetve magyar állampapírok iránt is igen jelentős kereslet mutatkozott az elmúlt időszakban.

Az USA-ban a bóvli kötvény kibocsátás a Thomson Financial adatai szerint az idén elérheti a 139.8 mrd USD-t. Tavaly a teljes volumen 136 mrd USD volt. Az eddigi rekordot 1998-ban mérték 137.8 mrd USD-vel.

A bóvli kötvény piacon a Citibank volt a legaktívabb 20.5 mrd USD-vel. Ez azt jelenti, hogy megelőzték a már egy évtizede vezető CSFB-t, aki 18.3 mrd USD-nyi papír kibocsátásában közreműködött. A harmadik helyezett a JP Morgan volt 15.5 mrd USD-vel.

A bóvli kötvények közé azokat a papírokat sorolják, melyek nem érik el a hitelminősítőknél a befektetési kategóriát (BBB-nél rosszabb a besorolásuk).

A bóvli kötvények piaca az egyik leghatékonyabb abból a szempontból, hogy a kereslet és kínálat hogyan alkalmazkodik egymáshoz. A nagy bankházak megfelelő deskjei viszonylag gyorsan tudnak keresletet illetve kínálatot generálni. A magas hozam keresése mellett a megélénkült M&A illetve LBO aktivitás, illetve az alacsonyabb hozamok miatti refinanszírozás növekedése is a piac élénkítésének irányába hatott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magas hozam iránti étvágy miatt a bóvli kötvények állampapírokhoz képesti hozamfelára történelmileg is alacsony szintre csökkent.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?