27 °C Budapest

Ukrajna: mikor lesz béke? - erős kormányfő, gyengülő elnöki mandátum

Pénzcentrum
2004. december 9. 11:27

Némileg rendeződni látszik a helyzet Ukrajnában, ugyanakkor a válság egyelőre nem múlt el. A fejlemények: véget ért a kijevi kormányépületek blokádja, megreformálják az alkotmányt, az elnöki hatáskörök gyengülnek, a kormányfő szerepe felértékelődik, átalakul a helyi közigazgatás rendje a főügyészt menesztették, a Központi Választási Bizottságot feloszlatták.

Úgy tűnik sikerül békés mederbe terelni az ukrajnai eseményeket. December 26-án megismétlik az elnöki választások második fordulóját, ahol nagy valószínűséggel Viktor Juscsenkót választják elnökké. Elképzelhető, hogy Viktor Janukovics jelenlegi kormányfő már nem is indul az elnöki tisztségért, mely minimálisan növeli annak a valószínűségét, hogy emiatt talán kevesen mennek el szavazni, ezzel érvénytelen lesz a választás. Ekkor Leonyid Kucsma mandátuma hosszabbodna meg. Erre kevés az esély.

Egyfajta alku lehet a jelenlegi kormányerők és az ellenzék között, hogy átalakul az alkotmányos rend. Akormányfő szerepe a korábbiakhoz képest lényegesen erősebb lesz, míg az elnök jelentősége csökken.

A jövőben a kormány a parlament ellenőrzése alá kerül. A kormány tagjai a parlament előtt esküsznek fel. Ezzel párhuzamosan számos főtisztviselőt a parlament választ. Ilyenek a nemzeti bank elnöke, az állami vagyonügynökség vezetője és a médiahatóság irányítója. A helyi közigazgatás irányításában is változások történnek, csökken a kerületi adminisztrációk vezetőjének hatásköre.

A legvalószínűbb forgatókönyvnek jelenleg az látszik, hogy Juscsenkót december 26-án elnökké választják, Janukovics pedig marad kormányfő megnövelt hatáskörrel. A mostani események tagadhatatlan eredménye, hogy Ukrajna közelebb került a parlamentáris demokráciákhoz, ugyanakkor továbbra is jelentősek a hiányosságok. Az orosz befolyás szerepe a korábbiaknál kisebb lehet (ez egyfajta demonstratív hatással is lehet a volt szovjet utódállamok számára is), ugyanakkor részben a gazdasági függés miatt nem tűnik el.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?